VAIKINUD: Oleg Melniku üks tuntumaid laule oli «Sa vaiki nüüd» filmist «Ristisa». Sellele Nino Rota ühele tuntumale ja populaarsemale laulule kirjutas eestikeelsed sõnad Kustas Kikerpuu. Foto: ERR
Inimesed
14. detsember 2011, 07:01

Katrin Kalde: "Melnik oli üks seitsmekümnendate levimuusika korüfeedest" (22)

Esmaspäeval lahkus armastatud muusik ja omaaegne tüdrukute lemmik Oleg Melnik

"Oh issand, ei osanud kuidagi ette näha, et selline asi võiks juhtuda," ohkab Katrin Kalde (neiupõlvenimega Kutševski), keda esmaspäeval taevaste muusikute juurde kolinud Oleg Melnikuga seob ennekõike ansambel Laine, kus mõlemad seitsmekümnendatel aastatel laulsid.

"Hästi kurb, hästi kurb, oleks ma seda osanud hinges ette näha!" Kalde kõneles endise kolleegiga viimati kuu aega tagasi. "Küsisin muu hulgas, kuidas tervis on. Selle peale ta justkui vihjas, et mitte kõige parem. Aga ma ei näinud ette, et olukord nii hull on. Kuuldavasti oli ta juba augustis haiglas koomas olnud. Aga ju ta siis ei tahtnud öelda, et olukord sedavõrd halb on. Igatahes olen ma väga kurb," murdub Katrini hääl. Naise jaoks jääb Olegi meenutama ennekõike Eesti Raadios duetina sisse lauldud "Rat-ta-taa".

"Seda lastakse praegugi üsna tihti ja mul on alati soe tunne, kui seda raadiost kuulen," ütleb Katrin. Vakatab siis, et pärast pikka pausi vaikselt lisada: "Aga nüüd on see juhtunud ning ma olen tõelises leinas."

Muusikust edukaks ärimeheks

Kalde sõnul oli Melnik tõeliselt hea muusik. "Nii lauljana kui ka kitarrimängijana. Ma julgeks öelda, et ta oli üks seitsmekümnendate aastate levimuusika korüfeedest. Tal oli väga huvitav hääl."

1980. aastal viis abielu Oleg Melniku aastateks Soome ja pärast lahutust Eestisse naastes Melnik muusikuna lavale enam ei tõusnudki. "Miks ta muusikuna kõrvale jäi, ma täpselt ei tea, aga küllap just sellepärast, et korraga oli temast saanud väga edukas ärimees," meenutab Katrin Kalde.

"Pole palju muusikuid, kel jaguks sedavõrd ettevõtlikust," teab Katrin. "Ta valmistas näituste eksponaate ette ja pani neid üles, reisis palju mööda Venemaad, aga ka Soomes. See äri läks tal hästi ja selle üle oli ta väga õnnelik."

Melnikust kui hilisemast edukast bisnismenist räägib ka Marta Oja, keda ennekõike sidus Olegiga varietee Astoria, aga ka teised seitsmekümnendatel Tallinnas tegutsenud väga populaarsed varieteed.

"Ta oli väga ettevõtlik ja väga edukas, tal oli ju oma rahvusvaheline firma. Ta pühendus täielikult ärile. Võib öelda, et Olegist sai tõeline maailmamees," ütleb Marta, kelle viimane pikem kohtumine Olegiga jääb siiski aastate taha, kui Oleg tähistas oma 55. sünnipäeva. "Ta oli tohutult hea poiss, kuidas ja milliseid anekdoote ta rääkis!" ohkab Marta Oja.

"Inimesena oli ta tohutult abivalmis ja südamlik. Hea huumor ja anekdoodid olid lausa tema pärusmaa. Igav ei olnud temaga mitte kunagi, huumor käis temaga alati kaasas," ütleb Katrin Kalde. "Alati oli ta energiat täis ja seda lausa kiirgas temast."

Oleg oli erakordselt positiivne inimene, meenutab varalahkunud muusikut ja kolleegi lausa ülivõrdes ka Marta Oja. "Töökas, ettevõtlik. Ei pruukinud kunagi alkoholi. Mitte kellegi kohata polnud tal mitte kunagi midagi halvasti öelda ja ta polnud mitte kunagi mitte kellegi peale solvunud. Tõeline päikesepoiss," õhkab Marta.

Soomes lõi oma pereansambli

"Polnud kunagi sellist tunnet, et tal oleks elus kunagi kas või kordki viltu vedanud," lisab ta. "Kui eks ebaõnnestumisi oli temalgi," vihjab Oja mehe purunenud abielule Soomes. "Kuigi ta oli ju Arieliga (Eri Klasi abikaasa – toim) kaua abielus, neil oli seal Soomes lausa pereansambel. Ja kuidas tüdrukud talle järele jooksid," meenutab Oja aega, kui ta koos Melnikuga Astorias laulis. "Minu lapse lasteaiakasvataja tütar oli temasse hullusti armunud. Helistas ikka, kas Oleg ka täna õhtul varietees esineb ja võta mind ka kaasa. Ja alati, kui ta tuli, olid tal lilled kaasas. Paraku sellest kasu polnud ja Oleg vedu ei võtnud," kirjeldab Marta ühepoolseks jäänud neljakümne aasta tagust kiindumust.

"Aga jah, ta oli ikka väga tüdrukute lemmik. "Uskumatu, et see nüüd ikka niimoodi läks," tuleb Marta korraga tagasi tänasesse karmi reaalsusse.