Inimesed
21. aprill 2012, 09:00

Maa all tegutseb kolmandat aastat MTÜ Valitsuse Varjend

"See on kuue meetri sügavusel maapinnast, lae paksus on kuni 2,5 meetrit," seletab MTÜ Valitsuse Varjend juhatuse liige Tiia Rodi varjendi maapealse ukse juures, enne kui mööda 27astmelist treppi maa-alusesse labürinti laskume.

Varjend sai lõplikult valmis aastal 1987, kuus aastat hiljem tuli Tiia Rodi andmetel aga Mart Laar ning lasi uksed kinni panna. 2009. aastal loodi MTÜ ja varjendi uksed on pärast 16aastast vahet taas avatud.

Kahekohalised kabinetid olid mõeldud tähtsamatele EKP tegelastele. Ühekohalised kabinetid olid ministrite nõukogu omadele. Labürindis on veel suur söökla, telegraafiruum, helikindlate seintega raadiosideruum, nõupidamisruum, kaks KGB ruumi ja magamisruumid. Ent 144 ruumi kohta kõigest kolm WCd!

Üks tuba on aga eriti oluline: peale nõupidamisruumi on seal veel krüpteeritud telefon ja Rodi sõnul olnud see tammeparketist põrandaga kabinet mõeldud Karl Vainole. Viimane varjendivaht rääkis see-eest, et hoopiski Arnold Rüütlile. Kui seda kunagi Rüütlilt endalt küsiti, väitis ta, et ei tea sellest midagi.