RAHUTUVI: Mathias Rust 28. mail 1987 väikelennukiga Cessna 172 P Moskvas Punase väljaku kohal madallendu tegemas. Foto: Stern Online
Maailm
16. mai 2012, 07:01

Mathias Rust: maandumine Moskvas oli vastutustundetu (2)

Pisut vähem kui 25 aastat tagasi tekitas maailmas furoori nooruke sakslane Mathias Rust, kes maandus väikelennukiga Cessna 172 P Moskva südames Kremli lähedal. Äsja käis ta taas Moskvas, et meenutada toonast tegu, vahendab Stern Online.

Saksamaal valmisid Mathias Rusti ajaloolise Moskva-lennu meenutamiseks telekanali ARD dokumentaalfilm "Der Kremlflieger" ("Kremlilendur") ja samanimeline raamat, mille autor on Ed Stuhler.

Ajaloolise lennu 25. aastapäeva eel käis Mathias Rust Saksa nädalaajakirja Stern saatel jälle Moskvas. Üle vaadati nii Punane väljak kui ka Lefortovo vangla, kus Rust Nõukogude Liidu ülemkohtu otsusel 14 kuud istus. Tegelikult mõistis kohus talle neli aastat vanglakaristust, kuid tollane nõukogude võim andis talle 3. augustil 1988 armu.

Mängis rahutuvi

Mathias Rust ütles Moskvas Sterni ajakirjanikule, et tema toonane lend ja maandumine Moskva südames oli vastutustundetu ja nüüd ta seda enam ei kordaks.

"Siis olin ma napilt 19aastane. Minu tulisus ja poliitilised veendumused sisendasid, et maandumine Punasel väljakul on just see õige, mida ma pean tegema," meenutas Rust.

Ta kordas jälle, et lendas Moskvasse omamoodi rahutuvina. USA presidendi Ronald Reagani ja Nõukogude Liidu juhi Mihhail Gorbatšovi kohtumine 1986. aastal Islandil lõppes kesiste tulemustega ning seepärast otsustas Rust oma sõnul teha rahulennu Moskvasse. Sinna ta ka 1987. aasta 28. mai õhtul jõudis.

"Täna vaatan ma asjale hoopis teise pilguga. Ma kindlasti ei kordaks niisugust lendu ja tollaseid plaane pean ebarealistlikeks. See oli vastutustundetu tegu," rääkis Mathias Rust ajakirjale Stern.

Rusti lend Moskvasse algas tegelikult juba 13. mail Hamburgi lähedalt Ueterseni lennuväljalt. Pärast vahemaandumisi Fääri saartel, Islandil ja Norras Bergenis jõudis ta 25. mail Helsingisse Malmi lennuväljale. Sealt tõusis Mathias Rust õhku 28. mail keskpäeva paiku. Lennupaberite järgi pidi ta lendama Stockholmi, kuid hulljulge saksa noormees võttis kursi hoopis Moskva poole. Teel sinna lendas tema Cessna 172 P ka üle Eesti. Nõukogude õhukaitse avastas küll piiririkkuja, ent miskipärast lasti tal takistamatult edasi lennata, kuigi Tapa lennuväljalt startinud MIG-23 käis Cessnat lähemalt uudistamas.

Õhtul veerand seitsme paiku tuuritas Rusti väikelennuk juba Moskva südames Punase väljaku kohal. Rust valis maandumiseks Bolšaja Orõnka tänava, mis viib Bolšoi Moskvoretski sillale. "Minust paremal sõitis sinine Lada, mille juht vaatas lennukit suurte silmadega," mäletab Rust.

Ta juhtis õhusõiduki Vassili Blažennõi kiriku kõrvale, väljus lennukist ja jagas oma lennu imestunud tunnistajatele autogramme, kuni miilitsad ta vahi alla võtsid. Rust anti KGB hoole alla. Rahvas naljatles hiljem, et Punane väljak tuleb ümber nimetada lennuväljaks Šeremetjevo-3.

Saatuse irooniana tähistati Nõukogude Liidus 28. mail piirivalvurite päeva. Nõukogude Liidu juht Mihhail Gorbatšov ja kaitseminister Sergei Sokolov olid aga Berliinis Varssavi Lepingu Organisatsiooni nõupidamisel.

Lendas Gorbatšovi teadmisel?

Vandenõuteoreetikud on hiljem väitnud, et Mathias Rusti lend ja maandumine Moskva südames said teoks Mihhail Gorbatšovi teadmisel, muidu poleks ta mingil juhul sihtkohta jõudnud.

Gorbatšov kasutas Rusti lennu pärast puhkenud skandaali ära armee juhtkonna uuendamiseks. Sule said sappa kaitseminister Sergei Sokolov, õhukaitse ülemjuhataja Aleksandr Koldunov ja veel paarsada kindralit, kellest suuremal osal ei olnud Rusti lennuga vähimatki pistmist.

Moskva kohus mõistis Mathias Rustile 4. septembril 1987 suhteliselt leebe karistuse: neli aastat vanglat. Sellest istus ta koos eeluurimisvanglas oldud ajaga ära 432 päeva ja vabanes juba 3. augustil 1988. Tema vabastamist palus isiklikult tollane Lääne-Saksamaa liidukantsler Helmut Kohl.

Kodumaal pisteti Rust varsti uuesti vanglasse. Nimelt ründas ta tsiviilteenistuse ajal Risseni haiglas noaga õeõpilast, kes ei tahtnud temaga suudelda. Rustile mõisteti selle teo eest 1991. aastal 30 kuu pikkune vanglakaristus, millest ta istus ära 15 kuud ning vabanes 1993. aasta oktoobris.

Mathias Rusti lennukit võib nüüd näha Berliini tehnikamuuseumis.

Unistab joogakooli avamisest

Mathias Rust, kes 1. juunil saab 44aastaseks, elab Saksamaal Hamburgis, on ühe Zürichis asuva investeerimisfirma teenistuses ja õpib samal ajal joogaõpetajaks. Ta kavatseb avada Hamburgis oma joogakooli. Rust on korduvalt käinud ka Eestis ja siin äri ajanud.

Mathias Rust on olnud kaks korda abielus.

2007. aastal väitis ta intervjuus ajalehele Bild, et tema rahamured lahenesid pärast 750 000 euro võitmist pokkeris.