Foto: afp/scanpix
Inimesed
14. juuni 2012, 06:58

James Deani hõbedane surmaauto oli neetud? (3)

Hõbedane Porsche Spyder 550, millega noorte-iidol James Dean end 1955. aastal Californias surnuks sõitis, paistab olevat neetud. Luksuslik sportauto on saatuslikuks saanud veel mitmele inimesele.

Kui Deani sõbrad haruldast Porsche Spyderit, mida toodeti vaid 90 eksemplari, nägid, manitsesid nad teda: sellest autost ei tule midagi head. 30. septembril 1955 istus James pärast uue filmi "Hiiglane" võttepäeva lõppu oma hõbesuksusse, mida ta hellitavalt Little Bastardiks ehk Väikeseks Tõpraks kutsus. Kiirete autode fännina tuntud 24aastane näitleja valmistus sõitma kiirendusvõistlusele.

Kaks tundi enne saatuslikku õnnetust said Dean ja autos istunud mehaanik Rolf Weuthe­rich 105kilomeetrise tunnikiirusega kihu­tamise eest trahvi. Siis sööstis Porsc­he poole vastassuunast Ford. "See kutt peab meid nägema," olid Deani viimased sõnad mehaanikule.

Näitleja tegelaskuju Jim Stark oli filmis "Põhjuseta mässaja" kuulutanud: "Elada tuleb ruttu ja surra noorelt." Dean heitis hinge enne, kui ta haiglasse jõuti viia. Saatuse iroonia: vaid paar kuud enne surma oli Dean osalenud maanteeohutust propageerivas sotsiaalreklaamis. "Vanasti riskisin kiirteel kõvasti, nüüd aga olen sõites eriti ettevaatlik," kuulutas näitleja klipis.

Ehkki James Deani surmaautost jäi järele vaid känkras vrakk, osutus sama sõiduk saatuslikuks veel mitmele inimesele. Soomlane Henrik Laine kirjutab raamatus "Outo Hollywood – Elokuvahistorian kummalisuuksia" ("Kummaline Hollywood – filmiajaloo veidrusi"), et peagi pärast avariid esitleti autot avalikkusele, vahendab Ilta-Sanomat. Seejärel ostis Deani surmasõiduki 2500 dollari eest autodisainer George Barris. Kui autot Barrise garaaži toimetati, libises see ning kukkus ühe mehaaniku jalgade peale. Mees murdis mõlemad jalaluud.

Õnnetusauto mootori ostis arst Troy McHenry, kes paigaldas selle oma Spyderile. Pärast mootorivahetust sõitis McHenry end 1956. aastal oktoobris autoga surnuks. Legend räägib, et mees, kellele Barris Deani auto kaks rehvi müüs, leidis samuti õnnetu otsa, kui uuele autole paigaldatud rehvid ühekorraga lõhkesid.

Soovides, et Porschest midagi head sünniks, laenutas Barris vraki California kiirteepatrullile. Deani surmaautot näidati maanteeohutuskampaania käigus USA eri paigus, kuid pärast Floridas eksponeerimist see kadus. 2005. aastal pakkus Hollywoodi staaride sõiduvahenditele spetsialiseerunud muuseum miljon dollarit sellele, kes Deani Porsche muuseumile müüks. Selleks ajaks oli Illinoisi osariigis tegutsev Volo Auto Museum jõudnud jälile vaid kaassõitjapoolsele uksele. Kuid Little Bastard on tänini teadmata kadunud, märgib Soome leht.