Inimesed
4. veebruar 2012, 08:55

Ämmade tüübid (4)

Ämm-perekonnapea

Ämm juhib vägesid, tema planeerib kõigi ülejäänute aega ja raha. Tema targal otsustamisel on teie puhkus ette planeeritud viimse kui päevani: esimesel nädalal parandate kuurikatust, siis värvite köögilae üle. Selline ämm ütleb teile, millise sugulase sünnipäevale minna ja mida talle kinkida. Tema dikteerib, millal on noortel õige aeg lapsesaamiseks.

Tõeline katastroof, kui elate sellise ämmaga ühel pinnal! Kõige hullem, kui veel ämma majas. Teie enda vaimse tervise huvides on hea leida võimalikult kiiresti oma perele teine elamispind, olgu see või üürikorter.

Agar ämm

Selline ämm maandub teie koju ette hoiatamata. Kas või pühapäeva hommikul kell kaheksa seisab keset elamist ja õiendab – lõuna juba käes, äratus! Aga ta võib tulla ka reede õhtul, kui te olete just otsustanud teha endale vaikse äraolemise.

Agar ämm haarab ise härjal sarvist ehk leiab tegevust: paneb tolmuimeja undama, hakkab suure kolinaga nõusid pesema. Pole rahul, kui teised ümberringi mossitavad ja tema agarust ei kiida. Kindlasti teeb ta inventuuri teie kappides, ei jäta sõrmega üle riiuli ja teleriekraani tõmbamata.

Ämm-moralist

Tubli tulehark, kellel on igast asjast oma arvamus. Mitte keegi ei oska kunagi midagi teha nii nagu tarvis – kõik teevad tema arvates nagunii valesti. Suur juht ja õpetaja, kelle iga teine lause algab rõhutatult sõnadega: "Mina küll oleksin teinud nii..." Sekkub jõuliselt lapselaste kasvatamisse ka siis, kui selleks vajadust pole.

Tal on alati õigus, tema sõna peab viimaseks jääma. Ta ei märkagi seda, et tema saabudes jäävad kõik vait, ainsaks rääkijaks on tema. Moralist ei lase ennast sellest häirida, sest põhjuse õiendamiseks leiab ta iga kell, olgu selleks siis suitsetav väimees või minia küpsetatud kotletid.

Superämm

Ta ei sekku teie koduellu, ei ole tüütu ega uudishimulik. Ta ei ürita teid ringi kasvatada ega siuna teie elukaaslast. Tuleb appi, kui vaja, teda ei pea kunagi pikalt paluma. Oskab kuulata ja talle usaldatud saladused enda teada jätta. Ta ei klatši teid ega keeruta tühje külajutte. Saab naljast aru. Normaalne ja mõistev inimene, kellega saab rääkida jalgpallist, poliitikast ja lillede kasvatamisest. Rõõmsameelne, saab oma eluga ise hakkama. Tema kohta kohe ei tahagi "ämm" öelda – kui, siis "ämmakene". Selliseid ämmasid on, kuid mitte liiga palju.