Inimesed
7. aprill 2012, 09:00

Eestlannad ihaldavad Angelina Jolie huuli ja Nicole Kidmani nina (13)

Milline näeb ilukirurgi ja juuksuri kliendi arvates välja täiuslik naisenägu?

"Tuntud inimestest on soovitud võtta eeskujuks näitlejanna Angelina Jolie prunthuuli," räägib MM kliiniku plastikakirurg Mare Malva oma praktikast. "Kõige sagedasem ninasoov on naistel pisike, sirge joonega, pisut ülespoole nöpsnina. Tihti on soovitud Austraalia näitlejanna Nicole Kidmani nina."

Eestlased on enamjaolt oma näokujuga rahul, tõdeb Mare Malva. Tema meelest õigusega: "Eesti naised on tegelikult väga ilusad ja peaksid oma loomulikku ilu ehk rohkemgi väärtustama." Kui aga juba ilukirurgi juurde tuldud, on unistused tihti ebarealistlikud.

"Ebarealistlik unistus on näiteks see, kui 75aastane inimene tuleb arstile ja tahab mitut erinevat plastikakirurgia operatsiooni eesmärgiga näha välja 25 aastat noorem. Vestluse käigus selgub aga, et ta põeb mitut haigust ja võtab ravimeid. Sellisel juhul tuleb temalt küsida, kas olulisem on hea tervis või pilkuköitev välimus," ütleb Malva. "Samasuguse paralleeli võib tõmmata, kui 55aastane naine soovib endale 25aastase noore neiu välimust."

"Töö oleneb aga tellija materjalist ja operatsiooni lõpptulemus on väga individuaalne. Samuti peab patsient alati arvestama kaasnevate riskidega," paneb Malva daamidele südamele.

MM kliiniku naispatsientide seas on populaarseimad näoprotseduurid Botoxi süstid ning üla- ja alalaugude plastika (seda soovivad inimesed, keda häirivad silmaümbruses üleliigne nahk või rasvasongad). "Operatsioonijärgselt näeb patsient välja värskem ja säravamate silmadega. Ka silmavaade avardub," selgitab Malva.

"Huuli suurendatakse üldiselt vähe. Kui, siis soovitakse ülahuule lopsakamaks muutmist," ütleb ta oma kogemuse toel. Silmakuju ja lõuajoont naised muuta ei soovi, küll aga paluvad nad aeg-ajalt tõsta põsesarnu. "Mõned naised arvavad, et kõrged põsesarnad teevad neid kelmikamaks, lisades näole isikupära ja ilmekust," põhjendab kirurg.

Ka ilukirurgiakliiniku Clinica plastikakirurg Peep Preel tuleb näo plastikaoperatsioonidest kõige tihemini ette laugude korrigeerimist, seejärel kogu näo ja kaela pingutusoperatsioone. "Järjest sagedasemad on inimese omaenda rasvkoe siirdamise süstid näopiirkonda. Usun, et see on kasvav trend kogu maailmas," ütleb Pree.

Nina, põskede või lõuakuju muutmise palveid polevat talle esitatud. "Minul on seni olnud kokkupuuted ainult huulte suurendamise soovidega."

Juukseid eelistavad naised toonida väga loomulike värvidega, kinnitavad juuksurid, kellega Õhtuleht konsulteeris. "Juuksevärvid jäävad vahemikku heleblondist kuni tumepruunini," võtab Roosikrantsi ilusalongi juhataja Merilyn Arula kokku. "Tahetakse sügavaid mahlaseid juuksevärve. Väga palju küsitakse viimasel ajal sügavat šokolaadikarva pruuni, võib-olla kergelt punaka alatooniga, et juus päikse käes läigiks. Võltsi blondi enam ei taheta – suundumus on loomulikuma tooni poole. Viimasel ajal on rohkem küsitud kuldse alatooniga blondi," räägib juuksurisalongi Duglas & Bauman stilist Veronika Rumm.

Tahetakse lühemat soengut

"Üldjuhul on lühikesed kuni poolpikad juuksed. Harilikult eelistatakse väljakasvanud või ümber näo järku lõigatud soengut. Tukakliente on meil suhteliselt vähe. Kui üldse, siis pigem õhem kui paksem ja üle kulmupiiri ulatuv," kirjeldab Roosikrantsi ilusalongi juhataja Merilyn Arula. Salon+ juuksuri Egle Kuldkepi kogemuse põhjal on seevastu tukk väga populaarne: "Palju on otse, paksemat ja kulmudeni või kulmudest üle tukka.

Soovitakse soengut, millega on lihtne hakkama saada ja mis ei taha väga palju hoolt ja iga kuu värvimist-lõikamist," seletab Kuldkepp. "Pikemate juuste puhul on kustumatu klassika kergelt järguline lõikus," toob juuksurisalongi Duglas & Bauman stilist Veronika Rumm näite.

Rummi sõnul on raske öelda, millised konkreetsed lõikused moes on: "Üha rohkem kliente küsivad midagi huvitavat, mida teistel ei ole. Tänapäeval on moes individuaalsus." Siiski toob ta välja, et soengusuundumus on jätta lihtne kodus tehtud mulje: "Kerged lokid või õrn pats – jääb mulje, nagu oleks inimene võinud selle ka ise teha."