Kutsu-Juku on üks neist, kes tahab saada Eesti filmi sajandi animatäheks.Foto: YouTube
Film
12. aprill 2012, 16:47
Vaata galeriid!

Vaata Eesti filmi sajandiauhindade nominente! (14)

Eesti filmi sajandiauhindade nominendid on selgunud. Kategooriaid on kaheksa. Igast kategooriast valis žürii täna välja viis nominenti. 30. aprillil Tartus toimuval Eesti filmi sajandipeol antakse teada, millised kolm viiest nominendist jäävad lõppvoorus kandideerima sajandi auhinnale. Samuti kuulutatakse peol välja sajandiauhinnad igas kategoorias.

Kategoorias Sajandi naistäht nominendid on Eve Kivi, Ada Lundver, Elle Kull, Lia Laats ja Maria Klenskaja.

Sajandi meestähe nominendid on Jüri Järvet, Tõnu Kark, Lembit Ulfsak, Arvo Kukumägi ja Tambet Tuisk.

Sajandi filmipaariks võib saada Arno ja Teele, Agnes ja Gabriel, Nõmmik ja Abel (erinevates filmides), Mõhk ja Tölpa või Viktor ja Julia.

Valitakse ka Sajandi filmikild. Nominentkillud on järgmised: „Me oleme Tallinnast, me maksame", „Meie reliikvia on vabadus!", „Mis kinni ei jää, saab kinni löödud!", „Ma olen teid kusagil näinud, aga kus?" ning „Üks on loll ja teine on laisk, mina pean üksinda rabama!".

Sajandi filmilaulu kategooriasse valiti laulud „Viimsest reliikviast" ja „Nukitsamehest", „Majakene mere ääres" komöödiast „Siin me oleme", „Rändaja õhtulaul" mängufilmist „Nipernaadi" ning „Leegitsev armastus" komöödiast „Vanad ja kobedad saavad jalad alla".

Valitakse ka sajandi filmimotiiv, millest žürii jättis sõelale pimeduse, paljutähenduslikud silmad, hülgehalli mere, raagus puu ja kõikuva lambi.

Sajandi tõsieluhetkeks kandideerivad 1912. aasta vaated Setumaalt Johannes Pääsukese filmist „Retk läbi Setumaa", kolm hulkuvat koera Narvas mahavõetava Lenini ausamba jalamil 1990. aastal valminud Andres Söödi filmis „Jõulud Leninita", rästikute pulmatants Rein Marani 1978. aasta filmist „Tavaline rästik", Eesti-aegne mees vaatab Nõukogude sõjamasinate kolonni sõitmist Hannes ja Renita Lintropi 1989. aasta filmist „Cogito, ergo sum" ning kuidas valgus mõõdab aega veskikivil Mark Soosaare 1983. aastal valminud filmis „Aeg".

Sajandi animatäheks võib saada Operaator Kõps Heino Parsi nukufilmidest, koeratüdruk Lotte Ernitsa-Põldma joonisfilmidest, Suur Tõll Rein Raamatu samanimelisest joonisfilmist, Klaabu Avo Paistiku joonisfilmidest ning Kutsu-Juku Eesti esimesest animafilmist.

Žürii koosseisu kuuluvad žürii esimees Jaak Lõhmus, Marianna Kaat, Merle Palmiste, Peep Pedmanson, Ülo Pikkov, Peep Puks, Edith Sepp, Timo Steiner, Artur Talvik, Manfred Vainokivi ja Hardi Volmer.