Foto: 10 x Mati Hiis
Inimesed
18. veebruar 2012, 09:06

"Ott hüpnotiseerib tagasihoidliku sarmiga." (30)

Eksperdid ennustavad: "Eesti laulu" finaalis näeme kindlasti Otti, POP Maniacsi ja Liisi

"Fantastiline! Vapustav hääl ja laul," ülistab Dave Benton Ott Leplandi ja tema võistluslaulu "Kuula". "Ta võib ka täielikku umbluud suust välja ajada, aga see on ikkagi usutav, eriti kui ta ballaade esitab," kiidab Jaanus Nõgisto Oti veenvust.

Palusime endistel eurolauljatel Dave Bentonil ja Evelin Samuelil, kogenud eurolaululoojal Priit Pajusaarel ning varasemal "Eesti laulu" žüriiliikmel Jaanus Nõgistol avaldada arvamust täna õhtul finaalipääsu eest võistleva kümne loo kohta. Žürii leiab üksmeelselt, et võistlustules on mitu tõeliselt head pala. "Nüüd on neid kindlasti rohkem kui ajal, kus muusikaloojad katsusid kramplikult sobituda mingisse haigesse Eurovisioni formaati," rõõmustab Nõgisto.

Pajusaare sõnul segab hindamist vastuolu, kas hinnata lugu kui lugu või lähtuda sellest, kuidas tal võiks Eurovisionil minna. "Eelvoorude ajaks unustatakse Eurovision ära ja jäetakse kõrvale, aga kui see kätte jõuab, on ühtäkki oluline, kas laul sobib sinna. Mida me siis hindame? Eesti muusika arendamise seisukohalt on kahtlemata vahva, et osaleb väga kirev galerii lugusid, aga suur osa neist lugudest Eurovisionil ei toimiks," arutleb helilooja.

Hinded ja kommentaarid põhinevad audiosalvestistel ja "Terevisiooni" esinemistel. Täna õhtul eetrisse jõudvaid poolfinaaliesitusi pole žürii näinud.

1. Janne Saar "Fight for Love" (Janne Saar, Carola Madis)

Dave Benton: 4 punkti; "Nõrk laul ja esitus."

Evelin Samuel: 2 punkti; "Ilus tüdruk ja korralik hääl. Aga klubimuusika sihtgruppi pole mul õnnestunud kunagi kuuluda. Kui raadiost peale selle loo midagi ei tuleks, keeraksin raadio kinni."

Jaanus Nõgisto: 2 punkti; "Mageda tekstiga mittemidagiütlev ballaadikene, paras kodutütarde lõkkeõhtule. Hea produktsiooni ja suurepärase helirežiiga võib ka lamedast ideest midagi muusikasarnast tekitada. Surmavalt ilus esineja on samas ebaorgaaniline ja mitteveenev."

Priit Pajusaar: 4 punkti; "Positiivne on see, et lugu on hoogne ja põhimeloodia on meeldejääv, aga jääb pisut monotoonseks ja pole originaalsuse koha pealt just kõige enam kiita."

2. Erasmus Rotterdamist "Kuu pääle" (Paul Daniel, Jürgen Rooste)

Dave Benton: 6 punkti; "Pole paha, aga pisut kummaline."

Evelin Samuel: 9 punkti; "Mõnus 80ndate stiilis popp. Head sõnad, hea lauljavalik. Tekkis võrdlus Alendriga. Lõuna-Euroopale ei paku see muusika tõenäoliselt midagi, aga mis meil sest? Minu lemmik."

Jaanus Nõgisto: 6 punkti; "Möödunud sajandi 60ndate lõpu vaimus arrogantne rokküllitis, mis on iseenesest sümpaatne. Kidrarifid ja nende sooritus on klass omaette. Vokaalpartii jätab aga kuidagi teisejärgulise üldmulje, mõjub vägivaldselt konstrueerituna ja lauljal on seda raske veenvalt rokkima panna."

Priit Pajusaar: 5 punkti; "Muusikaliselt huvitav, fiiling on jõuline. On muidugi küsimärk, kuivõrd ta Eurovisioni otstarbeks sobilik lugu on."

3. MIA feat I.M.T.B. "Bon Voyage" (Vahur Valgmaa)

Dave Benton: 2 punkti; "Leian, et see on igas mõttes nõrk number."

Evelin Samuel: 1 punkt; "Saund on selline, nagu tõmbaks keegi kahvliga vastu klaasi. Lool puudub vähimgi omapära, sõnad on klišeelikud."

Jaanus Nõgisto: 1 punkt; "Tore, et supermarketite juurviljaleti kõrvalt saab tänapäeval ka odava süntesaatori osta. Ma pole midagi nii jubedat kaua kuulnud."

Priit Pajusaar: 3 punkti; "Omamoodi põneva ülesehitusega ja saund on mõnusalt ragisev. Suur häda on, et muusikat on selles loos vähe. Sisuliselt terve minuti kestab loo sissejuhatus. Minu silmis on kaasakiskuvust vähe."

4. Milky Whip "My Love" (Karl Kanter, Helina Reinjärv)

Dave Benton: 3 punkti; "Väga nõrk diktsioon ja esitust pole ollagi."

Evelin Samuel: 3 punkti; "Sõnad ja laulja on paeluvad, huvitavad. Samas puudub meloodia ja see miski, mis jääks kõrvus hiljem kõlama. Väga huvitavate lugude puhul on oht, et muusika jääb teisejärguliseks. Mulle tundub, et siin on nii läinud."

Jaanus Nõgisto: 4 punkti; "Midagi glamuurset ja parajalt ülbet hoiakut siin muidugi on. Originaalset küll mitte."

Priit Pajusaar: 6 punkti; "See on kummaline lugu – ta on küll lihtne, aga temas on see mingi sarm olemas. Ta on omamoodi hüpnotiseeriv. Lõpus kukub natuke ära ja muutub juba igavaks. Mulle meeldib laulu vaheosa, see on põnev."

5. POP Maniacs "I Don’t Know" (Rolf Roosalu)

Dave Benton: 10 punkti; "See on laval terviklik. Hea laul ja hea sooritus."

Evelin Samuel: 7 punkti; "See on hulga sümpaatsem klubilugu kui esimene. Väga mõnusa mitmekihilise vokaaliga. Mulle meeldib."

Jaanus Nõgisto: 8 punkti; "Mulle on alati meeldinud asjad, mis on profilt vormistatud, kus artistid annavad endast ka füüsiliselt maksimumi. See sooritus kuulub nende hulka. Midagi müstilist, hämarat ja pahelist. Mina ka ei tea, mida selle loo autor ei tea, aga ikka on äge."

Priit Pajusaar: 10 punkti; "See lugu meeldis mulle sellest valikust kohe tingimusteta: kaasakiskuv, väga hea vokaaliga, meeldejääv. Mulle meeldib, et kogu aeg on midagi kuulata, kogu aeg juhtub midagi, lugu kulgeb kuskile."

6. Ott Lepland "Kuula" (Ott Lepland, Aapo Ilves)

Dave Benton: 9 punkti; "Fantastiline! Vapustav hääl ja laul. Annaksin Otile samuti 10 punkti, aga kahjuks ei saa."

Evelin Samuel: 8 punkti; "Noorte tüdrukute ja vanemate prouade lemmiklaul. Hea autos kuulata, kui maastikud mööda vihisevad. Veatult magus."

Jaanus Nõgisto: 10 punkti; "Ott on õppinud oma tagasihoidliku sarmiga kuulaja ära hüpnotiseerima. Ta võib ka täielikku umbluud suust välja ajada, aga see on ikkagi usutav, eriti kui ta ballaade esitab. See on tähelepanuväärne oskus."

Priit Pajusaar: 9 punkti; "Suur, kaunis ballaad. Kahtlemata eristub väga hästi teistest – ta on ainuke puhas ballaad. Aapo Ilvese väga lihtsad ja kaunid sõnad veel juurde."

7. August Hunt "Tantsulõvi" (August Hunt)

Dave Benton: 5 punkti; "Naljakas."

Evelin Samuel: 6 punkti; "Mulle näib, et see on lugu, mis tahab korduvat kuulamist, enne kui päriselt kuulaja jaoks tööle hakkab. Või siis mitte – praegu veel ei oska öelda. Energiat, rütmi selles on, ka jääb see kergesti meelde."

Jaanus Nõgisto: 5 punkti; "Muusikaliselt iseenesest hea idee on jäänud korralikult vormistamata ja meloodia ei kulge laulu osade vahel veenvalt. Norman on hea energiaga artist, aga mul on veider tunne, et selles bändis on liiga palju liikmeid."

Priit Pajusaar: 7 punkti; "Mulle sellise koloriidiga muusika meeldib. See miski, mis mõjub, on olemas. Ei jäta külmaks."

8. Soundclear "A Little Soldier" (Karl-Ander Reismann)

Dave Benton: 1 punkt; "Mulle tundub see mõttetu loona."

Evelin Samuel: 5 punkti; "Selle loo puhul häiris mind keelevalik, isegi mitte niivõrd hääldus. Mulle näis, et laulja ei kanna sõnumit välja. Ehkki lugu pole minu jaoks, oli selles toredaid momente."

Jaanus Nõgisto: 3 punkti; "Tore lastelaul. Matused ja puha... Ma ei suuda seda kuvandit siiski mõistusega võtta."

Priit Pajusaar: 2 punkti; "Mulle ei meeldi sellises kontekstis nii kurvad asjad. See sõnum on omamoodi sümpaatne protest vägivalla vastu, aga kõige suurem häda on see, et pärast loo algust enam muusikaliselt eriti midagi ei juhtu. Ei ole kuigi põnev lugu."

9. Liis Lemsalu "Made Up My Mind" (Liis Lemsalu, Rene Puura)

Dave Benton: 8 punkti; "Liis on väga paljutõotav laulja, lugu on huvitav. Loodan, et ka rahvas mõistab seda."

Evelin Samuel: 10 punkti; "Liis on kihvt. Laulus on energiat, jõudu. Tantsida tahaks. Jagab minu jaoks selles edetabelis esikohta või läheb isegi juhtima. Nagu välismaa lugu!"

Jaanus Nõgisto: 7 punkti; "Silmipimestavalt kaunis, uskumatult orgaaniline noor daam, kes õigustab lauldes ära muusikastiili, mis ei peaks siinkandis iialgi kellelegi korda minema. Aga katsetused jätkuvad."

Priit Pajusaar: 8 punkti; "Väga kvaliteetne, intelligentne muusika. Eristub kogu pildist väga positiivselt. Soul, džäss – julge valik, julgelt kihvt lugu. Iseasi on, kuidas see võiks Eurovisionil mõjuda, aga kui me räägime muusikast, siis väga super. Niisuguse looga ei oleks häbi kuskile minna."

10. Loss Paranoias "Valedetektor" (Loss Paranoias)

Dave Benton: 7 punkti; "Hea laul ja kõlab väga hästi. Loodan, et nad teevad poolfinaalis ka lavašõud. See on paljulubav bänd."

Evelin Samuel: 4 punkti; "Ilus tüdruk. Lugu ei too kahjuks välja tema lauljavõimeid ega paista ka millegi muuga eriti silma. Ehk õnnestub mõni teine kord mõne teise looga paremini?"

Jaanus Nõgisto: 9 punkti; "Stiilne, särav ja meeldejääva "kruviga" poplauluke, mis läheb laiemale publikule kindlasti peale. Esitus on heas mõttes natuke maavillaselt ebalev, aga sümpaatne."

Priit Pajusaar: 1 punkt; "Sõnum on ju täitsa aktuaalne, aga muusikaliselt ta mulle kahjuks suurt ei pakkunud. Minu jaoks on see väga igav."