Briti ilukirurg Alex Karidis oletab, et Carla Bruni (44) hamstripõsed ja kentsakad silmad on Botoxi ja täitesüstidega liialdamise tagajärg. Foto: AFP/scanpix
Inimesed
7. jaanuar 2012, 08:59

Kiisunäo needus: miks kuulsad daamid ühte nägu lähevad? (1)

Maailmakuulsad iludused on küpsesse ikka jõudnuna nii kiisulikku nägu läinud, et neid kutsutakse juba staaride kassiklubiks.

Sinna kuuluvad Kylie Minogue, Carla Bruni ja ka Madonna.

Võikaim näide ilukirurgide loodud kiisunäost on nn Wildersteini pruut Jocelyn Wildenstein – kuulsa Ameerika kunstiärimehe eksnaisuke, kes 1990ndate aastate lõpul hakkas ilulõikuste tõttu peletist meenutama. Austraalia päritolu poptähel Kylie Minogue’il on viimasel ajal ebaloomulikult kõrged kulmud, prisked põsed ja läikiv laup. Spetsialistid peavad neid ilmselgeks märgiks Botoxi süstidest, ehkki Kylie on Botoxi pruukimist eitanud.

Londoni ilukirurg Dirk Kremer seletab Briti lehele Daily Mail, et kiisunägu tekib siis, kui iluprotseduuridega on liiale mindud. Kulmud tõusevad kõrgele liigsest Botoxi doosist, mis on süstitud keset laupa. Laup muutub läikivsiledaks, kulmude keskosa võib alla vajuda. "Siis sööstavadki kulmude välisservad väga kunstlikult üles. Selline välimus, mis on omane 1950ndate aastate filmidiivadele, on enamiku naiste puhul naeruväärne."

Kiisuilmet tekitavad ka põskesse süstitud täiteained. "Kui nendega on liiale mindud, pressib suurendatud põsk vastu silma, nii et see näib väiksem ja viltusem. Iseäranis on seda märgata siis, kui naine naeratab," seletab dr. Kremer. Liigse täiteaine süstimine teeb näo ebaloomulikult kolmnurkseks: põsesarnad on kõrged, lõug aga kitsas. Kolmnurkset nägu peetakse muidu noorusliku ilu tunnismärgiks.

Täidlased põsed raamivad silmi ja toonitavad nende sära. Nii pole ime, et kuulsad naised tahavad noorusliku välimuse taastamise nimel põsed jälle üles puhvida. Ent paraku osutavad nad sellega endale karuteene.

Kiisunägu võib ka kaduda

"Mõõdukalt kasutatuna võivad täiteained hämmastavalt nooruslikult mõjuda," kinnitab Londoni ilukirurg Rajiv Grover. "Staarid katsetavad neid ja saavad ohtralt komplimente. See sunnib neid mõtlema, miks mitte täidist lisada ja veelgi parem välja näha." Paraku kaob nii mõõdutunne ja varasem iludus omandab ebardliku välimuse.

Pole ime, et mõni tuntud daam on osanud suguõdede apsakatest õppust võtta. Näiteks kasutab filmitäht Jennifer Aniston Botoxi asemel selliseid protseduure, nagu koorimine, õrn laserravi ja naha pinguldamine, mis ihu tekstuuri, elastsust, puhtust ja toonust parandavad. Tulemuseks on elegantne loomulik välimus. Kiisunäod võivad aga end lohutada teadmisega, et ajutiste täitesüstide mõju kaob 4–18 kuuga. Ka Botoxi toime on poole aastaga läinud. Nii võib kogemata hangitud kiisunägu enamikul juhtudel iseenesest kaduda.