UUS SAADE, UUS KANAL: Kui Mart Sander on aastad juhtinud Kanal 2 ekraanil saadet «Tantsud tähtedega», siis nüüd kolib ta TV3 ja alustab kohtunikutööd saate «Eesti otsib superstaari» žüriilaua taga, Rein Rannapi asemel. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
7. juuni 2012, 07:02

"Olen elus isegi sülekoertele ja hiigelköögiviljadele oma häält andnud." (30)

"Minu osalemine superstaarisaates toob juurde pikki ja keerulisi lauseid ning mõningaid väga teravaid nalju, mida ei tohi pahaks panna," muigab multitalent Mart Sander, kellest sügisel ekraanile jõudva saate "Eesti otsib superstaari" viiendal hooajal saab Rein Rannapi asemel kolmas kohtunik. Mart Sanderit soovisid kohtunikelaua taga näha ka Õhtulehe lugejad.

Sander, kes aastaid juhtinud Kanal 2 hittsaadet "Tantsud tähtedega" ja seal oma vaimukate repliikidega rahvast lõbustanud, ütleb, et kui talle pakkumine tehti, oli esimene emotsioon, et tuleb kahetsusega keelduda. "Aga mida rohkem mõtlesin ja mida rohkem mulle peale käidi, seda rohkem hakkas mulle tunduma, et see oleks midagi väga lõbusat," räägib Sander. "Mul ei olnud selle toreda pakkumise vastu midagi. See on suures osas ju minu eriala nii või teisiti – näiteks saates "Tantsud tähtedega" olen ma suures osas võõrkeha, ainult saatejuht, kelle arvamusest ei sõltu midagi."

Üheks põhjuseks, miks ta "jah" ütles, nimetab Sander ka seda, et on igal aastal staarisaatega seotud olnud. "Oma orkestriga osalesin igal aastal staarisaate bigbändivoorus ja olen leidnud saatest palju lauljaid, kellega töötame regulaarselt – näiteks Luisa Värk, Raimondo Laikre, Imre Saarna ja Teele Viira. Ma olen asjaga nii või teisiti natuke seotud olnud ja toimuvat huviga jälginud."

Mardist saab ettevaatlik kohtunik

Kas nõusoleku andmisel mängis oma osa ka see, et ta oli külaliskohtunik TV3 saates "Tantsi tagumik trimmi", ei oskagi Sander päris täpselt öelda. "Mõlema saate tootjafirma Ruut on tegelikult olnud minu leivaisa juba väga pikka aega, seega nad teavad mind ja minu võimeid või nende puudumist väga hästi. Nendega koostöös on sündinud ka 13 hooaega väldanud "Tähed muusikas"," ütleb mees, et tihti arvatakse ekslikult, et ta on Kanal 2 palgal. "Tegelikult ongi minu tööandjaks olnud just pigem Ruut."

Kohtunikutöö pole Sandrile võõras. "Olen sageli oma jah-sõna andnud just seepärast, et minu maitse on pisut erinev paljude teiste omast, ja seega saan alati anda oma hääle just mõne sellise esineja või artisti kasuks, kes ei ole mainstream’i [peavool – ingl. k.] esindaja. Eks olen elus isegi sülekoertele ja hiigelköögiviljadele oma häält andnud," naljatab ta.

Superstaarisaate kohtunikelaua taga istuvad Sandri kõrval endiselt Mihkel Raud ja Maarja-Liis Ilus. "Arvan, et nad on väga targad nii oma erialalistelt oskustelt kui ka inimestena," on tema emotsioonid seoses kahe kaaskohtunikuga üdini positiivsed.

Et Raud on alati olnud väga terava keelega ning Maarja pigem leebe kohtunik, siis millist rolli hakkab etendama Sander? "Seda on väga raske öelda. Olen suurte äärmuste inimene, vahel ei saa ma oma hinnangutes isegi aru, kas olen leebe või raevukas," tunnistab ta ja arvab, et pigem saab temast hoopis ettevaatlik kohtunik. "Mihkel ütleb igal aastal väga radikaalseid lauseid, nagu "See on pika puuga kõigi aastate parim esitus üldse", "Pole midagi hullemat kui ilusti laulev, aga igav artist" jms. Ma ei tahaks selliseid avaldusi öelda, sest muusikuna tean, kui raske on ennast ühe minutiga tõestada."

Sander leiab, et kohtunik ei tohi kindlasti olla külm, kuid peab oskama hetkeemotsioonist distantseeruda. "Kõige vastutusrikkam on eelvoorude aeg – oskus mitte väsida ega muutuda hoolimatuks, vaid näha läbi kogu selle virvenduse mõne inimese tõelist annet."

Sander peab superstaarisaadet, ka selle võitu, heaks hüppelauaks staaristaatuse poole, kuigi staariks saadakse siiski tõeliste saavutustega. "Staari ei saa toota kunstlikult. Sõna "staar" on meie ühiskonnas devalveerunud, mis siis rääkida super-, hüper- või megastaaridest." Hüppe staarisaatuse poole on tema arvates edukalt teinud näiteks Ott Lepland ja Getter Jaani. "Teistel saatest läbi käinud lauljatel on see veel loodetavasti ees. Kahjuks pean ütlema, et Eesti publik on väga ebatruu – vajatakse pigem uusi ja kuumi nägusid kui vanu ja äraproovitud artiste," arvab ta. "Näiteks Vene või Soome publik on äärmiselt ustav: kui sa selles riigis oled staariks saanud, siis sa jääd selleks surmani.

Ometi julgustab Sander kõiki noori, just võimalikult erinevaid lauljaid, saatesse proovima minna. "Ei pea olema ainult näen-välja-nagu-supermodell-ja-laulan-nagu-Maiken-tahab-tüüpi. Pigem ootaks just erinevate välimuse ja häälematerjaliga lauljaid, sest isegi kui nad ei ole superstaarimaterjal, võib mõnega ühes või teises projektis edukas koostöö tekkida."

Üks palve Sandril staarikspürgijatele siiski on: "Palun pidage viisi! Liiga palju maskeeritakse viisipidamatust efektsete maneeride ja rahmeldamise taha, aga tegelikult sellega kedagi ei peta. Viisipidamine on sageli õpitav – aga žüriil pole kahjuks aega seda tööd teha." Sandri arvates peaks iga laulja kõigepealt oma põhja paika saama ja alles siis ennast näitama trügima. "Tean, et noorena tahetakse kõike kohe ja praegu, aga parem on 19aastaselt kiidusõnu kuulda, kui 16aastaselt sõimu taluda."

Sander lahkub tantsusaatest kahetsustundeta

Kas Mart Sandril on ka kahju Kanal 2st lahkuda? "Nagu öeldud, pole ma kunagi konkreetselt Kanal 2 töötaja olnud. Tegelikult, aastal 1991 või 1992, kui Kanal 2 alustas, olin Taska alluvuses, tegin ning kandsin ette filmikommentaare väärtfilmide eel," meenutab ta ja ütleb, et kui tal üldse kahju oleks, siis sellest, et ta ei ole ETV palgal. "Just seal algas minu nii-öelda karjäär juba seitsmeaastaselt, lastesarjas "Reis raamatute maailma". Hiljem tegin pikalt sarja "Muusa poolt valitud". Ka oma esimese telelavastuse režissööri ja stsenaristina tegin just ETVs." TV3 ekraanil on aga kunagi jooksnud Mardi enda lemmikprojekt – sari "Ooperilabor". "Ma ei tunne, et see oleks suur konkurentsimaastik – ma usun pigem sellesse, et kui tehakse midagi head, siis see jõuab vaatajani, sõltumata sellest, mis kanalil see eetris on." Aga kuidas on saatega "Tantsud tähtedega"? "Kuna selles saates on tegu kõigest saatejuhtimisega, siis arvan, et sellega saab hakkama igaüks, kes ei kokuta, ei vaata kõõrdi ega lonka mõlemat jalga. Ma arvan, et Liina Randpere näol leidis saade tõeliselt võimeka naissaatejuhi ja küllap tema kõrvale ka väärikas kaaslane leitakse," ei ilmuta Sander tantsusaategi koha pealt erilisi kahetsusmärke.

Mirme: Mart on suurepärane saatejuht, aga mitte ainuke

"Palju Eesti telepildis neid näitlejaid, inimesi ja saatejuhte ikka on, kes üksnes ja ainult ühes vaovahes püsivad. Marika Vaarik "Kättemaksukontori" ja "Saare sosinatega" näiteks," ütleb Kanal 2 programmijuht Olle Mirme, et midagi dramaatilist selles pole, et Mart Sander TV3 ekraanile kolib. "Neid näiteid on palju, kus read lähevad ka natuke risti, inimesed on natuke siin ja natuke seal, selles mõttes siin midagi pöördelist teleturul pole."

Mis saab aga tantsusaatest? "Ma ei hakkaks spekuleerima ja ei seoks tantsusaate olemist või tulemist kindlasti ühe konkreetse inimesega. Mart on suurepärane saatejuht, aga mitte maailma ainuke. Iga inimene teeb ja toimetab nii, nagu tahab," ütleb Mirme, laskumata detailidesse sel teemal, kas tantsusaade sel aastal ekraanile jõuab, pausi peab või mis sellest saab.

Liiv: Mart on meelelahutustööstuse särav täht

"Mart Sander valiti superstaarisaatesse seetõttu, et ta on ka ise Eesti meelelahutustööstuse üks säravamaid tähti," põhjendab valikut TV3 programmijuht Urmas Eero Liiv.

"Pole kahtlust, et selline titaan omab tummist ja pädevat ettekujutust, millised anded ja omadused peavad uutel tõusvatel superstaaridel olema. Mardil on iga asja kohta oma kindel arvamus ja loodetavasti värskendavad tema vaimukad ja lennukad hinnangud superstaarisaate žüriid," pole Liiv kiitusega kitsi. "Mardi saabumine TV3 pardale puhub telekanali purjedesse uut tuult ja kindlasti näeme teda muudeski projektides, mis jõuavad kohtunikelaua tagant kaugemale."