Lenna mänedžeri Reigo Ahvena sõnul võib Lenna kurguoperatsioon toimuda Soomes. «Mulle on öeldud, et Soomes on häid arste,» kinnitas Ahven Soome portaalile MTV 3. Lenna ise peab hetkel vältima rääkimist, kuna iga silp võib häälele vaid lisakahju tuua. Foto: Mati Hiis
Inimesed
16. märts 2012, 07:00

Jõudu, Lenna! Häälepaelte lõikus on laulja jaoks kõige rängem katsumus! (23)

"Häälepaelte operatsioon lauljale on sama kaalukas kui klaverimängijale käe- või suusatajale põlveoperatsioon. See on nii füüsiliselt, aga ka vaimselt suur katsumus," ütleb metso-sopran, Rahvusooper

Estonia solist, hääleseade ja laulu eriala õpetaja ning Tallinna Muusikakeskkooli õpetaja Triin Ella.

Mis olukorras on praegu hääleprobleemidega kimpus olev lauljatar Lenna Kuurmaa, teab laulu- ja tantsukooli WAF juht ning lauluõpetaja Maiken väga hästi. 12 aastat tagasi oli ta sunnitud läbi tegema ühe muusiku õudusunenäo – häälepaelte operatsiooni. "See on kõige rängem, mis minuga üldse juhtuda võis," tunnistas Maiken toona, neli kuud pärast operatsiooni Õhtulehele antud intervjuus. Varem polnud lihtsalt selle jaoks häält.

Maikeni sõnul tegi hääl talle muret juba ligi aasta aega. Sõlmekesed, mis tema häälepaeltest leiti, olid mikroskoopilised, ent lõid lauljatari mitmeks kuuks jalust maha. "Uskumatu, miks just mul, ja kõige tähtsam koht?! Laulmine on mu elu, mu töö! Ja äkisti on see kõik hetkega läinud," rääkis Maiken toona. Tema sõnul on häälepaeltehädad lauljate, lasteaiakasvatajate ja pedagoogide kutsehaigus: "Hääl ei pea pingele vastu ja hakkab streikima. Ühel päeval ei tulnud hääl lihtsalt enam välja. Valu ei olnud, aga hääl – ei tule ja kõik! Tean, milleks võimeline olen, aga häält ei tule." Kirurgiline vahelesegamine oli ainus pääsetee, et hääl tagasi saada. Maikenit opereeriti Tartus – lõigati laseriga. Mingeid arme see ei jätnud, kuid mitu päeva ei tohtinud ta isegi sosistada.

Maiken meenutas, kuidas ta pärast lõikust ihuüksi oma Haapsalu suvekodusse läks ja seal kaks nädalat vaikuses elas. "Olin üksi, vaid mere kohin ja raamatud. Mõnikord laenasin ka videofilme, kaks nädalat ei rääkinud ühtki sõna. Siis tulid sõbrad mind vaatama ja ma ei pidanud enam vastu."

Hääleseadja: operatsioon on laulja jaoks suur katsumus

Hääleprobleemid võivad ilmneda mitmel põhjusel. "Need võivad olla häälepaeltele tekkinud sõlmekesed, mis ilmtingimata noa

alla minekut ei vaja. Need on sellised healoomulised limaskesta paksendid. Kui aga patsiendil on polüüp, on kirurgiline sekkumine hädavajalik," selgitab Soomes Seinäjoki Keskhaiglas kõrva-kurgu ja ninaarstina töötav Ülle Kirss, kelle sõnul on lõikusega alati olemas risk, et laulja ei saavuta enam seda häält, mis tal varem oli.

"Sõlmed võivad tekkida siis, kui on lauldud haige häälega ja haigust ei ole tervenisti välja ravitud. Häälepaela pinnalt

eemaldatud sõlme arm aga vajab rahulikult paranemist ning uute võnkumiste harjumusi," ütleb hääleseadja Triin Ella , et pärast lõikust tuleb aeg maha võtta ning korralikult taastuda. "See on aga lauljale kindlasti kõige raskem, sest hing tahab ju laulda ja end väljendada! Uuesti laulma võib hakata väga ettevaatlikult, vaikse häälega harjutusi tehes, järk-järgult koormust suurendades," soovib Ella Lennale rahulikku keskendumist operatsioonile ja julgust võtta aega taastumiseks.

Doktor: riskiks on suur koormus ja vale tehnika

Doktor Ülle Kirsi sõnul on lauljate põhiliseks probleemiks see, et nad kas annavad häälele liiga palju koormust või kasutavad valet tehnikat. "Kui oled noor, siis sa ei taha paljudest esinemistest ära öelda ja annad häälele tugeva koormuse. Samas on just poplauljate probleemiks see, et nad kasutavad valet tehnikat, mille tagajärjel tekivad häälepaeltesse pisikesed sõlmekesed," selgitab Kirss.

Varem Eestis töötanud ja Estonia teatri lauljate ihuarstiks tituleeritud doktor Kirss ütleb, et säärast haigust on võimalik ennetada, osates oma koormust jaotada ning mitte häält pidevalt väsitada. "Laulmine on väga keeruline lihaste töö ja seda tehnikat tuleb osata – nii ennetavadki lauljad oma hääletööga kaasnevaid probleeme."

Pärast operatsiooni ootab patsienti ees pikk ja aeganõudev taastumise aeg, mis võib venida paari kuu pikkuseks. "Mingi aeg peab täiesti vait olema!" teatab Kirss, et siis tuleb hakata uuesti laulmise tehnikat õppima, muidu on sarnased probleemid tagasi.

Doktor Kirss tunnistab, et lauljad on äärmiselt teadlikud neist probleemidest ja konsulteerivad pidevalt oma arstiga. "Lauljatel on teinekord emotsionaalseid probleeme, et nad ei suuda laulda nii nagu nad arvavad, et on võimelised. Siis tuleb lihtsalt häälepaelu vaadata ja hingerahu tagasi saamiseks kinnitada, et kõik on korras!"