Saund
5. mai 2012, 08:58

Eesti keele ja raske roki rifi abielu

Solist Mart Kalveti sõnul ei saa Taak eestimaisusest kuidagi lahti ja ega ta seda üritagi. Mis on selles mõttes erakordne, et alguses kandis bänd nime Dawn Of Gehenna ning kasutas vahepeal lausa kaht repertuaari – muusika oli sama, aga Kalvet laulis vastavalt esinemispaigale kas eesti või inglise keeles. Viimast tehti valdavalt piiritagustel laividel.

Kuid siis toimus oluline nihe. Kalvet ja Co said aru, et eesti keel ja raske roki riff annavad kooskõlas uue ja põnevama kvaliteedi, isegi kui selle vallapäästjaks on nõukaaegne heavy-nostalgia. «Sinna pole midagi parata, see käib žanri ja meie enda taagaga ehk kujunemislooga kaasas. Inglise keeles me ei saanud end täiel määral väljendada. Eesti keel töötab paremini, meile kõigile lihtsalt meeldis nii rohkem.»

Peale selle annab eesti keeles laulmine Kalveti sõnul bändile lisavõimaluse publikut veel ühest nöörist sikutada või konksu otsa võtta.

«Eesti metal-skene elab paremini kui iial varem»

Koolipõlves bänditegemist alustanud mehena ütleb Mart Kalvet, et Eesti-suguse väikese riigi kohta on meil raske roki žanr väga hästi arenenud. «Kui igasugused alarahastatused ja tõigad, et koolides võiks rohkem bänditegemiseks vajalikuga sisustatud ruume olla, kõrvale jätta, läheb meil väga hästi. Eesti metal-skene elab paremini kui iial varem.»

Kalveti sõnul pole Eestis aktiivselt tegutsevaid ja rahvusvaheliselt tugeva potentsiaaliga bände mitte ainult metal’i valdkonnas, vaid igasugustes nišižanrites praegu üsna palju. «Kas või Maria Minerva tähelendu vaadates, olge lahked! Või Metsatöll, mis ka Eestis, kui nad natukene pingutavad, 3000 inimest oma kontserdile kokku suudab tuua.»

Mart Kalvetile tundub, et üha enam satub ka Taaga kontsertidele nooremat põlvkonda ja selliseid nägusid, keda varem pole kohanud. «See teeb ainult suurt heameelt. Tegelikult on üldsus võtnud karmima muusika erakordselt hästi omaks viimaste aastakümnetega. Veel 15–20 aastat tagasi oleks olnud mõeldamatu, et selline suhteliselt karmi kõlaga ansambel nagu The Sun püsib pikka aega eestikeelse plaadimüügitabeli tipus.»