RETKELT TAGASI: «Rohkem kisub mind ikka asfaldilt maha ja kohtadesse, kus autoga ei käiks,» ütleb Roland Puusepp, kelle sõnul on neil Triinuga ideaalrattad, millega saab sõita ka metsades ja mägedes.Foto: Arno Saar
Inimesed
9. juuni 2012, 09:01

Muusikutest elukaaslased Roland ja Triinu naudivad täiel rinnal tsiklisõitu

Kultuurne Motobande tegi tiiru Ahvenamaal

"Triinuga oleme Kultuurse Motobande matkadel sõitnud juba kolm aastat," räägib ansambli Terminaator trummar Roland Puusepp, kes harrastab ühes elukaaslasest lauljatari Triinu Tauliga tsiklisõitu. "Siiani sõitsime küll ühel rattal, aga et Triinu sai sügisel load ja tal on ka endal ratas, siis käime nüüd võimalusel ikka koos sõitmas."

Eesti kultuuriinimestest koosnev motohuviliste grupeering Kultuurne Motobande on kuulsust kogunud, kui tõeline kaherattalistest koosnev staariparaad. Igal aastal ajavad motikahuvilised oma metallratsud garaažidest välja ning teevad ühise motomatka. Sedapuhku viis üleeile lõppenud heategevuslik motomatk staarid Ahvenamaale, et toetada Friedebert Tuglase kunstikogu.

Ansambli Terminaator trummar Roland Puusepa sõnul oli Kultuurse Motobande reis Ahvenamaale igati tore ja kaunis – just selline nagu üks motobande ringreis välja peakski nägema. "Ideaalne tsiklisõidu ilm ja huvitavad teed," võtab reisi paari sõnaga kokku Roland, kes seikleb motobandega juba viiendat aastat jutti. Rolandi elukaaslane Triinu Taul, kes mitu aastat tagasi ansambliga Neiokõsõ esindas Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel, lisab, et ilmaga tõesti vedas. "Enamuse ajast paistis päike ja veidi vihma saime ainult Tallinnast lahkudes ja tagasiteel vahetult enne Helsingisse jõudmist. Loodus superilus ning seltskond väga, väga tore," kiidab ta reisikaaslasi.

Plaan Horvaatiasse sõita

Kui Roland sõidab tsikliga juba noorukipõlvest saati, siis Triinu vurab kaherattalisega mööda maanteed alles esimest hooaega. "Minu esimene, ühtlasi ka praegune ratas on BMW F650GS. Sel korral olin reisil siiski veel tagaistmel, kuna kogemust on veel liiga vähe, aga järgmisel aastal loodan pikemaid matku juba ise sõita. Tegelikult on tagaistmel küllaltki igav, eriti siis, kui juba korra tead, mis tunne on ise lenksu taga olla," itsitab lauljatar.

Kuigi Triinu veel päris kindlalt end ratta seljas ei tunne, on tal terve suvi aega koos elukaaslasega mööda maanteid ringi kimada ja oma sõiduoskusi lihvida. "Kui on ilma ja aega, siis igal võimalikul hetkel ja eks siis hooajalõpp näitab, kui palju läbi sõidetud saab," loodab ta Rolandi püstitatud 15 000 kilomeetrit vapralt kaasas sõita.

"Enamuse ajast sõidamegi koos. Suvel sõidame kindlasti Eestis ringi ja võib-olla ka pikemalt Lätis. Sügisel on plaanis minna natuke kaugemaid maid avastama," kõneleb muusikutepaar. "Kui kõik sujub, siis Horvaatiasse, aga sinna tõenäoliselt siiski ühe mootorrattaga. Seda siis turvalisuse mõttes."

Motobande rännak toetas kunstikogu 3000 euroga

Kultuurne Motobande on Kuningas Arthuri Fondi kokku kutsutud heategevuslik motorännak, milles osalevad tuntud pop-, rokk- ja rahvamuusikud, sümfoonikud, ooperilauljad, produtsendid, näitlejad, kunstnikud ning disainerid, kelle ühiseks hobiks on motomatkamine.

Senised Kultuurse Motobande tuurid on toimunud Eestis, Lätis, Leedus, Soomes ja Venemaal. Tänavu külastasid nad Ahvenamaad – kohta, mida Noor-Eesti liikmed külastasid eelmise sajandi algul korduvalt. Kõik motobande sõitjad maksavad oma kulude eest ise, sponsoritelt laekunud summad kingitakse aga Ahvenamaa Friedebert Tuglase kunstikogule.

Tegemist on Ants Laikmaa, Günther Reindorffi, Oskar Kallise, Aleksander Uuritsa, Ott Kangilaski, Avo Keerendi, Ilmar Malini jt poolt armastatud kirjanikule kingitud kunstiteostega, millest koostatakse novembrikuus näitus. Motobande toetas kunstikogu 3000 euroga. Kultuursesse motobandesse kuuluvad: muusik Jaagup Kreem, Triinu Taul, Ago Anderson, Roland Puusepp, Siim Rikker, Tiit Sukk, Tõnu Kark, Tanel Talve ja teised Eesti kultuuriinimesed.