ANDROGÜÜNNE PRUUT: Moekunstnik Jean Paul Gaultier andis Andrej’le, keda ta nimetab ebamaiseks iluduseks, jaanuarikuises naisterõivaste šõus tähtsaima rolli – nooruk astus lavale pruutkleidis. Foto: reuters/scanpix
Inimesed
15. detsember 2011, 06:56

Aasta kuumim modell on naisterõivais mees (17)

Kõhn kui pilbas, rindade ja puusadeta – moemaailma niiditõmbajad on viimaks leidnud ideaalse naise. Ainult et see naine on mees.

Bosnia päritolu 20aastane Andrej Pejic on oma naiselikkuses nii lööv, et isegi meesteajakirja FHM lugejad valisid ta hiljaaegu maailma saja seksikama naise hulka. Moepoodiumil ei tohiks Andrej’le enam konkurente olla – Prantsuse moetuus Jean Paul Gaultier kutsus ta esinema nii naiste- kui ka meesterõivaste šõusse. Naisteriiete etendusel andis Gaultier blondile kiisusilmsele noorukile tähtsaima rolli – just Andrej oli see, kes ilmus šõu finaalis poodiumile pitsivahuse pruutkleidiga.

Ja Hollandi firma Hema on valinud Andrej lausa oma rinnahoidja "Mega Push-Up Bra" reklaamimodelliks. Tõepoolest, kui push-up-rinnahoidja juba meesterahva lameda rinna ahvatlevaks büstiks kohendab, peab see üks väärt rõivatükk olema.

"Olen alati tahtnud ilus välja näha."

Andrej sündis 1991. aastal Bosnias Tuzlas mõned kuud enne sõja puhkemist. Serblannast ema oli jurist, horvaadist isa majandusteadlane. Ent sõda sundis vanemad eri leeridesse, kirjutab New York Magazine. Kui ema Jadranka koos Andrej ja tema vanema venna Igoriga Serbiasse pages, jäi isa maha. Kui Andrej oli kaheksa-aastane, anti perele põgenikestaatus ning Jadranka siirdus koos oma ema ja lastega Austraaliasse Melbourne’i töölisklassiagulisse. Erialast tööd ta ei leidnud ja pidi kooli õpetajaks minema.

Andrej armastas juba maast madalast tüdrukuhilpudega mängida. Kõige rohkem meeldis talle kehastuda oma lemmikseebiooperi mustlannaks. Kui Andrej mõistis, et tema käitumist ei peeta poisile kohaseks, sulgus ta mitmeks aastaks endasse. Kuid 13aastasena lasi Andrej endas pesitseva tüdruku valla. Ta värvis juuksed blondiks, hakkas kandma algul kitsaid teksasid ja siis juba ehtsaid naisteriideid ning asus end meikima. "Hakkasin eksperimenteerima selleks, et ma end hästi tunneksin, et ma peeglisse vaadates rahul oleksin. Ma pole kunagi tahtnud transvestiidi moodi efektitseda. Olen alati tahtnud ilus välja näha – nagu tüdrukud ikka tahavad."

Ema ja vanaema leppisid Andrej eripäraga, kuid muretsesid tema turvalisuse pärast. Aga isegi tööliste elurajoonis ei märgatud, et ta pole tüdruk. Ka tänapäeval ei teki kahtlust, et Andrej võiks olla midagi muud kui naine. Tema nägu ja jalad on siidsiledad, aadamaõuna pole peaaegu näha ning lõuas puudub mehelikkus. Austraalia modelliagentuurides peeti poissi liiga naiselikuks. Londonis võeti teda jutule alles viiendas agentuuris. See oli Storm, kes aastaid tagasi avastas Kate Mossi. Andrej saigi Euroopas mõned tööotsad, ent moetööstuse üheks ihaldusväärsemaks modelliks sai ta alles siis, kui Prantsuse Vogue’i toonane peatoimetaja Carine Roitfeld poisile naisteriided selga tõmbas. "Mu agentuur küsis, ega see minus ebamugavust ei tekita, aga mina olin väiksest peale seelikuid kandnud."

Transvestiitmodelle on moeloojad varemgi kasutanud, ent siis olid nad üle vindi glamuursed – hiigelrindade ja ripsmetega, liiga naiselikud, et olla tõsi. Kuid nüüd on tuuled pöördunud. Andrej ja teine transseksuaalne tippmodell Lea T. pole mitte üksnes naistega äravahetamiseni sarnased, vaid kehastavad valdavalt homoseksuaalsete tippdisainerite iluideaali – pikk kui tapuritv, ei rinda ega puusa. Moekunstnikud ei peagi enam modellidena kasutama varajases murdeeas tüdrukuid, kelle keha võib mõne aastaga hakata naiselikke vorme võtma! Täiskasvanud naistega, kes on ju moeloojate ostujõulisim klientuur, pole ei teismelistel ega meesnaistel suurt ühist.

Kas meesnaine peab oma kaalu jälgima

Sama kõrget palka kui naissoost tippmodellid Andrej veel ei teeni. Aga temaltki on nõutud kaalust mahavõtmist – ta on küll kõhn, kuid käsivarred olid liiga sitked, et naistekleitide varrukaaugust sisse mahtuda. Transseksuaalne staarmodell käib agaralt kardiotrennis ja kannab hoolt, et ta musklisse ei läheks. Kuid tudengieas poisile omaselt on tal vilgas ainevahetus ning restoranis võib ta tohutu pastahunniku sisse vohmida.

Andrej tõmbab ligi nii heteromehi kui ka biseksuaalsusega flirtivaid naisi, kuid oma seksuaalsest orientatsioonist ei taha ta rääkida. "Teate, ma pole eriti seksuaalne inimene," ütles Andrej New York Magazine’i reporterile. "Aga armastust ma hindan ja tahaksin seda kunagi tunda saada."