Eesti uudised
15. detsember 2011, 06:56

Kas mäletate meid veel? Lootus teadmata kadunuid leida elab aastaid (47)

Jõuluajal baarist kaduma läinud noormees leitakse pärast lume sulamist aprillis. Paar päeva kadunud olnud tüdruk leitakse surnult kaaneta kaevust. Arestimajast välja pääsenud meest otsiti taga ja leiti surnult viadukti alt... Inglismaal kadunud Eesti tüdruk leitakse kuu aega hiljem Šotimaalt elusana. See on üksik rõõmusõnum tänavu kadunud inimeste kurvas reas.

Paljud kadumisjuhtumid jäävad lahenduseta pikaks ajaks. Pole ei rõõmsat ega kurba öelda. Kuid lähedased ei unusta. Ja loodavad ikka.

Tiit Kangro kadumine

Tänavu novembri algul ilmus Õhtulehes lugu segastel asjaoludel kadunud restoraniärimees Tiit Kangrost. Nüüd, kuu aega hiljem, on kadunut agaralt otsiv sõber Tiina ikka täis lootust ja küsimusi. "Me pole paraku selle viie nädalaga mitte mingit informatsiooni saanud," ütleb naine siiski kurvalt. Tiina omas ka korterit, mida Tiit elamiseks kasutas. 7. novembril pitseeriti korter kinni ja praegu taotlevad Tiina koos Tiidu emaga sinna sisse pääsemist – on seal ju toalilled ja toidukraam külmkapis.

Tiidu kadumist ümbritseb palju segast.

Tiina sõnul müüs kohtutäitur tema korteri vahepeal juba maha, sest see oli tagatiseks naise 2001. aastal võetud laenule. Tiina vaidlustas müügi ja nõudis, et kuni lõplike otsusteni tegeleb asjadega vaid tema, ja üürnikku asjasse ei segata. Paraku hakkas korteri ostnud firma Tiitu survestama. "Tiit on aus ja korrektne inimene, ma ei informeerinud teda oma probleemidest," lisab Tiina ja kahtlustab, et ostjafirma surve võis Tiidu endast välja viia – talle olevat muuhulgas pakutud, et võib korteri 12 000 eurolt kallimalt osta, kui selle müügihind enampakkumisel oli.

Ärimees võttis enda juurde juhututtava

Lisaks võttis Tiit korterisse elama veel ühe inimese.

Tiina väitel olevat tegu kriminaalse taustaga internetist leitud juhututtav, kellele südamlik mees eluga järjele saamiseni ulualust pakkunud.

Tiina ei teadnud sellest enne kui paar päeva pärast Tiidu kadumist teda korterisse otsima läks ja sealt võhivõõrad eest leidis. Nagu hiljem selgus, olevat seesama võõras ka siis, kui Tiit juba kadunud oli, tema telefonile vastanud ja kirjeldanud, et Tiit võtnud vanaema pildi, korterikaaslase raha ning veel mõned asjad ja lahkunud telefoni maha jättes.

Seda, mis Tiiduga juhtus, pole ei Tiina ega teised tuttavad, kes asjaga rohkem kursis, enda jaoks kokku klapitanud. Tiina on välistanud kiremõrva, enesetapu ja võimaluse, et Tiit mingisuguste rahaasjade eest lihtsalt jalga lasi.

Tema restoranil ei läinud küll nii hästi, kui loodetud, kuid märkimisväärseid ja pikaajalisi võlgu tal polevat olnud äriliselt ega eraelus. Autoliising ja kommunaalmaksed olid korralikult makstud. "Vabatahtlikult ta ei läinud minema," ütleb Tiina resoluutselt.

"Mul on kõik oma asjad tegemata. Ei suuda ennast üldse kontsentreerida. Kogu aeg lähevad mõtted Tiidu peale. Elangi oma luulude toel ja loodan, et äkki ikka on Tiit kusagil," räägib Tiina viimasest viiest nädalast. "On ka selgeltnägija käest küsitud, öeldi, et Tiit elus ei ole," leiab Tiina, et vähemalt talle ja ka Tiidu emale oleks oluline meest veel korra näha, olgu temaga kuidas on. "Me juba räägime Tiidust minevikus ja siis kohkume, et ei tohi seda teha."

Tänavu kadunutest leitud ligi pooled

Politseist öeldi, et Tiit Kangro kadumise asjus käib kriminaalmenetlus. See pole kadumisjuhtumite puhul eriti tavaline.

"Väidetavalt on selliseid juhtumeid olnud, kus ärimehed oma võlgade eest põgenevad. Kes ja kui palju ärimees on ja kas põgeneti võla või kurja ämma eest, on hinnangukoht," ütleb politsei- ja piirivalveameti kriminaalpolitseiosakonna juhtivkriminaalametnik Sergo Eelmäe.

Samas tuleb ette juhtumeid, kus lähedaste eest end nähtamatuks tehakse. Need lahenevad tihti aja möödudes ilma politsei sekkumata. Tuleb ette ka seda, et inimest otsitakse rahvusvaheliselt taga ning võõrriigi politsei leiabki otsitava, kuid edastab sellest Eestisse info klausliga, mis keelab teavet teistele isikutele avaldada.

"Siis saame lähedastele öelda vaid seda, et kõik on korras," selgitab Eelmäe. Sellist võimalust pidavat kasutama näiteks need, kes mujal vangi sattunud.

Eelmäe sõnul on tänavu alustatud 73 isiku otsimist. Teisipäevase seisuga oli neist juhtumitest avatud veel 39 toimikut.

Laenuärimees Kalle Luku mõistatuslik lahkumine

"Ei ole mingit infot," ütleb elukaaslane Äli ja tunnistab, et pole olnud aega ka peas mingisuguseid versioone või illusioone luua, kus mees olla võiks. Laenuärimees ja purjetaja Lukk (44) lahkus kodust auto ja mobiilita. Kalle juhitav firma Aires Liising pakub kodulehe andmetel kinnisvara tagatisel laenu kõigile Eestis legaalselt viibivatele isikutele ega nõua seejuures dokumente sissetulekute kohta ega äriühingute majandusnäitajaid. Netikommentaariumides kahtlustati, et Kalle kadus just seoses tööga. Elukaaslane sellist seost luua ei osanud, kuna mees polevat tööasjadest eriti rääkinud.

Mardo Niinep hukkus mattunult lumehange

2010. aasta teisel jõulupühal Sonda kõrtsist haihtunud Mardot (18) otsiti korduvalt ja visati meetrite kaupa teeäärseid hangesidki lahti, lugu püsis mõistatusena mitu kuud. Noorukit otsisid ka detektiivid. Surnukeha leiti lõpuks baari lähistel – veidi eemal alevi peatänavast võsast. Mardo kadumisööl olnud lumetuisk peitis poisi surnukeha. Kuid selgusetuks jäigi, miks sumpas noormees särgiväel meetreid vööni lumes jõudmaks kohta, kust ta hiljem leiti.

Inglismaal kadunud neiu leiti Šotimaalt

Mõte, et teda kutsutakse tütre surnukeha järele, kummitas neiu isa Vellot kõik need viis nädalat. Seda suurem oli rõõmusõnum: 2. novembril Inglismaal kadunuks jäänud tütar Heilike leiti elusa ja tervena Šotimaalt!

Kerli leiti kaaneta kaevust surnuna

Kerli Kuruski surnukeha lebas Räpina vallas Meelva külas asuvas katmata kaevus, mis on rohu sees märkamatuna umbes 400 meetri kaugusel majast, kus Kerlit viimasena nähti. Kerli oli kadunud kaks päeva. See oli samas vallas juba teine kaevusurm – veebruaris kukkus Ruusal kaevu viieaastane poiss ja suri.

Juuli lõpul leidsid marjulised uppunud naise Maardus rohtukasvanud riigimaal asuvast kaevust. Surnukeha august välja toonud päästjate arvates võis naine sinna kukkuda juba nädalapäevad tagasi.

Mees lamas neli päeva hotelli taga

4. augustil läks Vello Õismäe kodust Mähele suvilasse marju korjama, kuid sinna ta ei jõudnud. Parkinsoni tõve põdev mees kukkus Mähel metsatukas kokku. Õhtul teatasid omaksed tema kadumisest politseisse. ETV saates "Pealtnägija" tunnistas politsei vigu sisesuhtluses, mistõttu otsing ei kulgenud nagu vaja. Vello jäi ellu.

Heino suri pärast arestimajast vabanemist

Septembris viis politsei Tartus kodu lähedal haljasalal lebanud südamehaige Heino (74) linna teise otsa arestimajja kainenema, kust ta õhtul üksi koduteele saadeti. "Olen väga pettunud, et politsei viis puhta ja korralikult riides inimese koduakna alt ära. Milleks siis kiirabi olemas on?" küsis Heino lesk Aita. Mees leiti nädalaid hiljem teetruubist surnuna.

Maris Järve salapärane kadumine

Aasta-aastalt lisandub aga inimesi, kelle pilt ja nimi jäävad püsivalt politsei kodulehele, kus teatakse kadunud inimestest. Näiteks Maris Järv, kelle kadumisest veel aastaid hiljem kirjutatakse. Ta jäi kadunuks 2007. aasta jaaniööl Pärnu naisterannast, kus ta pärast jaaniöö pidustusi sõpradest maha jäi, et mõne tunni pärast hotelli tööle minna. Sinna ta paraku ei jõudnud.

Marisele sarnanevat naist on nähtud välismaal paari aasta eest, arvas hiljem Kanal 2 saate "Selgeltnägijate tuleproovi" võitnud nõid Nastja. Kuid noort naist pole tänaseni leitud.