PÄIKESELINE VANADAAM: Pool sajandit lesepõlve pidanud ja alles 101aastasena surnud kuninganna ema oli armastusväärne ja särav proua, kelle nägu läks pilve vaid siis, kui hilines tema pärastlõunane džinniklaasike. Foto: Rex/Corbis; AOP
Inimesed
3. aprill 2012, 07:00

Kas Briti kuninganna Elizabeth II vanaema oli prantslannast kokk?! (10)

Kuninganna ema 10. surma-aastapäeval lahvatas skandaal: vastse raamatu väitel oli brittide seas ülimalt armastatud vanaproua tegelik ema tema perekonna prantslannast kokk.

Leedi Colin Campbell väidab maikuus ilmuvas teoses "Kuninganna ema: seni rääkimata lugu

Elizabeth Bowes Lyonist, kellest sai kuninganna ema Elizabeth", et Elizabeth Bowes Lyoni tõi ilmale tema perekonna kokk, nägus ja meeldiva käitumisega prantslanna Marguerite Rodiere. Elizabethi enda ema Cecilia, kellel oli juba kaheksa last, ei tohtinud arstide korraldusel enam lapsi saada. Kõmuteose katkendite ilmumine ei saa tulla sobimatumal ajal – eelmisel reedel korraldas Elizabeth II oma ema 10. surma-aastapäeva tähistamiseks mälestusjumalateenistuse, kirjutab Daily Mail.

Lord Glamise, hilisema Strathmore’i ja Kinghorne’i 14. krahvi neljas tütar Elizabeth Bowes Lyon tuli ilmale 1900. aasta augustis, kuid tema täpne sünnikuupäev on alati vaidlusi põhjustanud. Selgusetuks on jäänud seegi, kas laps nägi ilmavalgust Londoni ambulantsiautos või isakodus Hertfordshire’is. Samuti on tekitanud küsimusi, miks anti kuninganna emale Elizabeth Angela Marguerite Bowes Lyonile üheks eesnimeks prantsuse päritolu Marguerite.

Juba kurikuulus USA biograaf Kitty Kelley väitis 1997. aasta raamatus "The Royals", et Elizabethi tegelik ema oli waleslannast teenijatüdruk, kes töötas perekonna lossis Šotimaal. Ent nüüd väidab aristokraat leedi Campbell, et Elizabethi ema võis olla perekonna kokk.

Saladuse paljastas Elizabethi mehevend

Leedi Campbelli sõnul on juba aastakümneid ringelnud jutud, et Elizabeth ega ka temast kaks aastat hiljem sündinud vend David ei ole oma ema lapsed. Mõlema tegelik ema olnud perekonna prantslannast kokk Marguerite. Raamatu autori väitel polnud Cecilia Glamis oma vanima lapse Violeti surmast aastal 1893 üle saanud. Tüdruk suri difteeria järel tekkinud südamepuudulikkusesse vähem kui kolm nädalat pärast seda, kui Cecilia oli ilmale toonud noorima poja Michaeli. "Cecilia sai ägeda närvivapustuse, millest ta päriselt ei toibunudki. Ta jäigi kehaliselt ja vaimselt hapraks," kinnitab kõmuteose autor, lisades, et närviatakid saatsid Ceciliat kogu ülejäänud elu. Ometi ihkas Cecilia veel lapsi – ning need sigitas tema mees vastutuleliku kokaga.

Aastaid hiljem tegi Elizabeth vapustava partii, abielludes Yorki hertsogi prints Albertiga. Brüneti kaunitari madala päritolu avalikustas Alberti vanem vend Edward VIII. Noor kuningas oli teada saanud, et Elizabeth levitab kuulujutte, takistamaks tal abiellumast kaks korda lahutatud ameeriklanna Wallis Simpsoniga. Just Elizabethi sepitsetud olnud kõlakas, et Wallis hoiab kuningat kütkes vapustavate seksinippidega, mida ta õppis Hiina bordellis! Seepeale lasknudki Edward VIII lagedale tuua dokumendid, mis näitasid, et Elizabeth polnud mitte sündinud 4. augustil, nagu varem väideti, vaid 3. augustil oma isakodus ning et sünnitajaks olnud prantslanna Marguerite Rodiere.

Kuninglikud biograafid: see teooria on jabur!

Edward VIII loobus Wallisega abiellumise nimel troonist ning nendest sai Windsori hertsogipaar. Troonile tõusis tagasihoidlik kogelev Albert ehk George VI, kelle võitlusest kõnehäirega räägib Oscari film "Kuninga kõne". Hertsogipaar kutsus vastset kuningannat Elizabethi õelalt Cookie’ks ehk Küpsiseks, mis olnud nähvakas tema madala päritolu pihta. Kuid kahe tütrega kuningapaarist kujunes Teise maailmasõja ajal brittide vastupanu sümbol. Kui George VI 1952. aastal suri, tõusis troonile tema vanem tütar Elizabeth, nüüdne Elizabeth II. Kuninganna ema aga elas pärast mehe surma veel 50 aastat ning oli tänu oma elurõõmule brittide seas ülipopulaarne.

Leedi Campbell möönab, et vaieldamatu tõde selguks vaid Elizabethi ja Cecilia DNAd võrreldes. Briti kuningakoja eksperdid nimetavad kõmubiograafi püstitatud teooriat jaburaks. "Tarvitseb vaid vaadata kuninganna ema ja tema ema pilte, nägemaks, et nad on sugulased," kõmistab kuninganna emast raamatu kirjutanud Hugo Vickers. "Väga ebameeldiv, et selline väide ilmub Elizabeth II trooniletõusu 60. aastapäeval," lisab teine kuninglik biograaf Michael Thornton. "Kindlasti põhjustab see meelehärmi kuningannale ja iseäranis Walesi printsile, kes oma vanaema väga armastas. Uurisin kõiki neid kuulujutte, kui hankisin infot kuningliku tüli kohta, ega leidnud nende toetuseks ainsatki vettpidavat tõendit."