ULTIMA THULE TÄNA: (vasakult) löökriistamängija Toomas Rull, klahvpillimängija Aare Põder, kitarrist-laulja Riho Sibul, kitarrist Kalle Vilpuu ja basskitarrist Raul Vaigla. Foto: Rock Cafe
Inimesed
2. märts 2012, 07:02

Ultima Thule sündis napsitades (21)

"Ma söön oma mütsi ära, kui see ansambel peab vastu kauem kui kaks kuud!" ennustas nõukogude kultuuriametnik Ultima Thulele 1987. aasta veebruaris peatset kadu. Ennustuse kiuste peab Ultima Thule täna 25. sünnipäeva.

Kõige esimene trummar Jaak Ahelik mäletab toonast 20pealisele komisjonile esinemist Tallinna linnahalli laval hästi. "Pidime ette kandma kogu oma kava. Komisjon koosnes toonastest filharmoonia ja kultuuriministeeriumi ja veel mõningate oluliste asutuste töötajatest," kõlab trummari hääles kerge iroonianoot. Žürii keskmist taset iseloomustas Aheliku sõnul hästi pala "Tuvi jäljed tuulepluusil" analüüsi käigus bändile esitatud küsimus: "Mis te tahtsite selle looga öelda? Kas tuvi on tuulepluusi peale s*ttunud?"

20 žürii liikmest asus bändi poolele trummari kinnitusel vaid kaks. "Ülejäänud ennustasid peatset kadu ja üks (kahjuks ma ei mäleta tolle kodaniku nime) lubaski oma mütsi ära süüa, kui üle kahe kuu vastu peame." Loodetavasti maitses müts hästi, ametnik!

1. Nõukogude kultuuriametnike viha noore rokkbändi vastu põhjustas Jaak Aheliku sõnul fakt, et Ultima Thule sünniga kaotas filharmoonia korraga kaks Venemaal kõige enam tulu teeninud ansamblit – Jaak Joala saatebändi ja Muusik Seifi. "Seega oli nende jaoks ainumõeldav meid iga hinna eest mitte läbi lasta, et kõik vanamoodi edasi läheks."

2. Ultima Thule eelkäijaks oli 1986. aastal Tartu levimuusikapäevadel esinenud kooslus, kus mängis koos bändi tuumik. Sama aasta 22. juulil Jaak Aheliku sünnipäeva tähistades võeti napsu ja otsustati, et aeg uue ansambli sünniks on küps.

3. Sisuliselt järgmisel päeval pärast pidustusi stuudiosse suundunud seltskond tegi kohe ühe soojaga linti viis lugu: "Aed", "Lennelda priiks", "Inimhinge insener", "Suusad ju" ja "Umbluu".

4. UT varased taustalauljad on olnud kaks tuntud näitlejat-Peetrit – Volkonski ja Oja.

5. Ballaadi "Aed" laulis kõige esimesena linti Riho Sibul, sest Mäksi Aheliku sõnul toona bändis veel polnudki.

6. Tõnis Mägi bändi tulekuga sai ansambel endale ka nime – Ultima Thule on tema pakutud.

7. Esimene Mäksiga lindistatud UT lugu kandis nime "Tung ja torm".

8. Vahepeal pärast Tõnis Mägi lahkumist laulis UTs ka Silvi Vrait, sest Riho Sibul ütles, et ta pole suuteline poolteist tundi üksi laulma.

9. Ansamblist on läbi käinud näiteks seal saksofoni mänginud Peeter Malkov ja Margus Kappel klahvpillidel.

10. Algusaegade UT-l tekkis ühest proovist keskmiselt kolm uut lugu.

11. "Lugude kadu oli omal ajal meeletu. Kui järgmine proov toimus kas või nelja päeva pärast, oli palju asju meelest läinud. Tänasel päeval võid isegi telefoniga oma mõtte üles lindistada," meenutab Ahelik kesiseid salvestusvõimalusi.

12. Telefonidega olid tol ajal lood mädad. Riho Sibulal näiteks polnud kodus üldse telefoni ja ainuke võimalus teda telefonitsi tabada oli helistada Kuku klubisse.

13. Toetava õla ulatas UT algusaegadel praegune kultuuriminister Rein Lang, kes linnahalli ideoloogiadirektorina ansamblil seal proovi teha ja salvestada lubas.

14. 1987. aastal kutsuti UT esinema Soome ühele suurimale rokkfestivalile "Provinssirock". Kaks päeva enne sõitu ütles KGB Jaak Ahelikule, et tema sõita ei saa. Kohapealt leiti asendustrummarid.

15. Samal aastal keelas KGB Jaak Ahelikul sõidu UT koosseisus ka Indiasse, leiutades selleks maailma ühe absurdseima ettekäände: "Kuna täituvat 70 aastat Suurest Sotsialistlikust Oktoobrirevolutsioonist. Öeldi, et järgmisel aastal võite sõita nii palju kui kulub." Indiasse ta koos bändiga lõpuks ikkagi sõitis.

16. UT võlgneb oma eksistentsi eest tänu Vjatšeslav Kobrinile. "Kui Slavka poleks oma bluusilikke palu kirjutanud ega Sibulale pakkunud, poleks seda bändi arvatavasti tekkinud. Kas Riho üldse laulmagi oleks hakanud," mõtiskleb Ahelik.

17. Jaak Aheliku asemele kutsuti järgmisena trummi lööma Peeter Jõgioja.

18. Jõgiojal oli laval šõutegemise pisik sees juba 1980ndatel. Kord pani ta UT kontserdiks linnahallis lisaks oma tavalisele trummikomplektile üles ka ühe Amati trummikomplekti, et neid parajal hetkel jalaga poodiumilt alla lüüa. Kitarrist Kobrin polnud asjast teadlik ja tuli heasüdamliku vene inimesena trummarile kola tagasi ulatama. ""Mina karjun talle – eto šõu!" Seepeale viskas Kobrin trummid alla tagasi."

19. Ultima Thulel on Rootsis nimekaim – viikingrokki viljelev ansambel, mille liikmete mõtteviis sarnaneb paljuski uusnatside omaga.

20. Kui Peeter Jõgioja UT koosseisu võeti, organiseeris mänedžer Raivo Sersant talle elamiseks numbritoa Viru hotelli. "See oli tolle aja – 1989. aasta kohta väga suur asi."

21. Ansamblid Singer-Vinger ja Ultima Thule on olnud kauaaegsed sõprusbändid. Hardi Volmeri sõnul on mõlemad ajanud justkui ühte asja, ehkki läbi eri stiilide.

22. Volmer lavastas UT palale "Bad Boys" muusikavideo, aga Eestis see video Volmeri teada eetris käinud polegi.

23. Silvi Vrait on UT stuudios salvestanud kõigest kolm lugu, kuid nendib: "Ega ma seal niisama üle lava jalutamas käinud pole. Sellest annavad ka mõned kontsertsalvestused aimu, mis siia-sinna mõnele kogumikule on sattunud. Nooremad inimesed sageli Fixi või mind soololauljana ei teagi, aga UTd sageli teavad."

25. UT käis bassimees Raul Vaigla ütlust mööda paaril korral siiski esinemas ka Venemaal, kuid üsna kiiresti sai selgeks, et seal tuleks vene keeles laulda. "Tõnis Mägi aga oli Muusik Seifis laulmisest just vene keele tõttu loobunud ja ega see meid ausalt öeldes ka ei ahvatlenud. Eestiski jätkus esinemisi."

25. Kanadas oli UT läbilöök rahvusvahelises muusikabisnises Raul Vaigla sõnul täiesti käegakatsutav. Nad võeti avasüli vastu, neile korraldati kaks kuud kestev tuur. Sel ajal oli UT Toronto suuremate ajalehtede esikaantel, neist tehti kaks muusikaprogrammi ja viidi kokku igasugu mõjukate inimestega. "Meil olid kõik teed lahti, aga me tahtsime vahepeal ära koju tulla. Ei saanud ju aru, et kõike tuleb teha kohe, kui võimalus tekib. Ütlesime, et võime hiljem tagasi tulla, aga see valem ei toiminud kahjuks," laiutab Vaigla käsi.