SAI PARIMATE SEKKA: Kuldmikrofon omistatakse igal aastal ühele tele- või raadioajakirjanikule, kes on oma saavutustega välja paistnud. Tänavu auhinna pälvinud Sirje Eesmaa tunnistab, et poleks osanud sellist tunnustust oodatagi. Foto: Tiit Reinberg (Järva Teataja)
Inimesed
20. detsember 2011, 07:03

Sirje Eesmaa: Kuldmikrofon tuli mulle tõelise üllatusena (1)

"Sellist tunnustust ma tõesti oodata ei osanud, sest eelnev laureaatide rivi on väga aukartustäratav. Ma olin tõeliselt üllatunud!" räägib kauaaegne TV3 uudisteankur Sirje Eesmaa, kes pärjati tänavu Eesti Ringhäälingute Liidu aastapreemiaga – Kuldmikrofoniga –, oma esimestest tunnetest auhinnaga seoses.

Ringhäälingute liidu juht Toomas Vara ütles ERRi uudisteportaalile, et Kuldmikrofoni laureaadi valimine polnud tänavu üldse raske, kuna Sirje Eesmaa tõusis kandidaatide seast esile oma mitmekülgse karjääriga. "Täna on ta kaugelt üle kümne aasta TV3 uudistes töötanud. Kui mõelda kõikide nende aastate, uudistesaate erinevate formaatide ja muutuste peale, siis tema on see, kes on suutnud püsida. Sirje Eesmaa ongi heas mõttes ankur ja nurgakivi," põhjendas Vara.

Tänavu veebruaris kadus Sirje, kelle nägu ja hääl uudistevaatajatele une pealtki tuttavad on, ühtäkki igapäevase saatejuhi kohalt kaadri taha toimetajaks. Laupäeviti näeb teda aga endiselt ekraanil saadet juhtimas ning Annely Adermanni sõnul on TV3 nädalalõpureitingud ühed parimad.

Siiski sahistati, et 59aastane Sirje on telekanali arvates liiga vana ning oleks aeg noorematele ruumi teha. Kuidas hindab ta praegu ekraanil olevaid uudistelugejaid ise? "Praeguste uudisteankrute kohta võin ainult häid sõnu öelda. Põnev on jälgida nooremate arengut ja igaühelt on ka midagi õppida."

Teles aastast 1989

Sirje Eesmaa alustas eetriajakirjaniku tööd 28 aastat tagasi. "Asusin tööle Eesti Raadios diktorina pärast seda, kui oli kuulutatud välja konkurss diktorikohale ja olin läbinud mitu konkursivooru. Teatest, et olen väljavalituks osutunud, läks ajani, mil eetrisse pääsesin, 4 kuud. See oli aeg, mil mind õpetati ja koolitati eetritööks," meenutab Eesmaa, kuidas tema karjäär aastaid tagasi alguse sai.

"Televisiooni läksin vast aastal 1989, mil Enn Eesmaa oli "Aktuaalse kaamera" peatoimetaja ja tõi stuudiosse kõrvuti kaks uudistediktorit. Siis oli üht naisankrut juurde vaja ning Enn kutsuski mind raadiotööle lisaks ka Eesti Televisiooni," räägib Sirje.

"Kui Viktor Siilats tegi EVTVd, läksin sinna uudistesse tööle. Edasi, kui EVTV ühines RTVga ja sündis TV3, jõudsingi praegusesse töökohta," meenutab naine senist telekarjääri.