VANA KULD: Ita Ever ja Eino Baskin esitasid eile oma kunagist kuulsat intermeediumi «Koorijuht», milles Ita Everi kehastatud pime, kurt ja lombakas daam tahab saada tehase laulukoori dirigendiks.Foto: Tairo Lutter
Inimesed
4. aprill 2012, 07:00
Vaata galeriid!

"Meelejahutaja" jõudis taas eetrisse! (13)

"Saade on läbi, kõik võivad ennast nüüd hästi tunda," pöördus saatejuht Meelis Kompus pärast "Meelejahutaja 2012" otsesaate lõppu raadio-maja esimeses stuudios publiku poole. Tegelikult tundis rahvas pärast poolteisetunnist lauasistumist ja veini rüübates heade näitlejate esituses head nalja kuulates ennast juba niigi hästi.

Kui saate külalised, kaks päeva tagasi oma 40. sünnipäeva tähistanud Kukerpillid lõpuloo "Meremehe laul" lahti lasid, laulis rahvas juba julgelt kaasa. Tõsi, kuna publiku suurema osa moodustasid ra-adiomaja eilsed ja tänased tegijad, kes selles stuudios ennast kahtlemata niigi hästi tundsid, polnud ka raske head feeling’ut luua.

Lava ees ümmarguste laudade ümber istus kunagise "Meelejahutaja" raskekahurvägi – Ita Ever ja Eino Baskin –, kes olid silmanähtavalt elevil, sest nende "Meelejahutajad" on üle paarikümne aasta taha jäänud. "Ma olen kohe väga seda meelt, et ka tänane päev nõuaks sellist saadet, nagu omal ajal "Meelejahutaja" oma ajal oli," oli Eesti teatri grand old lady kaljukindel arvamus. "Meil on kindlasti – nagu me siin kuulsime ja nägime – küllaldaselt kirjutajaid, küllaldaselt näitlejaid," ütles Ever pärast otsesaate lõppu Õhtulehele. "Rõõm oli kuulda uusi sketše, kohati väga vaimukat teksti, mida näitlejad esitasid."

Ita Everi kunagine partner nii teatris kui ka elus, aga ka "Me-elejahutajas" Eino Baskin tuletas meelde, et peale kümneaastase "Meelejahutaja" tegemise koos Everiga olid nad aastaid "Reklaamiklubis". "Oleme kõik see aeg soojas olnud," naljatas Baskin. "Sellepärast pole see meie jaoks ootamatult uuesti sündinud asi. Kuid aastad teevad oma töö. Liikuda on raske ja hääl pole enam nii kõlav. Aga jumal tänatud, tekst oli siin silme ees," vihjas kunagine Vanalinnastuudio juht eilsele esinemisele koos Everiga, kui ette kanti omaaegne tuntud intermeedium "Koorijuht", milles Ita Everi kehastatud pime, kurt ja lombakas daam tahab tulla tehase laulukoori dirigendiks.

Nii vana kui ka uus huumor

"Meie esindame siis nõukaaegset huumorit," märkis Baskin enne esinemist. "Sellest ajast, kui me olime laval nende näitlejatega, keda kahjuks meie hulgas enam ei ole. Ma mõtlen Mikk Mikiveri, Ago Sallerit, Hele-Reet Helenurme."

Kui lavale astus Tõnu Aav, sai ta saalisistujatelt sama pika aplausi kui Ita Ever ja Eino Baskin. Vaat et pikemagi. Aga oli ka põhjust. Sest alles kuu aja eest oli Aav insuldiga haiglas, nüüd aga uuesti laval. Esimest korda publiku ees pärast haigust. Kilpkonnaonu ja Rebaseonu dialoog kõlas tema suust sama ilmekalt ja vaimukalt, nagu oleks "Onu Remuse juttude" CD plaadimängijasse lükatud.

Üles astusid ka Tõnu Oja, Mait Malmsten, Jan Uuspõld, Märt Avandi ja Hilje Murel, kes esitasid Andrus Kivirähki, Mart Juure ja Veiko Märka sketše, mille oli lavale seadnud Lembit Ulfsak.

""Meelejahutaja" vaimustas ja naerutas eesti rahvast kakskümmend kaks aastat. Täna me proovime õnne. Me proovime ta ellu äratada, me vaatame, kas eesti rahvas oskab ikka sama hästi naerda, eesti meistrid sama häid nalju kirjutada ja eesti näitlejad neid sama efektselt ette kanda," ütles Margit Kilumets otse-eetris "Meelejahutajat 2012" sisse juhatades. Ühene vastus peegeldus pärast saate lõppu Ita Everi, Eino Baskini ja ka publiku palgel.