TEISTMOODI PILLID: Peeter Vähi muusikateose «Antarctic Concerto» esmaettekandeks tuuakse lavale ka midagi täiesti enneolematut – ehitusfooliumist löökpillid, mille helilooja tegi oma kätega.Foto: Arno Saar
Inimesed
18. aprill 2012, 06:59

Helilooja Peeter Vähi ehitas ehitusfooliumist ülipikad pillid (5)

"Valmistasin ise kodus kaks löökpilli, mis tegelikult on lihtsalt fooliumilehed. Tavalisest šokolaadifooliumist nii kolm-neli korda paksemad, aga paigaldatud nõnda, et tekitaksid heli," kirjeldab Peeter Vähi muusikariistu, mida kasutab oma jäisele mandrile pühendatud suurteoses "Antarctic Concerto".

Kui paljureisinud helilooja oleks muusikateose kirjutanud näiteks Hiinast või Valgevenest, oleks ta enda sõnul kindlasti põiminud sinna mingeid neile maadele iseloomulikke pille. Ent jäisel mandril nii iseloomulikud pillid kui muusikatraditsioonid kahjuks puuduvad. "Ikkagi soovisin väga kasutada mõnd erilist instrumenti, mis Antarktikale iseloomulik oleks. Seetõttu valmistasin ise kodus teose partituuris kasutamiseks kaks löökpilli, mis tegelikult on lihtsalt fooliumilehed," kõneleb Vähi.

Pillid on meeter laiad ning üks neist 25, teine 20 meetrit pikk! Kontserdimajja viiakse need rulli keeratult. "Muidugi pole neid väiksemas saalis võimalik üldse kasutada, aga Nokias saame need kinnitada nii, et lavalt lähevad kusagile üles rõdu ääre külge."

Kitarrivirtuoos on helilooja tuttav

Fooliumi pihta lüüakse helilooja kinnitusel pehme löökpillinuiaga ja see tekitab väga omapärast kristalset-särisevat häält. "See heli võiks väljendada tohutut pakast, jääkristallide helisemist või liustiku murdumist külma käes. Need hõbedaselt sätendavad pillid on ka visuaalselt atraktiivsed, kuid annavad minu meelest antarktilist emotsiooni paremini edasi kui viiul ja klarnet," räägib Vähi.

Kuidas õnnestus meelitada siia Kanada päritolu maailmanimega kitarrist Rémi Boucher? Ilmneb, et muusik on Peeter Vähi hea tuttav, kes juba enne esiettekandele tuleva teose valmimist avaldas soovi mõnda helilooja kirjutatud teost esitada. "Ta on tipptasemel virtuoos, kelle kohta ütleb kõik fakt, et ta poolteise aasta jooksul võttis osa kaheteistkümnest rahvusvahelisest kitarrikonkursist ja viimase kui ühe neist võitis." Boucheri repertuaar sisaldab üle kümne maailma tuntuima kitarrikontserdi.

Teost kutsuti juhatama vanamuusika korüfeena tuntud Andres Mustonen. Peeter Vähi ütleb, et kõigist neist paljudest kodu- ja välismaistest dirigentidest, kellega temal on õnnestunud koos töötada, on kolmega töö erakordselt hästi sujunud. "Need on Kristjan Järvi, Risto Joost ja Andres Mustonen. Kõik nad on esiettekandena esitanud rohkem kui ühe minu loo. Need on mehed, kelle puhul ma tunnen, et nad on teose kujunemisel justkui kaasautorid, kes lisavad sellele mingi oma idee. Nüüd on mul "Antarctic Concerto" raames taas juhus ühega neist koostööd teha."

Juba 2010. aasta lõpus koos reisikaaslastega Antarktikas käies oli Peeter Vähil selge, et sellest paigast inspireerituna ta muusikateose loob. "Antarktikas valdab inimest teadmine, et see karm manner asub muust inimasustusest tuhandete kilomeetrite kaugusel. Minu jaoks on kaks sõna, mis selle paiga kirjeldamisel toimivad – lõpmatus ja igavikulisus. Selle nimel tasub Antarktikasse sõita ja võib-olla isegi elada, et sellist tunnet tunda," tunnistab helilooja.

Teadaolevalt on "Antarctic Concerto" maailma esimene Antarktika-teemaline muusikaline suurvorm. See on audiovisuaalne teos, sest muusikat toetab esmaettekandel suurele ekraanile projitseeritud Peeter Vähi reisikaaslase, režissööri-operaatori Aivo Spitsonoki videopilt.

"Antarctic Concertot" esitavad 10. mail Nokia kontserdimajas maailmakuulus kitarrist Rémi Boucher, Tallinn Sinfonietta ja dirigent Andres Mustonen.