Mis tüdrukute välimuses silma torkab? Liiga palju meiki, solaariumipäevitus, juuksepikendused, ripsmepikendused, pikad kunstküüned, liiga kitsad teksapüksid, peeneks kitkutud kulmud.
Tele
5. märts 2012, 06:51

Modellisaate kohtunikud: kust küll need tüdrukud oma stiili võtavad? (94)

Kohtunikke šokeerib saatekandidaatide vähene moeteadlikkus ja ohtrad pikendused

"Mind šokeeris, et kui tüdrukutelt küsiti, kes on supermodell, ei osatud nimetada peaaegu kedagi peale Tyra Banksi, kes oli tuntud aastakümneid tagasi. Vene tüdrukud teadsid Naomi Campbelli, sest ta on vene oligarhiga abielus. Aga tõelisi supermodelle – näiteks Linda Evangelistat või Kate Mossi – ei teadnud keegi," vangutab fotograaf Toomas Volkmann, kes on üks uue saatesarja "Eesti tippmodell" kohtunikest, pead.

"Mõni teadis Carmen Kassi ja paar tükki mainis Karmen Pedarut, aga näiteks Tiiu Kuiki mitte keegi," räägib Volkmann, et saatesse pürgivad tüdrukud olid jätnud kodutöö tegemata isegi selles osas, mis puudutab eestlannadest kuulsaid modelle. Ta ei usu, et kandidaadid pole näinud maailmas laineid löönud ning Eesti saatelegi eeskujuks olevat "Ameerika supermodelli", kus päritakse esimestes voorudes samamoodi maailmakuulsate moeloojate ja modellide kohta. "Ma ei tea, mis mullis nad elavad!" imestab Volkmann.

Siiski leidus saatessepürgijate seas tema sõnul ka tõelisi pärleid. "Näiteks üks tüdruk lõi meid pahviks sellega, et tundis viiekümnendate filme – ta teadis, et Givenchy on teinud riided filmile "Hommikusöök Tiffany juures" ning isegi seda, et algselt pidi Audrey Hepburni asemel seal mängima Marilyn Monroe."

Saade "Eesti tippmodell" on uus tõsielusari, milles otsitakse Eestist tüdrukut, kes jõuaks maailma moelavadele ja esikaantele. Möödunud sügisel kandideeris üleriigiliste casting’ute käigus saatesse üle tuhande neiu, kellest pääses sinna vaid kümmekond.

Stiil pärit vene telekanalitest?

Sari põhineb maailmakuulsa saate "America’s next top model" formaadil ning peaauhind on magus – leping Londoni maailmakuulsa modelliagentuuriga Premier Model Management. Suve hakul selgub, kellest saab Karmen Pedaru ja Carmen Kassi järeltulija. Saatejuhiks on endine tippmodell Kaja Wunder. Eesti tippmodelli hakatakse esmaspäeviti Kanal 2 ekraanil otsima juba tänasest.

"Nii palju igasuguseid pikendusi – küll juustes, ripsmetel, kulda, karda, sära, kristalle laugudel..." lausub žüriilaua taga istuv Arne Niit. "Ja nende kulmud on väga ära võõbatud. Ma ei saa aru, kelle arust see ilus on," heidab ta ette.

Niit ütleb, et teda häirivadki kõige rohkem noorte tüdrukute juures nende vähesed moeteadmised. "Nad ei tea, et igasugused pikendused pole moes ja nende arusaamad ilust on tihtipeale sõna otseses mõttes väärastunud." Peale joonistatud kulmude hämmastasid Niitu ka liialt peeneks kitkutud kulmud.

"Ma ei tea, kust noored tüdrukud oma stiiliaabitsa küll võtavad," imestab ka Volkmann modellikspürgijate välimuse üle. "Vene kanalitelt vist, kus siiamaani kantakse tohutul hulgal ja meetrite kaupa pikendusi igal pool."

Modelliagentuuri MJ-Models omanik Margit Jõgger arvab, et tänapäeval kasutab suurem osa neide ja naisi igasuguseid pikendusi. "Enamasti ikka väikelinnades, kuna neil pole seal midagi teha ja nad hakkavad ennast tuunima." Tema meelest ei tule ripsme- või juuksepikendused küll kellelegi kahjuks, kuid modellikspürgija peaks esindama naturaalset ilu.

Samuti taunib Jõgger seda, kui noored neiud end liialt meigivad. "Jah, kui sa välja üritusele minnes end jumestad, see on teine teema. Aga igapäevaelus ei peaks endale küll teist nägu ette maailma või kõikvõimalikke pikendusi külge kleepima," ütleb ta, et mujal maailmas sellist pikendustemaaniat ei kohta. "Mujal maailmas hindavad ka mehed naise naturaalset ilu."

Nahatoon liiga pruun

Hulganisti leidub Toomas Volkmanni sõnul noori tüdrukuid, kes on porgandoranžid. "Nad praevad ennast kolm või neli korda nädalas solaariumis ja lisaks määrivad end igal õhtul isepruunistavate kreemidega kokku," ohkab ta. Volkmann ütleb, et tüdrukud lausa solvuvad, kui ebaloomuliku nahatooni kohta märkus teha või isegi heatahtlikult uurida, kust see pärit on. "Ma kuulsin, et keegi, kellele me ütlesime "ei", oli uksest välja läinud ja öelnud: "Vaadaku, millised nad ise välja näevad!". Aga ometi ei tulnud ju meie modellisaatesse konkureerima," muigab ta.

"Mul on väga värvikalt meeles, et üks tüdruk oli end solaariumis väga pruuniks päevitanud ja nägi välja nagu Barbie-nukk. Ta oli üleni roosas, täiesti Barbie pealt maha kopeerinud, isegi saapad olid roosad," meenutab Jõgger. "Valge nahk peab ikka valge olema. Küsimus pole selles, kui sul on kerge, hästi õrn ja terve jume. Aga kui läheb juba päris pruuniks päevituseks, siis näeb nahk pildi peal räpane välja," manitseb Jõgger.

"Tüdrukute oskus end riietada oli ka väga halb," ohkab disainer Arne Niit. "Mina saingi modellisaates teada, mis on Eesti noorte seas moes: väga paljud panevad jalga äärmiselt kitsad kirjud kulutatud teksad, mis teevad jalad kõveraks ja koledaks ning on lisaks kahe numbri jagu väiksemad, kui olema peaks. Neid siis kantakse puusa peal ja on ju näha, et need on väikesed, kui värvel surub rasvkoe peale."

Niit arvab, et Eesti koolides peaks olema koolitunnid, kus õpetatakse noortele, kuidas tuleks end riidesse panna. "Eestis pole rõivavalmistamis- ega moetraditsioone ja tulemus on käes, palun väga," ütleb ta.

Margit Jõgger arvab põhjuseks, miks noored nii riides käivad, Eesti rahva vaesuse. Niit seevastu aga, et mood pole siiski rahakotiga proportsioonis. "Paks rahakott ei näita, et sa oled moodne. Sa võid minimaalsete vahenditega end ilusti ja maitsekalt riidesse panna. Kas või koguda raha selleks, et osta üks hea, ilus, universaalne, kvaliteetne mantel. Ülejäänu saab tänapäeval vanadest asjadest kokku miksida, neid saab kohendada ja sel moel alati huvitav olla."