Foto: Marko Püüa/Postimees
Eesti uudised
15. veebruar 2012, 07:00

Kihelkonna vald ootab riigilt abi Saaremaa "Pisa torni" päästmiseks (3)

Kihelkonna vallavalitsus pöördus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning keskkonnaameti poole, et saada nõu, mida ette võtta Saaremaa Pisa torniks hüütava laguneva Kiipsaare majakakompleksiga.

"Otsime lahendusi, et kuidas õiguslikult lahendada Kiipsaare majaka ja majakavahi hoone edasine saatus," lausus Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam. "Meie soov ei ole omanikult kompleks ära võtta, vaid selgitada, mida vald saaks teha ja kaasa aidata, et majakas ja kolmveerandi ulatuses merre vajunud majakavahi hoone edasi ei laguneks. Kas vald peaks merrevarisenud maja rusud koristama või mitte?"

Saaremaa üks omapärasemaid vaatamisväärsusi Kiipsaare majakakompleks laguneb hoolimata Kihelkonna vallavalitsuse korduvatest omanikule tehtud meeldetuletustest talle kuuluv vara korda seada. Seitsme aasta jooksul, mil majakakompleksil on olnud uus omanik, pole kinnistul mingit arengut toimunud ning Kiipsaare tuletorn, majakavahi maja, saunahoone ja kaev on olnud julmalt ilmastiku meelevallas.

Aardami sõnul Kiipsaare tuletorni kokkuvarisemine või ümberkukkumine ei ähvarda, kuid tormid on taas lükanud tuletorni pisut viltu. Meri on maalt lõivu võtnud ja nüüd asub 1933. aastal ehitatud tuletorn rannikust umbes 60 meetri kaugusel meres.