SARI KÜTAB KIRGI: Seriaali «Ühikarotid – õed» tegevus toimub tervishoiukoolis, kus õpitakse terviseõdedeks. (pildil näitleja Ülle Kaljuste õppejõu rollis). Foto: Kanal 2
Inimesed
16. märts 2012, 07:00

Õdede liit nördinud: "Ühikarottide" uus hooaeg on nagu nõukaajast! (51)

"Meid ei saa nimetada ei meditsiiniõdedeks, medõdedeks ega meie kooli medikaks. Täna-päeval on see Tallinna Tervishoiu kõrgkool," räägib Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden, et populaarse kodu-maise noortesarja "Ühikarotid" uus hooaeg oleks justkui maha kirjutatud nõukaajast.

"Meditsiini nimetus tuleb kaasa nõukaajast, kus õed olid suure arstinduse sees mingisugused assistendid. Täna on kõik muutunud – õe professioon on iseseisev, õed töötavad paralleelselt arstidega, meil on oma teadusharu, omad arendamised ja inim-, mitte haiguskeskne lähenemine. Seal on kuidagi selle koha pealt jäädud vanasse kuvandisse kinni," räägib Pruuden. "Me mõtlesime, et kas on püütud teha järge "ENSV" sarjale või miks on selline stiil valitud."

Halvustavad näited annavad halva maigu

Peale eksitava terminoloogia on Pruudeni sõnul kaks aspekti, mis õdede tööle ja õeks õppimisele halva maigu külge panevad. "Mõningate teenuste puhul tuuakse halvustavaid näiteid. Näiteks saadetakse mõningaid õpilasi karistuseks hooldushaiglasse lamatisi pesema." Naine sõnab, et ühtpidi on tore, et on valitud selline valdkond, kuid ajastu, kus tegevus toimub, on küsimärgiga.

Teiseks häirivaks faktoriks on Pruudeni sõnul see, et kui "Ühikarottides" läheb kutsekooli õppima kuldmedaliga lõpetanu, siis ei suuda koolipere ära imestada, et nii tubli õpilane sellise kooli kasuks on otsustanud. "Tänapäeval on nii, et sinna kooli on kohutavalt suur konkurss, sinna läheb palju medaliste ja seda kooli ei valita viimase variandina, vaid inimesed lähevad teadlikult sinna kõrgharidust omandama mõttega, et jätkata magistri- ja doktoriõpinguid," räägib ta, et sarjas jääb mulje, et õeks minnakse õppima seetõttu, et mujale kooli pole õnnestunud pääseda.

Vastukarva käib Pruudenile pisut ka see, et "Ühikarottides" on ühendatud õeks õppimine ja alkoholitarbimine. "Valitud on valdkond, mis on suunatud tervisele ja tervisekäitumisele ja tegelikult on nii, et need inimesed seal koolis kaugele ei jõua, kes niimoodi alkoholiga libastuvad, nagu sarjas on üsna domineerivalt kuvatud. Ma ei tea muidugi, kuidas seriaal edasi läheb, äkki jäävadki sõelale tublid ja taibukad. Ja need, kes seal õpivad, on valinud terviseõeks õppimise, mis on eriti terviseedendusliku suunaga, kuna terviseõde ennetab haigusi."

Proffidega vähe koostööd tehtud?

Põhjuseks, miks õdede tööd valesti on tõlgendatud, peab Pruuden teadmatust ja seda, et ehk pole koostööd tehtud professionaalidega. "Tänapäeval on töötajate puhul tegemist noorte inimestega, kellel on, jumal tänatud, hea tervis ja kel pole olnud kokkupuuteid haiglasüsteemiga ja siis domineeribki nende mõtetes see vanaaegne pilt. Või on professionaalidega küll koostööd tehtud, kuid see pole piisavalt selgust toonud, asjast pole süvitsi aru saanud."