KOOLITÄIS LAPSI: Selles ufo moodi tünnikestes tänase juubilari, viljatusraviarst Andrei Sõritsa käes on sadu külmutatud looteid, 4–8 raku suuruseid embrüoid, potentsiaalseid lapsi. Foto: Aldo Luud
Inimesed
25. november 2011, 07:03

Andrei Sõritsa: "Rasestumiseks on vaja silmad kinni panna!" (23)

Üsna hiljuti helises doktor Andrei Sõritsa kabinetis telefon ja nõudlik naishääl uuris: "Kas teil on vaja tagasisidet katseklaasilapse kohta?" – "Muidugi!" kinnitas Sõritsa. – "Minu poeg on teie katseklaasilaps number seitse, sündinud 1996. aastal, ta on praegu 15aastane, ta on koolis viieline, kõik on hästi!"

Enamasti saab viljatusraviarst ja erakliiniku Elite omanik Andrei Sõritsa oma patsientidelt tagasisidet märksa kiiremini. Pooled Sõritsa käes abi leidnud paarid saadavad vastsündinust foto. Iga neljas pere tuleb lausa kliinikusse kohale, et näidata: see on meie laps, tänu teile! Saadetakse tervituskaarte.

Paljud aga ei anna endast hoopiski märku, sest viljatusraviarsti abiga lapse saamine on delikaatne teema.

Sõritsa metoodika vajab tõestamist

Esimene doktor Andrei Sõritsa kaasabil sündinud laps nägi Eestis ilmavalgust 26. augustil 1995. "Me nimetame teda Augustinaks," vestab doktor Sõritsa. "Ma suhtlen selle perega igal aastal. Tüdruk on väga tubli, õpib väga hästi."

Praeguseks – lõppeva aasta kontot pole veel kokku arvatud – on doktor Sõritsa kaasabil ilmavalgusega tutvunud üle tuhande katseklaasilapse. Inimesi, kelle sünnile on doktor Sõritsa moel või teisel kaasa aidanud, loendatakse üle kahe tuhande.

"Ega neurokirurg või kardioloog tee vähem professionaalset tööd kui mina. Aga lapsega seotud teema on väga emotsionaalne," vabandab doktor Sõritsa, et ta alatasa tänu oma teadmistele ja tööle tähelepanu pälvib.

Vähemalt kahele Sõritsa abil sündinud poisslapsele on vanemad pannud eesnimeks Andrei. Ühelt poolt vaadates see arstile muidugi meeldib. Teisalt: "Mul on piinlik, et inimesed tähtsustavad minu rolli üle."

Üle tähtsustada doktor Sõritsa rolli on tegelikult keeruline. Muu hulgas on ta välja töötanud metoodika, kus hädakolletest puhastava operatsiooni ja hormonaalravi koostööna suudab rasestuda ka daam, kelle keha muidu blokeerib võimaluse lapsi saada.

Vahel piisab heast sõnast

Koos poja, naistearst Deniss Sõritsaga proovib isa Andrei leida sellele praktikas toimivale fenomenile ka teaduslikku seletust – kuidas täpselt tema ravi ikkagi tulemuse annab.

Muide peale poja Denissi on doktor Sõritsal veel kaks last: juristist tütar Dina ja gümnasist poeg Sander.

Mis on suurim viga, mida viljatusraviarsti juurde jõudvad paarid alatasa teevad? Andrei Sõritsa hinnangul on probleem number üks lapse saamise edasilükkamine aina kaugemasse tulevikku. Mida vanemaks daam saab, seda keerulisemaks võib muutuda tal rasestumine.

Teine suur häda on ülemuretsemine.

"Naine võib nii stressis olla, et ei rasestu," teab doktor Sõritsa. Vahel aitab mures daami rasestumiseks Sõritsa heast sõnast: arst veenab patsienti, et tema ning partneriga on kõik korras – ja laps sünnib!

"See on vana nali, aga: selleks, et rasestuda, on vaja silmad kinni panna. See aitab kõige rohkem!" veenab doktor Sõritsa rahulikkusele. "Ma räägin: kui te ei soovi rasedaks jääda, siis arutage kunstlikku viljastamist pidevalt oma mehega, vanematega, sõbrannadega, uurige teemat internetist ja helistage iga päev minule. Ja ma annan garantii, et te ei jää rasedaks!"

Rahu, ainult rahu, soovitab tänane juubilar kõigepealt. Korrates veel kord, et ülearune pabistamine ja omal käel info otsimine tulevad last soovivatele paaridele pigem kahjuks kui kasuks: "Ma ütlen neile sageli: kui te soovite õppida ära viljatusraviarsti programmi, siis astuge ülikooli. See on huvitav ala, seda tasub uurida. Aga kui te tahate olla rase, siis huvi teid ei aita, ainult segab!"