VEDAS!: 11 minutit hilinenud Mihkel Ratt oli viimane, kel õnnestus oma laul võistlustulle saata. Foto: Mati Hiis
Inimesed
13. detsember 2011, 07:01
Vaata galeriid!

"Eesti laul" läks lukku: Mihkel Ratt purustas 11 minutiga hilinemisrekordi (5)

Kell näitab 15.11, "Eesti laulu" lipulaevad Heidy Purga ja Mart Normet jagavad pressile viimaseid kommentaare ning ajakirjanikud asutavad end minekule, kui telemaja uksest sööstab sisse laulja Mihkel Ratt ja pistab kärmelt ümbriku kasti. Keegi ei takista teda.

"Ma loodan, et võetakse vastu," sõnab noormees rahulikult ja lisab muretul toonil: "Kui ei võeta, proovin järgmisel aastal uuesti. Midagi katki sellest ei jää." Normet kinnitab Õhtulehe küsimise peale: "Jaa, ikka läheb arvesse!" Alles seejärel kiikab ETV meelelahutustoimetuse juht kella ja leiab, et konkursi võiks lukku lüüa. "Ootasime akadeemilise veerandi ära," selgitab ta.

Kolme minuti sisse keeruline mahutada

Saadete "Eesti otsib superstaari" ja "Kaks takti ette" finalist Mihkel Ratt lööb seniseid hilinemisrekordeid: mullu jäi end hingetuks lidunud Sofia Rubina hiljaks neli minutit, tunamullu saabus Ewert Sundja kolm minutit pärast väljakuulutatud tärminit.

"Alati on nii, et kui mingiks kellaajaks on lugu vaja, siis midagi juhtub!" vabandab end Ratt. "Mõtled ja valid, et milline lugu see olla võiks ja milline mitte. Kui see on lõpuks välja valitud, siis tuleb mõelda, kuidas mahutada lugu nõutud kolme minuti sisse," põhjendab laulja, miks ta 26. septembril välja kuulutatud võistlusele loo esitamisega ikkagi hilja peale jäi.

Mihkli sõnul osutus poprokiliku võistluslaulu "Muutuste jõgi" lühemaks lõikamine ja ümberseadmine keeruliseks: "Lugu oli neli minutit pikk ja on päris tükk tegu, et sealt üks minut maha võtt. Lugu on ju tervik, kust üldiselt midagi välja ei võeta."

Spordireporterid lubavad poole tunniga loo teha

Hilinemisega potsatab kasti ka krišnaiit Arne Lauri võistluslaul, mille toob ära muusika autor Kaarel Kattai. "Eile õhtul alles juhuslikult vaatasin infot, millal laul peab valmis olema. Mõtlesime küll, et seekord teeme rahulikult, aga lõpuks läks ikka rabelemiseks," muigab Kattai ning iseloomustab enda ja Arne laulu ebamaisena.

Täpselt tund enne tähtaja kukkumist kinnitab telemaja valvelauatädi, et kuigi parajasti valitseb fuajees tühjus, on "Eesti laulu" kasti päeva jooksul tühjendatud vähemalt kümme korda. "Iga 15 minuti tagant tehti kast tühjaks. Vahepeal oli siin ikka täitsa palju inimesi tunglemas!"

Kuni 14.30 on üsna rahulik ja kasti juurest käib läbi ehk paarkümmend inimest, tuntud nägudest vaid Trafficu solist Silver Laas, neljane tütar Lola käeotsas. Vürtsi lisavad ETV spordireporterid Marko Kaljuveer ja Lembitu Kuuse, kes lubavad kella kolmeks laulu meisterdada: "Mis kellani aega on? Teeme ära!" (Duo naasebki vahetult enne tähtaja kukkumist, ent lauluta – Kuuse naljatab, et isegi kolm ärajoodud õlut ei toonud piisavalt inspiratsiooni.)

Rebecca Kontuse laul sündis 10 minutiga

Suntribe’iga 2005. aastal Eurovisionil käinud Rebecca Kontus avaldab, et tema võistluslaul sündis vaid kümmekonna minutiga. "See, kui kaua kulub, oleneb laulust, aga see lugu tuli väga kiiresti. See on väga lihtne laul," ütleb ta ja seletab, et lihtsus ongi tema ingliskeelse poprokk-loo trump.

Rebecca kannul siseneb Heini Vaikmaa, kes eelistab oma võistlusloo esitajat salajas hoida. Produtsent Danel Pandre torkab kasti superstaaride Ott Leplandi ja Liis Lemsalu laulud. Pandre on edasipääsus üsna kindel. "Miks ma muidu nende lauludega osalen?" muheleb ta, kuid möönab samas, et konkurents on tihe. Tanja Mihhailova on jõud ühendanud ühe Eestis elava itaallasest heliloojaga ning astub enda sõnul võistlustulle poolenisti tantsulooga.

Viis minutit enne seda, kui kell kukub, kiirustavad uksest sisse Birgit Õigemeele muusikamänedžerist elukaaslane Indrek Sarrap, kel näpus suisa neli ümbrikut, ja poliitikust komponist Imre Sooäär. Viimane iseloomustab oma laulu lõbusa ja tantsulisena, kuid esitajat reetma ei soostu: "Vara veel! Tibusid loetakse hiljem."

Peale eelmainitute osalevad võistlusel näiteks Artjom Savitski, August Hunt, Keit Triisa, Laika Virgin, Marilyn Jurmani bänd Mantra Gora, Shirubi Ikazuchi ja Taavi Peterson & Üdi. Seekordsele "Eesti laulule" esitati rekordilised 159 lugu, neist enamik laekus eile. Poolfinalistid selguvad neljapäeval.