STILISTI VALIK: Kuna Gucci prillid valis Annika endale juba ise, siis soovitas Anu talle kõige retrolikumad retroprillid, kõige kandilisemate nurkade ja kõige suuremate klaasidega. «Need prillid on ise nii domineerivad, et nende juurde sobib lihtsam rõivastus,» ütleb stilist. Nende prillide peal näeb ka seda kõige õigemat «nude» tooni. Tom Ford, 359 €.Foto: Arno Saar
Inimesed
13. aprill 2012, 07:00

Prillipillerkaar: moes on kandilised retroraamid (11)

Sel suvel on moekas vaadata päikeselist maailma läbi suurte kandiliste retroraamide. Eriti moeteadlike prilliraamid on ihutooni helepruunid ja naised võivad oma kassilikku loomust rõhutada "kiisusilmsete" prillidega.

Moeteadlike neiude kõrval ostavad tänavu trendikaid prille ka soliidses eas prouad, kinnitab Foorumi keskuses asuva Lensoptika poe juhataja Kaire Saaremäe. Pole ka ime – viimastele peaks praegune prillimood noorusaegu meelde tuletama. Pealegi tunduvad suured paksude raamidega kandilised prillid märksa toekamad kui mõne aasta eest moes olnud ülipeened ribaprillid, mis päikest nii pealt kui alt silma lasid.

Lisaks moekale ihutoonile soovitab juhataja fuksiaroosasid või türkiissiniseid raame, samuti on tema sõnul tähtis koht detailidel. Ka Kaubamaja stilist Britta Ratas soovitab värvilisi raame, mida särtsu andmiseks rõivastega kokku sobitada. Ideaalis võiks muidugi mitu paari prille olla, et saaks vastavalt riietusele valida. Aga olgu prillid tagasihoidlikku ihutooni või vikerkaarevärvilised, on nad ikka suured.

Huvitavad on ka kiisusilmaprillid, mille ülajoon justkui veidi ülespoole kaardub. "Sellist n.-ö. kassiprilli oli palju 1950ndatel," teab Britta Ratas. "Need on hästi naiselikud ja samas kerge vimkaga. Minu meelest sobivad sellised prillid ideaalselt mõne rangema või šikima kontorikostüümi juurde: tõmbavad rangust natuke maha ja samal ajal lisavad naiselikkust."

Ratase arvates sobivad moekad retroprillid kokku pea kõigi rõivastiilide ja olukordadega. "Kui just midagi eraldi välja tuua, siis ideaalsed oleks nad koos maksikleidi ja sandaalidega ning miks mitte veel panna pähe laia äärega kübar või põimida juustesse siidsallike, et 1960–70ndate muljet veelgi võimendada," soovitab ta. Soengutest peaks sellised prillid hästi sobima lahtiste kergelt laines juustega, aga ka üles sätitud soenguga.

Stilist Anu Aaremäe hoiatab samas, et retroga ei tasuks üle ka pingutada: "Ma ei paneks neid kindlasti kokku 1970date stiilis rõivastega, see oleks juba stiilipeo teema." Mida tugevama iseloomuga on prillid, seda lihtsam võiks olla ülejäänud riietus, hoiatab Aaremäe koomiksitegelaseks muutumise eest.

Tilgakujulised piloodiprillid – aastakümneid müüduimad

Sõltumata hooaja moesoovitustest küsib enamik inimesi Lensoptika poe juhataja sõnul ajatuid tilgakujulisi piloodiprille, need on olnud müüduim prillimudel läbi aastakümnete.

Aaremäe sõnul ei saa päikeseprille ostes lähtuda siiski ainult moest, vaid eelkõige prillide sobivusest näokujuga. Seepärast soovitab ka Saaremäe enne ostuotsuse langetamist paljusid prille proovida. Pole harvad juhused, kus letil kindlaks lemmikuks osutunud prillid kandjale üldse ei sobi. Kui aga hulk erineva kuju ja suurusega prille ära proovida, siis lõpuks peaks igaüks ikka endale sobivad leidma, lubab Saaremäe.