Inimesed
31. mai 2012, 06:57

Maarja jääb superstaarisaatesse, Rannap ja Raud ilmselt mitte. Kes oleksid väärilised asendajad? (92)

"Loomulikult oleme rahul Maarja, Mihkel Raua ja Rein Rannapi tööga," kinnitab saate "Eesti otsib superstaari" produtsent Kaupo Karelson. Samas tunnistab ta, et Mihkel Raua osalemine sel sügisel taas algavas staarisaates on lahtine. Ka Rein Rannapi jätkamine on kahtluse all. Oma kindla nõusoleku žüriis istuda on ainsana andnud Maarja-Liis Ilus.

"Mihkel lubas pärast viimast superstaarisaate hooaega kohtunikutöös aja maha võtta ja me ei tea veel, kas poolteiseaastane eetripaus on tema jaoks piisav, sest vahepealsetest pakkumistest telesaadete žüriides osaleda on ta ära öelnud," ütleb Karelson Mihkel Raua kohta.

See, et Mihklit enam staarisaates ei näe, tekitab kommentaariumides nördimust. "Ilma Mihklita pole see saade midagi väärt. Mihkel on super lahe kuju," kurdab üks. "See saade oli vaadatav just Mihkel Raua pärast. Kui teda enam seal žüriis pole, siis pange, keda tahate, see saade pole enam see. Teised muudavad selle saate läägeks, Mihkel andis vürtsi. Tema on tõesti asendamatu," avaldab arvamust teine.

Õhtuleht palus oma lugejatel soovitada, kes võiksid tänavu staarisaate žüriilaua taga Maarjaga ühineda ning uuris pakututelt, kas nemad oleksid nõus vastutusrikka ameti enda peale võtma või keda enda asemele soovitaksid.

Valdo Randpere: loomulikult oleksin nõus!

"Maarjaga ühes žüriis olema? Loomulikult!" ütleb saates "Eesti talent" kohtunikutööd proovinud Valdo Randpere, et tema oleks igal juhul nõus kaasa lööma. "Talendisaatest pole mul ühtegi halba mälestust, see oli vahva," ütleb ta. Lisaks tahab Randpere kiita saatetegijaid, et need viitsivad seda veel vedada. "Kui mõelda, kui palju see saade on andnud Eestile uusi lauljaid, keda poleks ehk muidu esile kerkinudki... Eelkõige suur tänu neile, kes on viitsinud seda teha, sest see on Eesti muusikaelu ja -maailma hindamatult rikastanud!"

Ithaka: sarnaneksin pigem Maarja ja Rannapiga

Veel ühe naisena sooviks rahvas saatekohtuniku osas näha lauljatar Ithaka Mariat. "Ma hakkan sellele saatele kindlasti kaasa elama, aga seda, kas just sealt kohapealt, ma ei oska öelda," ütleb Ithaka. "Ma ei tea ju ka, keda nad otsivad, aga mulle tundub, et enamasti on minu maitse ja eelistused kattunud kas Maarja või Rein Rannapi omadega."

Uued kohtunikud peaksid Ithaka sõnul olema professionaalsed ning kindlasti omama oma arvamust. "Ma arvan, et rahvas tahaks näha ka näiteks Koit Toomet," ütleb ta ja nõustub nendegagi, kes arvavad, et Ivo Linna ja Mart Sander sobiksid väga hästi žüriisse.

Jüri Makarov: staari-saade on liiga tihti

Jüri Makarov ütleb, et tema arvates on staarisaade eetris liiga tihti. "Eesti on selle jaoks liiga väike maa. Vaadake, mis neist pärast saab!" Makarovi arvates tõstetakse noored staarisaates kõrgele üles ja sealt kukkumine on väga valus: "Minulgi oleks valus, kui ma oleksin noor." Seda, kas Makarov ise superstaare välja praakida tahaks, ta ei tea. Ütleb vaid, et žüriis olemine on väga suur töö.

Anne Veski: kui pakutakse, hakkan mõtlema

Lauljatar Anne Veski, kes lugejate arvates samuti hästi žüriisse sobiks, ei taha esiti spekuleerima hakata, kes võiks žüriis olla või kas tema oleks nõus või mitte. "Kui pakkumine tehakse, siis hakkan mõtlema alles," ütleb Veski, kellel žüriitöö kogemus ka varasemast olemas. "Ma olen erinevate laulukonkursside žüriis olnud, aga olen pigem rohkem punkte jaganud kui pikalt kommenteerinud."

Hendrik Sal-Saller: seni pole ma neid pakkumisi vastu võtnud

Muusik Hendrik Sal-Saller on korra juba superstaarisaate žüriilauas istunud – 2009. aastal asendas ta ühes saates Mihkel Rauda. "Mulle on sellest saatest tehtud erinevaid pakkumisi, aga ma pole siiani veel ühtegi vastu võtnud. Ma vaatan ja mõtlen," vastab Sal-Saller küsimusele, kas oleks nõus Maarjaga ühinema, kui pakkumine tehtaks. "Teletöö on selline asi, et see nõuab ennekõike aega – sa paned end sisuliselt pooleks aastaks kinni," muretseb muusik ja ütleb, et kuna tal on praegu niigi palju teha, siis selliseid mõtteid ta veel heietanud pole.

Ivo Linna: kui nad on viimases hädas, ulataksin oma abikäe

Üks, kelle nimi kohe silma jääb, on vanameister Ivo Linna. "Ütlen ausalt, et ma väga ei tahaks küll žüriis olla, sest superstaarisaate formaat näeb ette just sellist kooslust, nagu oli – üks sõimab, teine on hea ja kolmas püüab kogu asja tasandada," ütleb Linna ja lisab, et ta ei oskaks ega tahakski kedagi sõimata. "Ma võiksin leebelt mingitele puudustele tähelepanu juhtida, aga teise inimese saatuse üle otsustamine pole minu rida."

Kõige hullem ongi Ivo Linna sõnul žüriitöö juures see, et inimestele peab tahes tahtmata halvasti ütlema. "Selge on see, et kõik pole tipptasemel tegijad – mõni on andekam, teine andetum, kolmas ei saa üldse eriti viisile pihta. Ja kui ma olen sunnitud ütlema: "Teate, et asi on ikka halb," siis see pilk tapab, sest nad ei usu mind! Noored on ju kõige targemad ja arvavad, et vanad on lollid ja ei saa millestki aru."

Ivole meeldiks pigem olla žüriis sel juhul, kui otsustada saaks anonüümselt kuskil tagaruumis. "Omal ajal ma istusin Eurovisioni eelžüriides, kuulasime läbi 100 lugu ja oli kohe selge, et üks on pahn, teine hea lugu ja kolmandast võiks midagi saada. See anonüümne žürii oli parem. Aga kui on häda, siis ma muidugi panen oma käe alla ja õla toeks," oleks ta siiski nõus, kui muud üle ei jääks.

Keda Ivo aga ise žüriisse soovitaks? "Ma võtaks proffide rajoonist: maestro Olav Ehala, kes on lihtsalt nii suur inimene ja professionaalne muusik, et iga tema sõna on nagu kuld. Teda inimesed usuvad, sest see, mis ta räägib, on aus ja tõde. Hea telenägu, hea jutuga ja väga professionaalne on Jüri Aarma, kes on ise

tegevartist ja vaieldamatu autoriteet on muidugi Margus Kappel."

Peeter Rebane: saates osalemiseks tuleks aega leida

Maailmatasemega võrreldavalt oskaks žürii koosseisus kindlasti kaasa rääkida muusikaärimees Peeter Rebane, kes on Eestisse toonud mitmeid kuulsaid artiste. Rebane ütleb, et kui talle ettepanek tehtaks, kaaluks ta seda väga põhjalikult. "Tegemist on iganädalase pühendumisega pikaks ajaks ja see, kas ma olen võimeline ajaliselt sellist pühendumist tegema, on põhiline küsimus."

Žüriisse on Rebase arvates vaja inimesi, kes tunneksid muusikat, oleksid teles head esinejad ja ka sõnaosavad. "Kindlasti võiks seal olla ka mõni vanema põlvkonna esineja, näiteks Jaak Joala või Ivo Linna, kes on tõesti väga hinnatud muusikud," arvab ta.

Keda rahvas veel žüriis näha tahaks?

Tõnis Mägi

Koit Toome

Tanel Padar

Mart Sander

Lenna Kuurmaa

Mihkel Mattiisen

Ott Lepland

Jaak Joala

Kerli Kõiv

Sven Lõhmus

Eda-Ines Etti

Genka

Heidy Purga