ÜKS PILKUPÜÜDVAMAID: Anne Liis Puhki ja Kätlin Haagi kollektsioon «ANML», kus Intersaloni juuksurid on modellid eksootilisteks loomadeks moondanud. Foto: Arno Saar
Inimesed
28. mai 2012, 07:01

ERKI Moeshow Kultuurikatlas

Neoonvärvides kudumid, paberkleidid, Kreeka tragöödiate väärilised platvormkingad, inspiratsiooni savannist, sigalast ja süvamerest – ERKI juubelimaiguline 30. moešõu rokkis algusest lõpuni.

Kultuurikatlasse sobis moešõu nagu suhkur kohvisse, olles ühtviisi heaks taustaks nii orjarahva kotiriidest hõlstidele kui ka presidendi vastuvõtu väärilistele pidulikele kleitidele. Korraldajatel oli põhjust rahuloluks: tuhatkond inimest mahutav katel sai puupüsti täis. Viimased tulijad pidid koguni ukse taha jääma – nagu kunagi 1980ndatel.

Publik nägi 32 kollektsiooni noortelt moeloojatelt, mille žürii oli välja valinud sadakonna konkurendi seast. Ja kuigi ürituse nimi on ERKI Moeshow, oli palju osalejaid väljastpoolt kunstiakadeemiat: vabakutselised moeloojad, Tallinna tehnikakõrgkooli, Tartu kunstikooli jt koolide õpilased.

Moekunstnik Aldo Järvsoo hinnangul oli seekordse moešõu tase kindlasti viimaste aastate kõrgeim: "Tore oli näha, et nii palju andekaid noori on peale kasvamas." Aldole jäid heas mõttes enim meelde Laivi Suurväli, Vera Lustina, Liina-Mai Püüa ja Hans Schwarzi kollektsioonid.

Montoni disainerina töötav EKA moemagistrant Hanna Haring miksis oma kleitide ja seelikute loomisel eri tehnikaid. Varem grupitöödega osalenud Hanna ütles, et kui igapäevatöös peab ta arvestama tuhandete maitsega, siis ERKI moešõu võimaldab end loominguliselt välja elada. "Sellise kollektsiooni loomine ergastab vaimu ja tuleb nii kasuks ka igapäevatöös," põhjendab noor disainer moešõus kaasalöömist. "ERKI Moeshow on Eestis üks suuremaid šõusid ja seetõttu on selles osalemine igale disainerile väga oluline." Võimalust oma loomingut suuremale publikule näidata peab oluliseks ka tänavu 1000 euro suuruse stipendiumi võitnud tehnikakõrgkooli tudeng Liina-Mai Püüa, kes osales üritusel ka kolm aastat tagasi.