KIISUSILM: Margaret Kelomehe ja Karel Kattai duo nimi Cat Eye tuleneb Kareli perekonnanime ingliskeelsest hääldusest. Otsetõlkes tähendab nimi kassisilma. Foto: Erakogu
Inimesed
20. jaanuar 2012, 07:04
Kuula laulu!

Cat Eye lauljatar Margaret: parimad laulutekstid kirjutan pool tundi enne salvestust (10)

"Vahel kirjutan laulusõnad ühe jutiga ära pool tundi enne, kui pean hakkama kodust stuudiosse minema. Siis tulevadki kõige paremad!" kinnitab 19aastane lauljatar Margaret Kelomees, kes moodustab koos tantsumuusikaprodutsendi Karel Kattaiga duo Cat Eye. Ka "Eesti laulu" poolfinaali jõudnud loo "Ride" teksti sai neiu valmis viimasel minutil enne salvestust.

"Vahel on niimoodi, et Karel helistab mulle nädal enne seda, kui peaks salvestama hakkama, ja küsib, kuidas tekstiga läheb. Kuigi mul on demo ammu käes, pole ma veel midagi kirjutanud. Luban, et vaikselt juba tuleb, ainult natuke veel!" naerab Margaret. Nimelt loob Karel alati instrumentaalse põhja, Margaret aga mõtleb lauluviisi ja -teksti. "Kui on ajanappus ja ma pean hästi kiiresti tegema, siis pinge all tulevad välja väga head sõnad," selgitab noor lauljatar.

Margaret jäi produtsendile silma 2009. aasta kevadel noortesaate "TelerTV" saatejuhikonkursil, kus ta esikümnesse jõudis ja publikulemmiku tiitli pälvis. "Märkasin teda casting’ul, küsisin "Teleri" produtsendi Raoul Suvi käest numbri, helistasin, pakkusin lugu," meenutab Karel.

Sisutuid laule ei esitaks

Margaret mäletab, et oli eufoorias: "Asi, millest ma olin nii kaua unistanud, juhtuski äkki! Mõtlesin, et küll mul veab - suur õnn on mängus. Võid ju konkursist osa võtta, saada oma 30 sekundit tähelepanu ja sellega asi piirdubki." Varem oli ta küll kirjutanud klaverisaatega popballaade, kuid seda uuem ja huvitavam tundus tantsumuusikamaailm. "Nüüd olen trummi ja bassiga väga kokku kasvanud – see ongi see, mida teha tahan. Ka tantsumuusikale saan ju kirjutada sõnu, mis endale korda lähevad. Ma ei suudaks laulda sellest, kuidas ma rannas peesitan või peol käin. Või laule stiilis "I’m so sexy"!" on Margaret kindel.

Laulusõnadesse paneb ta palju iseennast, kuigi mõistab tihti alles tagantjärele, millised kogemused ja emotsioonid teda parajasti inspireerisid. Lauljatari senine lemmiksingel "Music Saved My Soul" kirjeldab, mida muusika tema jaoks tähendab.

"Eesti laulul" võistlev elektropopi stiilis lugu "Ride" on nukra sisuga: "See räägib suhtest, mis on juba ammu lõppenud, aga tegelaskuju, keda mina etendan, palub meeleheitlikult veel ühte võimalust. Kas või ühte õhtut, et saaks uuesti läbi elada kõike seda, mis oli." Samas on laul üsna hoogne ja rõõmsa kõlaga. Margaret usub, et meloodia ja sõnumi vastuolu ongi loo trump.

"Edasipääs tuli mulle täieliku üllatusena!" tunnistab Margaret, kes on varemgi "Eesti laulule" lugusid saatnud. "Istusin õhtul restoranis ja äkki meenus, et täna on ju see päev, kui edasipääsejad selguvad. Vaatasin telefoni ja olingi saanud sõnumi: "Palju õnne! Nii tore!" Mõtlesin, et mis toimub. Edasisaajad olid "Ringvaates" välja kuulutatud, aga mina unustasin vaadata," jutustab neiu.

"Kohe järgmine mõte oli, et nüüd tuleb hakata tööd tegema. Peab tulema lagedale millegi väga heaga. Poolikul pingutusel pole mõtet, ikka võitma tuleb minna!" teatab Margaret. Kuulsaid konkurente, alustades Lenna Kuurmaast ja lõpetades Birgit Õigemeelega, ta "Eesti laulul" ei pelga: "Juba see peaks enesekindlust andma, et sind on 20 sisse valitud. Kõik on võistlusel võrdsed. Pigem on uutel tulijatel isegi väike eelis – nad on huvitavad."

Kõigepealt tuli laulule vändata tasemel video. Ergo Kulla lavastatud muuvi võtted kestsid kaks täispäeva. Videost leiab näiteks veealuse stseeni, Harjumaal Ardu lähedal ühes metsamajas üles võetud vannitoastseeni ja autostseeni, mis on filmitud Võrumaal Väimelas Sander Kipperi juures, kes kogub vanu Ameerika autosid.

Mõtetega juba välismaal

Tallinna ülikooli reklaami ja imagoloogia tudengi Margareti südamesoov on teenida ühel päeval elatist puhtalt laulmise ja muusika kirjutamisega (reklaamindusteadmisi loodab ta ära kasutada enda turundamisel). Ta loodab Eestis läbi lüüa vokaalse trummi ja bassiga (d’n’b), sest see muusikasuund on siin lapsekingades. Margaret poetab, et on ka lootus Cat Eye viimane singel "Sundance" Suurbritannias välja lasta, kuid miski pole veel kindel. "Muidugi ei tahaks ma elu lõpuni Eestiga piirduda. Ma arvan, et iga artist on kunagi mõelnud USA peale," ütleb ta.

Tema suurim siht on aga see, et töö talle rahulolu ja rõõmu pakuks. "Kui avastaksin ükspäev, et muusika ei ole ikkagi päris see ja mind teeks õnnelikuks oma käsitööpoe avamine, siis seda ma ka teeks," ei kahtle Margaret.

Loobus kooli nimel keskkoolimuusikalist

2009. aasta sügisel kandideeris Margaret nuku- ja noorsooteatri muusikali "High School Musical" ning valiti taustalauljaks ja -tantsijaks. "Ma olin lapsest saati muusikalis osalemisest unistanud. Oleksin küll tohutult tahtnud blondi bitch’i Sharpay osa, mille sai Getter Jaani, aga tausta laulda ja tantsida oleks ka lahe olnud. Ikkagi muusikal!" meenutab Margaret oma elevust.

Kooli kõrvalt muusikaliproovides käimine poleks aga kõne allagi tulnud: "Keskkooliharidus kätte saada oli tähtsam. Olin juba nii palju aastaid piinelnud, et tobe oleks olnud katki jätta." Nimelt ei läinud tal mitte kõik õppeained – eriti reaalained – ladusalt. "Ma lihtsalt ei suuda teha hästi asju, mida ma ei taha," põhjendab neiu. Teda huvitanuks hoopis meedia, psühholoogia ja reklaamindus, kuid sellised ained enamasti kooliprogrammi ei mahu.