VALGUSES JA VARJUS: Kui «Vallatute kurvide» üks peaosalistest Eve Kivi (paremalt teine) oli paljude filmide kangelanna ka aastaid hiljem, siis režissööriharidusega Terje Luik (paremal) jäi 17 aastaks peitu Kesktelevisiooni kaamera taha. Filmidiivade meenutusi kuulavad Terje noorem õde Tiia Kraus (vasakul) ja «Vallatute kurvide» režissööri abi Margit Ojasoon. Foto: Mati Hiis
Inimesed
3. veebruar 2012, 07:04

Filmidiivad tegid "Vallatutes kurvides" läbi noorenduskuuri (3)

"See on hoopis teine tera," kiidab 1959. aastal valminud ülipopulaarse mängufilmi "Vallatud kurvid" digitaliseeritud ja puhastatud pildiga versiooni filmi üks peaosalistest Terje Luik.

Tema kehastas filmis nii naisvõidusõitjat Vaiket kui ka tema kaksikõde, balletitantsija Maretit. "Vallatute kurvide" uuendatud versiooni näidati kolmapäeval Artise kinos, samas oli ka kohtumisõhtu Eve Kivi ja Terje Luigega. "Film on nähtus, mis vananeb nii füüsiliselt kui ka moraalselt, vananeb nii heli kui ka pilt. Et selles mõttes on digitaliseeritud ja puhastatud pildiga versioon ikka väga uhke. Kuigi eks selleski oli midagi, kui filmil oli justkui vanaaegne hõng küljes," mõtiskleb Terje Luik, kellest ei saanud küll sellist filmidiivat nagu Eve Kivist, kellega ta koos "Vallatutes kurvides" mängis, küll aga hinnatud telerežissöör Kesktelevisioonis, kus ta töötas 17 aastat.

Leningradi riikliku teatri-, muusika- ja kinoinstituudi lõpetanud Terje tunnistab, et Eve Kiviga on nad aeg-ajalt ikka trehvanud, aga ega väga lähedasi suhteid pole neil kunagi olnud. "Pealegi olen ju mina maakas, elan Raplamaal," lisab Terje.

Filmi kohtumisõhtule võttis ta kaasa ka verivärske ajakirja Kodu ja Aed numbri, mille keskseks looks on just Terje koduaed, kus ta arendab mahepõllundust. Peale selle peab krapsakas proua vene keele õpetaja ametit. "Vallatute kurvide" digitaliseeritud versioon valmis Eesti Filmi juubeliaasta puhul.