PÕHIJÕUD: Kollektiivi lood on kõlanud ka mitmes telesarjas nagu «Nip/Tuck», «Grey anatoomia» ja «Glee». Muutliku koosseisuga Nouvelle Vague’i produtsent ja eestvedaja Marc Collin (paremal), teine asutajaliige ja kitarrist Olivier Libaux (vasakul) ning praeguse turnee solistid Melanie Pain (paremalt teine) ja Liset Alea. Foto: Promo
Inimesed
21. märts 2012, 07:00

Nouvelle Vague’i eestvedaja: "Mind ei huvita rambivalgus ja et inimesed mind nägupidi teaks!"

"Rahvale meeldivad meie kontseptsioon ja laulud, aga neid ei seostata niivõrd kindlate nägudega. See on suurepärane, et saame rahulikult linna peale minna ja keegi ei märka meid eriti!" rõõmustab reedel Tallinnas esineva Prantsuse bossa nova ja džässkollektiivi Nouvelle Vague rajaja Marc Collin, kes ei pürigi suure kuulsuse poole. "Tahan lihtsalt teha midagi head ja veidi raha teenida."

Rokk- ja punkmuusikat džässi ja bossa nova seadetes kaverdav Nouvelle Vague suhtub kuulsusse boheemlasliku pingevabadusega ega püüdlegi selle poole, et saada maailmamuusikas Madonnaga võrdseks nimeks. "Aga me polegi ju staarid!" naerab koosluse liider Marc Collin. "Me pole püsiv bänd, artistid ja repertuaar vahetuvad pidevalt ja meil ei saagi ühte kindlat fännideringi tekkida. Ja mina olen mees, kes seisab projekti taga ja teeb produtsenditööd. Mind ei huvita rambivalgus ja et inimesed mind nägupidi teaks. Ilma selleta on mugavam," põhjendab Marc.

Miks neli albumit välja andnud ning Euroopas, Aasias, Ameerikas ja Austraalias tuuritanud Nouvelle Vague’i koosseis alatasa vahetub? "See ei ole bänd, see on projekt," rõhutab Marc. "Mind võib võrrelda filmiprodutsendiga, kes püüab leida uude filmi täiuslikke osatäitjaid. Kujutlen iga loo puhul, mis lauljad ja pillimängijad seda kõige paremini esitama sobiksid. Otsin oma tutvuskonna kaudu. Seepärast meie live’ide ja albumite koosseis kogu aeg muutubki. Aastatega on meie ridadest läbi käinud 20–30 lauljat." Kodulehe väitel on projektis olnud 28 nais- ja meeslauljat.

Nouvelle Vague’i omapärased kaverid olevat autoreilt seni vaid kiita saanud. "Kolmandale albumile palusin mõningaid neist koos meiega laulma, näiteks Martin Gore’i Depeche Mode’ist ja Ian McCullochi inglise postpungibändist Echo & The Bunnymen. Nad olid minu kangelased, kui ma noorem olin, nii et see oli vapustav kogemus! Neile kõigile meeldisid meie kaverid," kinnitab Marc.

Mullu ilmunud neljanda albumi salvestamises osales ka prantsuse tähtlaulja Vanessa Paradis. "Nad kõik on tõeliselt meeldivad inimesed, seega oli nendega lihtne koos töötada. Mulle meeldib väga teiste artistidega muusikateemadel lobiseda ja mõtteid vahetada," räägib produtsent.

Reedeõhtusel Tallinna kontserdil astub üles kaks naissolisti: esikalbumist saati projektiga seotud olnud prantsuse indipopilaulja Melanie Pain ja Kuubalt pärit džässlaulja Liset Alea. Saatebändis on süntesaator, soolokitarr, basskitarr ja trummid. Eestis on kollektiiv esimest korda. "Me oleme peaaegu kõikjal esinenud. Sealt kandist oleme palju Norras käinud ja Helsingis üles astunud. Algul olime me plaadimüügi poolest väga populaarsed Inglismaal ja Saksamaal. Nüüd leidub meil fänne maailma eri paigus. Publik on meid väga soojalt vastu võtnud nii Hongkongis, Mehhikos ja USAs kui ka Türgis, Kreekas ja Venemaal Moskvas. Vahva on viimaks ometi ka Eestisse jõuda!" rõõmustab Marc.

Esinevad kontserdikorraldaja sünnipäevapeol

"Ma arvan, et me saabume 22. märtsi õhtul ja lahkume 24ndal, nii et meil on ilmselt kahel päeval aega ringi vaadata ja Tallinna paiku külastada," kirjeldab ta siinseid plaane. Pärast kontserti õnnestub neil minna ka ürituse korraldaja Tarmo Tuvikese kodule sünnipäevapeole.

Kalamajas elav Tuvike ütleb, et eestimaisel peol esinemine sai prantslastele välja pakutud naljatades, kuid idee oli muusikuile kohe meeltmööda. Pisut peavalu tuli peokorraldajale küll juurde, sest laud tuleb katta rikkalikumalt kui plaanis. "Arvan, et saame hakkama – artist jätab ju alati oma lavatagustes ruumides jooki järgi," muheleb Tuvike.