DIGILEVI RIKASTAB: Kanal 11 ja TV6 juba muutusid tasuliseks. Kas antenniga tasuta telekanaleid vaatavaid inimesi ähvardab ka TV3st ja Kanal 2st ilmajäämine? Jüri Pihel kinnitab, et vabakanalite hääbumine on äärmiselt ebaeuroopalik. Foto: Mati Hiis
Tele
22. detsember 2011, 06:57

Eesti telemaastik ähvardab veelgi kokku kuivada (87)

Kuluaarides räägitakse üha enam, et ka Kanal 2 ja TV3 kaaluvad vabalevist tasulisse kolida. Üsna otseselt puudutab see maainimesi, kel kaabliühendust pole ja kes vaatavad praegu digiboksiga viit vabakanalit antenni abil.

"See jutt pole meilegi uus ja levinud ilmselt üle kogu Euroopa," räägib riikliku digilevile ülemineku lõpetanud ja nüüd sõltumatuks eksperdiks saanud Balti Filmi- ja Meediakooli õppejõud Jüri Pihel. "Mulle helistatakse tihtipeale üleeuroopalisest teleuuringu väljaandest Screen Digest ja olen sealt kuulnud murenoote, et vabakanalite hääbumisega on tegu äärmiselt ebaeuroopaliku tavaga, et kättesaadavaks jääks ainult riiklik televisioon." Eesti puhul siis ETV, ETV2 ja linnriiklik Tallinna Televisioon.

Soomest paistab isegi Põhja-Eesti rannikule ära 13–14 vabakanalit ja neid tuleb juurde.

"Selline meediaparadiis ei ole maailmale tüüpiline," ütleb Pihel, et põhjanaabrite kultuur peab vaba televisiooni peaaegu inimõiguseks.

TV3 ei ole loomult vabakanal

Kui Eestis, Lätis ja Leedus on TV3 veel seni vabalt kättesaadav, siis Skandinaavias pole ta seda kunagi olnud. Ja Lätis tahetakse prii pidu lõpetada 1. jaanuaril. Lihtsustatult on probleem selles, et kui üldiselt maksavad kaabellevioperaatorid telekanalitele, et neid oma võrgus näidata, siis vabalevikanalitele nad tasuma ei pea. Lausa vastupidi, signaali antenniga teleritesse saatmiseks peavad kanalid telemaste majandavale Levirale ise peale maksma.

"Meilgi on TV3 pöördunud kaablioperaatorite poole, aga need on selja sirgeks ajanud – kui tahate raha, siis me teid enam üle kandma ei hakka," teab Pihel. "Näis, millega vägikaikavedu lõpeb. Et meie suured kanalid aga kahest kolmandikust vaatajaskonnast loobuksid, seda ei ole võimalik uskuda." Suurem osa Eesti televaatajaid on kaabli otsas.

Saaks natukenegi kompensatsiooni

Öeldut kinnitab ka TV3 juhatuse esimees Priit Leito: "Tegime ministeeriumile tõepoolest märgukirja, et ebavõrdne olukord muuta. Kaabelkanalid müüvad ju meie toodangut ja leiame, et mingi osa võiksid nad maksta ka meile. Mitte et suurendada meie kapitalivooge, vaid et saaksime natukenegi kompensatsiooni parimal ajal näidatavale enamikus kallile omatoodangule. Teeb natuke nukraks olukord, et TV3 ei jõudnud möödunud aastal kasumini ega jää endale midagi ka seekord.

Kanal 2 on natuke paremas olukorras. Aga ainult natuke. Seepärast räägime ka täpselt ühte juttu ja astume samasid samme. Aga vabalt kanalilt äraminekut ei ole kumbki meist isegi planeerinud," rahustab Leito antenniga maainimesi.