OOTAMATU LÕPP: Kui veel mõned kuud tagasi kiitis Jana Kask oma produtsenti Tõnu Lindretit taevani, siis tänaseks on koostööle saabunud skandaalne lõpp. Vastastikused süüdistused ei taha kuidagi lõppeda. Foto: Erakogu
Inimesed
7. detsember 2011, 06:57

Lauljatar Jana Kask: produtsent lubas minust tankiga üle sõita! (1)

Lauljatar Jana Kask ja produtsent Tõnu Lindret lõpetasid koostöö sekundipealt

"Kas ma pidin usaldama inimest, kes ei hinnanud mind ja kostitas veel lisaks ebatsensuursete sõnadega?" süüdistab lauljatar Jana Kask produtsent Tõnu Lindretti matsluses. "Selle poole aasta jooksul, kui me koostööd tegime, kuulsin ma enda kohta nii palju ebatsensuurseid sõnu kui kogu eelneva elu jooksul kokku."

Alles mõni kuu tagasi rääkis Jana Kask Õhtulehele, et tal on uued produtsendid Lätist ja Eestist, kelle abil ta on saanud jala maailmamuusika edetabelite ukse vahele. Kõneles, et teda ootab ees duett 1980. aastate diskotähe F. R. Davidiga. "Mu emotsioon oli umbes selline, et halleluuja! Mul jäi kohe suu lahti – selline superstaar!" kiitis Jana tollal. "Tony (Jana mänedžer Tõnu Lindret – toim) teab neid inimesi väga hästi, kellega F. R. David koostööd teeb!" Võidurõõmu ei jagunud kauaks. Koostöö jäi üürikeseks.

Jana heidab Lindretile ette rahaahnust

Nädala algul lahvatas skandaal – Jana ja Tony koostöö sai äkilise lõpu. Jana sõnul oli tema esindaja omakasupüüdlik ja valelik. "Öelge mulle palun, kas on normaalne, et inimene, kes peab end mänedžeriks ja produtsendiks, nõuab igast teie sissetulekust 30% endale?" pahandab Jana, et agar produtsent lauljatari raha peale koledasti hammast ihus.

Tõepoolest, mänedžer Danel Pandre sõnul sõltub artisti esindaja tasu kokkuleppest ja see võib olla kuni 20%.

"30% nõudis ta ka kontsertide eest, mis ei puutunud üldse temasse ja kus lauldakse minu enda kirjutatud lugusid ja tuntud kavereid," tulistab Jana edasi. "Kas see on normaalne, et see inimene keelas mul esineda koos teiste Eesti artistidega?"

Rahajagamisest tulenenud erimeelsused said krooni pähe Lätis. Nädalavahetusel Riia stuudiosse salvestama sõitnud Jana ja Tony omavahelisest riiust kujunes viimane piisk karikasse. Jana sõnul käitus Tony Riia salvestusel ebaadekvaatselt, nõudes viietunnise stuudioaja sees vähemalt kolme loo salvestamist ja kui tema ei nõustunud aja arvelt kvaliteeti alla laskma, süüdistanud mees teda ebaprofessionaalsuses ja lubas temast tankiga üle sõita.

"Loomulikult olin alguses šokeeritud, mul oli ebamugav ja häbi, et sellise inimesega üldse stuudiosse läksin," ohkab Jana. "Aga selle üle, kes on meist lõpuks ebaprofessionaalne, saavad inimesed ise otsustada. Seda nägid ka stuudio töötajad, kellel pole minu vastu teadaolevalt ühtegi pretensiooni."

Mänedžer Danel Pandre kinnitab, et nois väidetes pole päris õiget ega väära seisukohta: "Kui artistil on hea päev, siis ei pruugi kolme loo salvestamine ülejõu käia. Näiteks The Beatles laulis terve plaadi päevaga sisse."

Lindret nimetab Janat laisaks

Jana endise esindaja Tõnu Lindreti sõnul ei kannata Jana lihtsalt kriitikat, mida näitavat ka eri produtsentidega tekkinud lahkhelid. Nii toob Lindret näiteks selle, et Jana Kase esikplaadi ilmumine venis ja ootamatul moel lõppes koostöö nii Alar Kotkase kui ka Ivar Mustaga.

Mees heidab Janale ette ka sõnakuulmatust ja enesekesksust: "Jana laulab täpselt nii, kuidas heaks arvab. Jana jutu kohaselt on ka duetipartneri F. R. Davidi märkused valed ja seetõttu tuligi Janalt elektronkiri, kus ta soovis minuga koostöö lõpetada." Lindretil on kui varnast võtta lugusid, mis tõestavad, et Jana ei suuda professionaalse muusikuna käituda, vaid tahab, et maailm tiirleks vaid tema ümber.

"Esimene kummaline situatsioon tekkis klubis AHI, kui Jana pärast teist laulu teatas, et tema enam laulda ei saa ja kõndis rahvale midagi selgitamata lavalt minema," kirjeldab Lindret Jana natuuri. "Järgmine ebameeldiv olukord oli klubis KAPP – Jana lahkus pärast heliproovi klubist, seejärel helistas tema ema, kes palus mul klubi juhatajale öelda, et Jana täna ei esine, kuna hääl on ära. Pärast pikki telefonikõnesid Jana emaga sai asi sinnamaale, et Jana ikka tegi oma esinemise ära."

Lindret leiab, et kuigi lauljataril oli hääl ära, ei õigusta see tema käitumist ei enne ega pärast ülesastumist. "Klubist väljudes läks lauljatar kohe sõpradega teistesse ööklubidesse edasi ja meie Jana emaga suundusime koju," kirjeldab Lindret, et kurguvalust polnud siis enam jälgegi.

Lindret valetab ja vassib?

"Seda peaks küsima ööklubi AHI publikult, kas tõesti lahkusin kusagile – ei!" on lauljatar maruvihane ja süüdistab Tõnu-Tonyt luiskamises. "Palusin enne esinemist Tõnult, et kas saame esinemise teha kahes blokis – laulan kolm laulu, siis on väike paus ja siis esitan ülejäänud lood. Ma lihtsalt vajasin seda pausi. Ma ei lahkunud poolelt esinemiselt ning ühtegi lugu ära ei jäänud!"

Ka ülesastumine peokohas KAPP sai kenasti ära tehtud ja hoopis Lindret olnud see, kes lauljatari mainet kahjustas. "See oli minu sünnipäev ning mul oli tol päeval kurk pisut haige," kirjeldab Jana toimunut. "Käisin end enne kontserti kodus turgutamas, kuid tulin esinemise ajaks tagasi. Kui kõik toimus nagu plaanitud, siis mille vastu ma eksisin? Hoopis minult tuldi küsima, kes too kummaliselt käituv mees on ja kas olen kindel, et ta sobib mu mänedžeriks."

Jana tunnistab, et võtab sellist olukorda kui kogemust, millest õppida ja tulevikus targem olla: "Ma ei käitu nagu tema ja kõigest hoolimata annan talle andeks ja loodan, et ei pea sellele varsti enam mõtlema."