SPORTLASTE TOETUSMIITING: Eesti rahvas on tulnud Raekoja platsile avaldama solidaarsust oma lemmikutele, keda ootamatult süüdistatakse keelatud ainete tarvitamises. Foto: Arno Saar
Inimesed
7. jaanuar 2012, 08:59

Draamasari "Alpimaja" toob ekraanile dopinguteema (3)

" "Alpimaja" on psühholoogiline põnevik, mille tegevus hakkab hargnema Eestis lahvatanud dopingu-skandaaliga," kergitab eile võtetega alustatud viieosalise draamasarja süžeelt katet üks selle režissööre Gerda Kordemets.

"Aga et kogu see lugu kipub asjaosalistel käest ära libisema, kutsutakse seda summutama kuusteist aastat välismaal töötanud eestlasest spin-doctor, kelle elukutseks ongi igasuguste suurte kriiside, muu hulgas ka valitsuskriiside summutamine." Aga nagu ikka ajas tagasi minnes, hakkavad minevikuvarjud korraga elama. Ka selle doktoriga hakkavad korraga juhtuma igasugused kummalised asjad, ka isikliku elu pinnal, ütleb sarja lavastaja Kordemets. "Ühesõnaga – dopinguskandaal osutub palju keerulisemaks ja tagamaad palju sügavamaks kui lihtsalt sportlaste vahelejäämise korral. Ja tegemist ei ole suusatamisega," kinnitab Kordemets, jättes siiski täpsustamata, mis ala sportlased keelatud ainete tarvitamisega vahele jäävad. Ka lauset "lugu kipub asjaosalistel käest ära libisema" ta rohkem kommenteerida ei taha – nii kaoks vaatajal vähemalt pool põnevusest.

Võtted ka Helsingis ja Šveitsis

"Alpimaja" on Indrek Hargla esimene telestsenaarium. "Selles mõttes on see täitsa uskumatu lugu, kuidas produtsendid Ivo Uukkivi ja Ken Saan suutsid ühe suure romaanikirjaniku nii kaugele viia, et ta võttis stsenaariumi kirjutada! Kusjuures see on uskumatult kiiresti ja hästi kirjutatud," ei ole Kordemets kitsi nii süžeed kui ka dialoogi kiitma. "Ausalt öeldes ma ei teagi, kas olen nii head telestsenaariumi varem käes hoidnud."

Seriaali peaosas astub üles Ivo Uukkivi välismaalt tulnud Martin Kütina. Teistes rollides teevad kaasa näiteks Kärt

Tomingas, Laine Mägi, Jaanus Rohumaa, Liina Vahtrik, Liina Olmaru, Anu Lamp ja Raivo Rüütel.

"Alpimaja" võtted käivitusid eile ja kestavad veebruari keskpaigani. Filmitakse Tallinnas ja Läänemaal, aga ka Helsingis ja Šveitsis. "Selles mõttes on sarja kontekstis alpimaja lausa mitmetähenduslik," lisab Kordemets põnevust.

Sarja operaator-lavastaja on Margus Sikk. "Tegu on põnevikuga ning me tahtsime, et pilt näeks hästi noor ja moodne välja. Sellepärast valisime pildi režissööriks operaatorikooliga noore andeka tegija. Mina tegelen siis rohkem sisu ja näitlejatega, nii-öelda lavastamisega," selgitab Kordemets meeskonna tööjaotust.

Kordemetsa sõnul on tegu väikese eelarvega projektiga. "Meil siin Eestis kalleid asju ei tehtagi. Oleme sellesse investeerinud nii oma fanatismi kui ka isiklikke sõiduvahendeid. Lihtsalt sellepärast, et meile kõigile (kaasa arvatud näitlejatele) see lugu nii pööraselt meeldib. Sellepärast on ka rollist öelnud ära vaid need, kes on võtete ajal hõivatud mõne teise tööga."

Eesti Televisiooni ekraanile jõuab "Alpimaja" märtsi lõpus.