The Rasmus: Vasakult: Eero Heinonen (bass), Lauri Ylönen (vokaal), Aki Hakala (trummid) ja Pauli Rantasalmi (kitarr). Foto: Erakogu
Saund
7. aprill 2012, 09:00

The Rasmuse solist: bändikaaslastest lähedasemaid sõpru mul polegi (3)

"Ühes Iirimaa pubis, kui ma olin väga purjus, oleksin äärepealt maganud mehega. Aki hoidis selle ära ja praegu mõtlen ma sellele õudusega. Oh, ma olen nii tänulik talle! See on see, mida ma nimetan sõpruseks," kirjeldab ühe edukama Soome bändi The Rasmus solist Lauri Ylönen suhteid bändikaaslastega. "Mul ei ole neist lähedasemaid sõpru."

The Rasmus (tuntumad laulud: "No Fear", "Sail Away", "Living In The World Without You", "Justify") saab sel aastal 18aastaseks, annab välja uue plaadi ja sõidab kontserditurneele, mis viib ansambli kaheksasse Euroopa riiki: Rootsi, Saksamaale, Poolasse, Austriasse, Šveitsi, Itaaliasse, Prantsusmaale ja Inglismaale. Plaanis on ka Venemaa ja Mehhiko vallutamine. Singlit "I’m A Mess" ("Olen segadus") aprillis ilmuvalt uuelt plaadilt "The Rasmus" esitleti Helsingi jäähallis juba 25. veebruaril.

"Oleme vaikinud peaaegu neli aastat, nii et mul oli kogunenud palju muljeid ja mälestusi, millest laule kirjutada," mõtiskleb The Rasmuse solist Lauri Ylönen. ""I’m A Mess" on laul minust endast – minu elust ja sellest, mis on hiljuti juhtunud. Et ma lõpuks sain aru, miks ma siin olen, ja asjadest, mida ma peaksin elus hindama. See on väga isiklik ja aus laul minust. Saate sellest minu kohta palju teada."

Alustamisest on möödas ligi 18 aastat. Kuidas bändiliikmed omavahel läbi saavad?

See küsimus tuletab mulle meelde laulu "I’m A Mess" eelnevat pealkirja "Nobody Is Perfect" – keegi pole täiuslik. Ka meie mitte. Mul ei ole neist lähedasemaid sõpru.

Meie lemmikhobi on olnud loopida puuvilju ja tehnikat hotelliaknast alla tänavale. Ükskord lendas minu visatud õun kellelegi vastu pead. Väga lõbus oli see meie jaoks viis esimest minutit, kuni see keegi leidis üles meie hotellitoa. Kujutage ette – ükski poistest ei öelnud, et viskaja olin mina, nad kaitsesid mind tema eest! Samuti meenub mulle, mis juhtus Iirimaal ühes pubis, kui ma olin väga purjus: oleksin äärepealt maganud mehega! Aki hoidis selle ära ja praegu mõtlen ma asjale õudusega – oh, ma olen nii tänulik talle! See on see, mida ma nimetan sõpruseks.

Mäletan ka, kui ükskord Stockholmis jäi meie produtsendi Martini väike hall kassipoeg meile hoida. Istusin diivanil ja kass jalutas diivani seljatoe peal. Ilmselt meeldisid talle minu juuksed ja ta hüppas mulle pähe. Karjatasin ehmatusest ja ka kass hakkas välju häälega karjuma, hoidis juustest kümne küünega kinni ega läinud ära. Aki kuulis kisa ja jooksis ligi, üritas kassipoega juustest lahti saada. Lõpuks oli muidugi suur segadus – minu stiilne soeng läinud ja suled põrandal! Aga tegime siis koos mulle uue soengu ja panin seekord vahelduseks juustesse ilusa sinise sule.

Minule on oluline, et mul on alati koht, kuhu minna. Ei loe, kas ma tunnen end hästi või halvasti, seal mind hoitakse, lohutatakse ja kaitstakse alati, kui vaja. Nad aitavad mul hea enesetunde tagasi saada. Kõige kurvem oligi minu jaoks see, kui elasime pikka aega üksteisest lahus ega olnud võimalust isegi kohtuda. Mõnikord ma tunnen, et me neljakesi oleme justkui üks hing, üks tervik, mida miski ei suuda lahutada.

Ansamblil The Rasmus on palju fänne kogu maailmas. Kas nendega on vahel tekkinud ka probleeme?

Põhiprobleem on, et ma ei tea enam, kuhu põgeneda fännide rahapakkumiste eest. Sain kirja fännidelt, kes otsustasid koguda igalt inimeselt ühe euro ja siis kõik mulle saata. Kujutage ette! Kas nad arvavad, et ma olen kodutu? Nad ütlesid, et see on selle jaoks, et saaksin Dynastia stuudio tagasi osta, mis sai äsja ära müüdud.

Dynastia stuudio läks müüki, kuna üür kesklinnas on kallis ja me ei kasutanud ruume üle paari korra kuus. Ja kui oleks seda stuudiot tõesti vaja, ostaksin selle tagasi oma raha eest.

Kuidas iseloomustaksid oma loomingut?

Lauludel on kahene tähendus. Kui esimest korda kuulata, võib jääda mulje, et see on midagi rõõmsat, täis energiat ja valgust. Aga kui rohkem kuulata, võib jõuda selgusele, et need laulud on küllalt kurvad (kuigi jah, valgus jääb sinna alati). Ja igas laulus võib igaüks end ära tunda, kuna kõik inimesed on mingil moel sarnased.

Kes on sinu lemmikbändid ja -lauljad?

Kindlasti Björk, temalt ma olen ammutanud jõudu ja ideid, et enda karjääriga edasi minna. Metallica on mulle meeldinud alates ajast, kui olin 17. Samuti meeldivad mulle The Prodigy ja Daft Punk.

Millised on sinu sihid ja eesmärgid – kuhu tahad välja jõuda?

Olen juba jõudnud sinna, kuhu olen tahtnud, ja ma arvan, et olen kõige õnnelikum mees maailmas. Ma ei unusta vist kunagi üht väikest jutuajamist oma emaga, kui olin veel laps. Kord  küsis ta minult, kelleks ma tahan saada. Vastasin, et rokk-staariks. Ema naeris ja ütles, et rokkstaaril peab eelkõige olema hea maitse, ta peab oskama riietuda elegantselt ja ta peaks olema ka ilus. See pidi siis tähendama, et ma ei ole ei elegantne ega ilus. See tegi mulle väga haiget, aga ma ei kaotanud lootust.

Tegin kõvasti tööd oma eesmärgi saavutamiseks ja nüüd olengi ma edukas. Aga see ei tähenda midagi võrreldes kingiga, mille saatus andis mulle neli aastat tagasi: mul on nüüd poeg, minu valgus, kelle nimel elada, kelle nimel surra. Ma soovin, et ta iial ei kordaks minu tehtud vigu, ja mõned laulud on pühendatud talle, et ta sellest aru saaks.

Kui sa saaksid oma bändile healt haldjalt ühe soovi soovida, mis see oleks?

Meenub üks hea Soome nali Ville Valo kohta. Ta püüdis kinni džinni, kes istus pudelis, ja džinn palus tal öelda ühe soovi, et vabaks saada. Ville palus, et tema bänd HIM saaks kõige kuulsamaks maailmas. Džinn mõtles natuke ja läks siis pudelisse tagasi. Meiegi viime oma unistused täide ise, ilma haldjate abita.

Soolokarjääriks pole aega

Lauri Ylönen jättis hiljuti ära mitu soolokontserti – Riias, Venemaal ja 1. veebruaril ka Tallinnas. "Ma olin siis väga hõivatud ja ainus õige otsus oli kontserdituur lõpetada," selgitab Lauri. "Oli ka finantsprobleeme ja kõik see vajas lahendamist. Mul on väga kahju ja ma tunnen end väga süüdi – minu sügav vabandus neile, kes ostsid piletid ja pidid need siis tagasi müüma. Olin väga raskes olukorras, tuli teha sadu tehinguid minutis ja ka The Rasmuse uue plaadi ettevalmistus võttis palju aega." Praegu on tal korraga käsil kolm projekti ja pisipoeg vajab samuti tähelepanu.

Nüüd on ka The Rasmuse kontserdituuri ajad Facebookis väljas ja tundub, et tal ei jäägi eriti aega soolokontsertide jaoks. Kas on üldse lootust laule sooloalbumilt "The New World" Lauri esituses siinmail veel kuulda? "Luban panna need oma ajakavasse niipea kui võimalik, kuigi see on väga tihe," kinnitab ta.