KULLASAJUS: Võidukas Peeter Jalakas, tänavune aasta lavastaja, kelle lavastus «Gilgameš ehk igaviku nupp» nimetati aasta lavastuseks. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
28. märts 2012, 07:02

Von Krahli juht auhinnasajus: huvitav, et avangardistid on hakanud preemiaid saama (5)

"Tuleb vist tõesti teatriidu liikmeks hakata," naljatas Von Krahli Teatri juht Peeter Jalakas pärast teatri aastapreemiate kätteandmistseremooniat kolleegidelt õnnitlusi vastu võttes. Von Krahli teatri trupp viis tänavuselt auhinnajagamiselt koju koguni neli preemiat.

Eilsel rahvusvahelisel teatripäeval (seekord Eesti Nuku- ja Noorsooteatris, sest just see teater tähistab tänavu 60. sünnipäeva) kuulutati välja eelmise aasta teatriauhindade laureaadid. Aasta lavastuseks kuulutati Von Krahli "Gilgameš ehk igaviku nupp" ja aasta lavastajaks Peeter Jalakas.

Arvukaid külalisi võtsid uksel vastu virtuaalsed teatrijuhid – direktor Meelis Pai ja kunstiline juht Vahur Keller –, kelle näopildid lakkamatult naeratasid ning tere tulemast soovisid. Kolleege ja tuttavaid, kellele häid soove jagada, oli sedavõrd palju, et teatrimaja koridorides ja saalides pääses vaevalt liikuma.

Kohe alustuseks kostitasid võõrustajad kaugemaid ja lähedasemaid külalisi põrsaprae, salatite ning punase ja valge veiniga. Sest nii mõnelgi Tallinna tulnud teatriperel oli seljataga pikem sõit.

Auhind on märk von Krahli teekonnal

Tuleb siiski tunnistada, et auhinnagala arenedes sai üha selgemaks, et ei Tartu Vanemuise, Viljandi Ugala ega ka Pärnu Endla rahval seekord püünele väga palju asja pole. Koore riisus Von Krahli Teater, kuhu läksid nii lavastuse, lavastaja kui ka meesosatäitjate preemiad. Naisosapreemia läks VAT Teatrisse ning meeskõrvalosatäitja ja naiskõrvalosatäitja preemia teatrisse NO99.

"Ma ei oska öelda, kas Gilgameši roll on mu elu üks olulisemaid," ütles pärast auhinnagalat üliõnnelik Juhan Ulfsak. "Pigem ma vaatan Von Krahli Teatri ja enda ühist ajalugu nagu ühte teekonda ja see on nagu üks märk sellel teekonnal. Nii et ma nii pidulik ei oleks," arvas Juhan Ulfsak.

"Tahaks loota, et kõik olulisemad rollid on veel ees," lisas teine meespeaosatäitja Erki Laur, kes kehastab "Gilgamešis" Enkidut. "Aga selles mõttes oli see küll oluline, et me oleme von Krahli teatris 1998. aastast peale, nullist alustanud ja jõudnud, kasvanud ja arenenud, teinud seda kõike heas usus ja lootuses ning täna on küll see päev, kus see hea usk realiseerus. Oleks keegi meile 1998. aastal seda öelnud, päris kindlasti poleks uskunud."

Jalakas: meie teatris on kõik autorid

"Mulle oli kõige olulisem just lavastuse preemia. Olulisem kui see, et ma sain lavastaja preemia," märgib Von Krahli Teatri juht ja lavastaja Peeter Jalakas tiitlite kohta, mida ta isiklikult ja Von krahli teater tänavu pälvisid. "Sest kõigist teatritest on just von Krahl olnud see, kus on täiesti teadlikult ja kõige järjekindlamalt aetud autoripositsioonilt lähtuvat teatrit," teatab Jalakas. "Ehk siis kõik, kes lavastuses osalevad, sõltumata sellest, kas ta on näitleja või tehnik, on autorid. Selle üle olen ma meie teatris kõige uhkem. See ei teki niisama, seda on püütud aastaid järjekindlalt tekitada," räägib vastne laureaat.

"Ega meil pole ülearu palju nende preemiate jagamisele asja olnud. Sest von Krahli lavastused on enamasti teises formaadis, pole haakunud kehtivate teatripreemiate kategooriatega." Jalakas lisab poolmuigega, et iseenesest paneb see kukalt kratsima, et avangardistid hakkavad preemiaid saama. "Et mis siis juhtunud on?" küsib ta. "Et kas nad (avangardistid – J. K.) on muutunud klassikuteks või on siis ümberringi kõik segi läinud?"

Eelkõige ikkagi lavastaja

Alati omanäolist ja põhivoolust erinevat teatritegemist viljelnud Jalakas usub, et inimeste ootused kunsti suhtes on viimasel ajal muutunud, ning selles mõttes on muutunud ka kunstiavangardi olukord ja sisu. "Täna tundub mulle, et see, mida inimesed otsivad, on ennekõike harmooniaihalus ja võib-olla ka tõde. Esile kerkivad taas kunsti baasküsimused, mis postmodernistlikul ajastul kippusid tagaplaanile jääma. Mulle vähemalt tundub nii," arutleb teatrijuht.

Teatritegemise kõrval on Jalaka huviorbiidis olnud alati toitlustusäri ja ökotalust lähtuv eluviis. Millise koha muude tegemiste kõrval hõlmab teater?

"Ma ei oska niiviisi jagada. Lisaks on mul veel lapsed ja kodu ning kõik nad on ühteviisi olulised," rõhutab Jalakas. "Kuidas sa ütled, et üks asi siin elus on olulisem kui teine? Ei saa ju näiteks öelda, et kops on olulisem kui maks – igaühel on oma eraldi funktsioon, igal tegevusel oma väljund. Nii et ma ei oska neid niiviisi eristada. Aga kui nüüd keegi küsib, kellena ma ennast kõigepealt tutvustan, siis ennekõike kui lavastaja," ütleb tänavune laureaat Peeter Jalakas.