ÕPETAJA JA ÕNNESEEN: Kuulsat lastelaulu «Õnneseen» silmas pidades nimetas Maarja-Liis Ilus end tõeliseks õnneseeneks, sest tal on olnud selline lauluõpetaja nagu Ave Kumpas. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
5. detsember 2011, 07:01

Maarja ja Hanna-Liina laulsid Ave Kumpase auks koos lastelaulu (1)

Legendaarse lauluõpetaja Ave Kumpase 75. sünnipäevale pühendatud tänukontserdil otsustasid kaks tema tuntuimat õpilast Maarja-Liis Ilus ja Hanna-Liina Võsa oma jõud ühendada ja esitasid koos lastelaulu "Õnneseen". Selle lauluga sai

Maarja nelja-aastaselt tuntuks. Hanna-Liinale tõi etteaste lausa pisara silma.

"Meist on saanud natuke vanemad, natuke suuremad. Sina oled ikka täpselt samasugune," tegi Maarja reede õhtul Tallinnas Hopneri majas Ave Kumpasele komplimendi.

Laulupedagoogi 75 aasta juubeli (mille päris päev oli pool aastat tagasi, 17. mail) auks antud kontserdil rõhutas Maarja, et kuigi ta ema on muusikaõpetaja, on tema lauljatee taga ennekõike Ave, ning meenutas, et neljaselt tal jalad esinedes veel ei värisenud.

Esimese asjana tulnud Maarjale seoses Avega pähe Tõnis Kõrvitsa ja Venda Sõelsepa "Õnneseen", millega ta omal ajal tuntust pälvis. Hanna-Liina Võsaga kahasse ta seda lugu ka esitas.

Dirigent Anu Tali ei saanud külmetuse tõttu laulda, ent pidas kunagisele muusikaõpetajale pisikese kõne: "Ma ei tea ühtegi teist inimest, kes suudaks lapsi musitseerima panna oma võimeid alahindamata, kuid mänguliselt. Lapsed tunnevad ja hindavad seda, kui neil lastakse olla lapsed, aga pakutakse võimalust vastavalt võimetele areneda!" Anu Tali tunnistas, et just Ave Kumpas süütas temas muusika-armastuse. Seejärel langesid nad teineteisele kaela. Südamliku kallistusega lõppesid pea kõik etteasted.

"Lapsed on head! Siis pean mina ka hea olema," avaldas proua Ave oma energilisuse saladuse. "Lapsed on ikka lapsed! Südames kogu aeg – on nad suuremad või väiksemad! Mul ei olegi täna sõnu. Nii soe tunne on südames!" õhkas Ave heldinult.

Laulupedagoog on endiste õpilaste jälgi ajanud ja uurinud, mis neist saanud. "Mul on südamest hea meel, et nad on kõik elus oma koha leidnud, ja veel parem meel selle üle, kui palju neid lapsi on jäänud muusikale truuks," rõõmustas Ave, tõdedes, et tema laululastest sirgunud muude teaduste doktoridki pole laulmist ja pillimängu maha jätnud.