Raoul WallenbergFoto: Corbis/Scanpix
Maailm
18. jaanuar 2012, 17:02

Rootsi asub uuesti uurima salapäraselt kadunud Raoul Wallenbergi saatust

Rootsi välisministeerium teatas täna, et on alustatud taas Rootsi diplomaadi Raoul Wallenbergi saatuse uurimist. Diplomaat kadus pärast Nõukogude Liidu poolt vangistamist 67 aastat tagasi.

Rootsi päritolu juudi ärimees ja diplomaat Raoul Wallenberg päästis Teise Maailmasõja ajal Ungaris tuhandeid juute. Wallenbergi võtsid Nõukogude väed kinni 17. jaanuaril 1945 ning pärast seda puuduvad tema saatuse kohta andmed. Nii nõukogude kui ka hiljem vene võimud on väitnud Rootsile, et Wallenberg suri 17. juulil 1947 Nõukogude Liidus vangistuses. Mingit lõplikku kinnitus pole Rootsi selle kohta saanud, kirjutab Thelocal.se.

Rootsi väliministeeriumi teatel on uurimise taasalgatanud diplomaat Hans Magnusson, kes juhtis Raoul Wallenbergi uurimise Rootsi-Vene töögruppi 1990. aastatel.

Kaks Rootsi-Vene töögrupi uurijat on varem öelnud, et nii Nõukogude Liidu kui Venemaa julgeolekuorganid on Wallenbergi juhtumi uurimist visalt blokeerinud.

Rootsi välisministeeriumi arhiivist leitud dokument näitab, et Rootsi saatkonda Moskvas oli varem informeeritud Vene julgeoleku takistustest, kuid Rootsi ei avaldanud nende peale ametlikku protesti.

Wallenbergi vanemad tapsid end 1979. aastal unerohu üledoosiga. Wallenbergi õde ja poolvend kulutasid aastaid venna otsingutele, sest nad olid kindlad, et ta on elus ja viibib Nõukogude Liidus.

Erinevatel andmetel oli Raoul Wallenbergi nähtud Nõukogude Liidus veel 1950. aastatel.