Inimesed
23. märts 2012, 07:00

12 pika eluea saladust (1)

Kuidas elada õnnelikult 100 aasta juubelini? Teadlaste väitel sõltub pikaealisus geenidest vaid 25%, ülejäänu on igaühe enda teha!

India päritolu USA eneseabiguru Deepak Chopra jagab eesti keeleski ilmunud raamatus "Eatu keha, ajatu vaim" ("Ageless Body, Timeless Mind") soovitusi, kuidas vananemist aeglustada ja võimalikult kaua elada – isegi 120aastaseks. "See, kuidas sa mõtled, käitud ja sööd, võib su elu 30–­50 aasta võrra mõjutada," toonitas Chopra ühes intervjuus.

Tema näpunäited põhinevad uurimustel, mida teadlased on eakate hulgas teinud. "Vananemine on palju rohkem valik, kui inimesed eales unistada julgeksid," toonitab vaimne guru oma teoses. Ta nimetab haiguste ja vananemise peamiseks põhjuseks stressi. Kuid mitte stress ei tapa, vaid süüdi on keha toimetulekumehhanism. Miks mõni inimene stressi all kokku variseb, teine aga hoogu juurde saab? Stress räsib organismi nii, kuidas inimene sellesse suhtub ja kuidas keha stressile reageerib. Stressi nullijana reklaamib Chopra meditatsiooni ja joogat. Ta kinnitab, et need idamaised praktikad kahandavad inimese bioloogilist vanust. Kuid vananemise aeglustajatena mainib Chopra ka järgmisi lihtsaid tegureid.

Rahuldust pakkuv lähisuhe.

Õnneliku abielu nimel tuleb vaeva näha ka kõrges eas, kui kirg on asendunud sõpruse ja harjumusega. Kallima kõrval ei tohiks unustada teisi lähedasi.

Iseseisvus

Uurimused on näidanud, et kõrge vanuseni elanute seas on palju neid, kes on iseenda tööandjad olnud. Järelikult on iseseisev hakkamasaamine ja otsustusvabadus tugev trump.

Kindel päevarütm

Iseenda tööandjaks olemine ei tähenda seda, et võiksid oma päevi maha logelda. Chopra toonitab, et kindel päevarütm tekitab kindlustunnet – elu kulgeb plaanipäraselt. Tähtis on ka rahulik uni, soovitatavalt ajavahemikus 22–6.

Südamelähedane tegevus

Ideaalis võiks leivatöö sulle meeldida, aga kui teed seda vastumeelselt, siis olgu sul vähemalt hobisid, mis südame rõõmsalt tuksuma panevad.

Sõprus

Üksinda kodus konutajatel on suurem oht masendusse sattuda ning oma keha ja vaimu stressi ajada. Võime leida sõpru ja neid hoida on tihtipeale kaasasündinud, kuid selle oskuse arendamise nimel maksab vaeva näha.

Kohanemisvõime

Neil, kes elu keerdkäikudega kergemini lepivad, on suuremad šansid pikka vanaduspõlve nautida. Lähedase surm ei tähenda sel juhul elumõtte kadumist, vaid leinaja suudab ajapikku sellega leppida ja oma elus edasi liikuda.

Kehaline aktiivsus

Mõistagi ei saa vanaduspõlves treenida sama aktiivselt kui noorena, kuid piisab ka igapäevasest pooletunnisest jalutuskäigust värskes õhus. Mõistagi soovitab Chopra ka joogat ja võimlemist.

Vaimne särtsakus

Et vaimsed võimed aastatega alla ei käiks, tuleb neid pidevalt käigus hoida. Vaimuerksust aitab säilitada näiteks ristsõnade lahendamine või uue võõrkeele õppimine vanas eas.

Muretu meel

Teadlased on leidnud, et optimistlike inimeste immuunsüsteem on tugevam kui pessimistidel.

Mõistlik ja tasakaalustatud toitumine

Ära vohmi magusat ja rasvast, söö palju värsket toitu, mis on päikesest eluenergiat saanud. Chopra soovitab vältida nn surnud toitu, nagu külmutatud eined ja konservsupid, aga ka erguteid ja rahusteid. Küll aga soovitab ta üle 40aastaselt võtta iga päev aspiriini, multivitamiini, kalaõli ja D3-vitamiini kaltsiumi ja magneesiumiga. Kanna hoolt, et su seedimine oleks korras.

Väikeste rõõmude nautimine

Ei tasu oodata, et kunagi saabub suur õnn – tuleb olla tänulik, et hing on sees, ja nautida iga väikest rõõmukildu.

Usk kõrgematesse võimudesse

Rasketel hetkedel pakub usklikele tröösti mõte, et nad pole siin ilmas üksi ning nende saatus on Jumala kätes.