PREISI KUNINGA PULMAKINK: Pearl Poiré Tiara nime all tuntud tiaarat peetakse Margrethe II üheks kaunimaks peaehteks. Tiaara, mis kuulub alati Taani valitsevale monarhile ja mida ei tohi müüa ega kinkida, koosneb 18 pirnikujulisest pärlist ja briljantidest ning see valmis aastal 1825 Berliinis. Tiaara lasi valmistada Preisi kuningas Friedrich Wilhelm III oma tütre Luise abiellumise puhul Hollandi printsi Frederikiga. Taani kuningakotta jõudis tiaara 1870. või 1871. aastal.Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
21. jaanuar 2012, 09:00
Vaata fotosid!

Taani kuninganna peol särasid kroonitud pead (22)

Euroopa kroonitud pead kandsid Taani kuninganna Margrethe II trooniletõusu 40. aastapäeva galaõhtusöögil oma uhkeimaid tiaarasid.

Margrethe II tõusis troonile 14. jaanuaril 1972 oma isa surmaga. Temast sai esimene naine, kes Euroopa vanimas kuningriigis ohjad haaras. Rahva seas ülimalt populaarne kunstilembene kuninganna, keda kutsutakse Daisyks, näeb argipäeval välja nagu täiesti tavaline naine – tagasihoidlik kostüüm seljas, juuksed krunnis ja sigaret näppude vahel. Kuid pühapäevasel õhtusöögil Kopenhaagenis Christiansborgi lossi kabelis säras Taani kuninganna oma majesteetlikemates ehetes. Ka Rootsi kuninganna Silvia, Norra kuninganna Sonja ning Kreeka kuninganna Anne-Marie olid end kaunistanud oma uhkeimate briljantide, safiiride ja smaragdidega.

LEUCHTENBERGI SAFIIRID

Rootsi kuninganna Silvia kandis peoõhtul Leuchtenbergi safiir-parure’i, mis oli kuuldavasti Napoleoni pulmakink Josephine’i poja Eugene’i abikaasale, Baieri printsessile Augustale ehk Leuchtenbergi hertsoginnale. Rootsi jõudis komplekt Augusta tütre Josephine’i kaudu, kes oli Rootsi ja Norra kuninga Oscari I abikaasa.

BERNADOTTE’IDE RUBIINID

Pole ime, et noorematest kuninglikest kaunitaridest oli silmatorkavaim tiaara ja kaelakee komplekt Margrethe II minial printsess Maryl. Ka nende ehete ajalugu algab Napoleon Bonaparte’i õukonnast. Kui Napoleon keisriks krooniti, kandis Prantsusmaa marssali Jean-Baptiste Bernadotte’i abikaasa Désirée rubiinide ja briljantidega komplekti. Neist sai hiljem Rootsi kuningapaar. Taani jõudsid need imekaunid ehted Rootsi printsessi Louise’iga, kellest sai Taani kuninga Frederik VIII naine.

NAPOLEONI NAISE SMARAGDID

Norra kuninganna Sonja kandis kroonijuveelide hulka kuuluvat jumalikku parure’i ehk komplekti, mis väidetavalt kuulus kunagi Napoleon Bonaparte’i esimesele abikaasale, keisrinna Josephine’ile. Ilmselt on need vapustavad smaragdid pärit Colombia smaragdikaevandustest. Komplekt valmis XIX sajandi alguskümnendil. Keisrinna pärandas smaragdid oma pojale esimesest abielust Eugene’ile, kes abiellus Baieri kuninga Maximilian I tütrega. Norra kuningakotta jõudis ehtekomplekt 1873. aastal.

VENE SUURHERTSOGINNA BLING

Kreeka kuninganna Anne-Marie lasi särada vapustaval smaragkomplektil. Kroon koosneb viiest ovaalsest smaragdist, mida ümbritsevad briljandid. Selle komplekti tõi Kreekasse kuningas Georgios I abikaasa kuninganna Olga – Vene suurhertsoginna Aleksandra Jossifovna tütar, kes kinkis hellenite kuningale kaheksa last.

HINNALISED KARIKAKRAD

Norra kroonprintsi Haakoni abikaasa Mette-Marit kandis oma pulmadiadeemi – tagasihoidlikku karikakardeks seatud briljantidega krooni. 1910. aastal valminud tiaara oli kuningas Haraldi ja kuninganna Sonja pulmakink värskele miniale.

KREEKA KUNINGANNA BRILJANDID

Kreeka kroonprintsess Marie-Chantal esitles tiaarat, mis kunagi oli kuulunud Kreeka kuninga Constantinos I abikaasale Preisi Sophiale. Usuti, et Kreeka kuninglik pere oli selle imelise ehte eksiilis olles maha müünud. Õnneks mitte.