JOO, PALJU SISSE MAHUB! Mõnes Tallinna söögikohas on vee hind juba toidu sisse arvestatud ja seda võib buffet’-laualt võtta nii palju, kui sisse kallata suudad. Foto: Mati Hiis
Inimesed
3. märts 2012, 08:51

Tahad kõrtsis kraanivett? Kui ilusti küsid, saad tasuta! (15)

Mõnel pool peab janune klient kõige lihtsama vee eest välja käima isegi kaks ja pool eurot. Aga selgub, et rohkem on siiski kohti, kus sõbralikud klienditeenindajad toovad sulle külma kraanivett tasuta, ehkki ülemuste karm nõudmine on selle eest raha küsida.

Boheem: "Kraanivee eest me raha ei küsi!"

Kalamaja kultuuri- ja söögipaik on tihtilugu kunstiinimesi nii puupüsti täis, et koha leidmiseks tuleb kõvasti vaeva näha. Isegi lõuna paiku kubiseb kohvik Boheem näljastest tegelastest. Viisakalt klienditeenindaja poole pöördudes ja janusele suule viidates on vastus ühene – meie kraanivee eest raha ei küsi. "Meil on küll mulliga pudeliveed ja ka tavaline pudelivesi, mille eest maksame ka ise. Nende tellijatelt oleme kohustatud raha võtma, muidu peaksime selle ju enda taskust kinni maksma," naerab sõbralik klienditeenindaja.

Balti jaama šeburekiputka: vesi otse ämbrist

Nõukaaegses jaamas on lettidel väljas näidispraed. "Kas ma saaksin ühe klaasi tavalist vett?" Müüja teatab selle peale, et ta väga hästi eesti keelt ei räägi. Miimikat kasutades püüan talle selgeks teha, et kurk kuivab ja hädasti oleks vaja juua. Vett. Sekundiga haarab ta leti alt plastist õlletopsi ja ammutab kõrvalt rohelisest plastämbrist vee. Ehmatusega uurin, kas see on ikka kraanivesi ja juua kõlbab. "Normalnaja voda – me ise ka joome!"

Restoran Vana Toomas: vesi võib maksta kuni 4 eurot

Automaatselt avanevate uste tagant piilub vastu kaunis klienditeenindaja. Minu soovi peale saada klaas kraanivett jääb neiu mulle küsivalt otsa vaatama. "Misasi?" küsib ta uuesti. Selgitan talle, et soovin tavalist kraanivett. Selle peale ütleb neiu, et klientidele nad kraanivett ei paku, nende menüüsse kuulub tünnides olev puhastatud joogivesi. Pooleliitrine kann maksab kaks ja pool eurot, liitrine kann neli. Siiski ulatab neiu mulle klaasi kraanivett täiesti tasuta. Olen positiivselt üllatunud!

Lost Continendis on vesi kannudes tasuta

Tallinna Ülikooli peahoone kõrval asuv pubi Lost Continent üllatab mõnusa lõunalauaga. Kannudesse on tasuta välja valatud nii mullidega mineraalvesi kui ka tavaline joogivesi. Joo, palju sisse mahub!

Olde Hansa kraanivett ei pakugi

Restorani sisse astudes tervitatakse mind viisakalt ja püütakse mulle kibekiirelt koht leida. Minu soovi peale klaas kraanivett tellida on vastus kindel – klientidele restoranis kraanivett ei pakuta. Teenindaja sõnul pole nad kindlad oma vee kvaliteedis ja seega seda klientidele pakkuda poleks aus. Küll aga saavad kannudest tasuta tavalist joogivett inimesed, kes tulevad einestama gruppidega.

McDonald’s tahab üle euro

McDonald’s tervitab mind kraanivee eest kohe 1,10eurose nõudega. Tänan ja lahkun kiiresti.

Viru Keskuses maksab vesi 70 senti

Kui Viru Keskuse Reval Café kohvikus teenindajalt pasta kõrvale klaasi kraanivett küsin, läheb ta nägu mossi, ent vesi valatakse ikkagi välja. Minu pärimise peale, miks selline hapu nägu ja kas tasuta kraanivee joomine on siis keelatud, ütleb naine, et tegelikult käsivad ülemused selle eest küsida 70 eurosenti.

Klienditeenindaja sõnul on kraanivesi suhteliselt minev kaup. Soomlased on harjunud, et neil on söögikohtades kannuga vesi laual, kuigi Eesti toidukultuuri juurde see ei käi.

Eksperimenti on kaasatud täiesti suvalised Tallinna söögikohad. Valik ei ole tingitud isiklikest eelistustest või antipaatiatest.

EESMÄRK

Selgitada välja, millistes piirides kõigub Tallinna söögikohtades tavalise kraanivee hind.

TULEMUS

Parimal juhul saab tavalise vee kätte tasuta. Aga võib juhtuda, et poole liitri (kahe klaasi) vee hind küünib lausa kahe ja poole euroni.