Video: Viljar Voog
Inimesed
23. november 2011, 12:29
Õhtulehe video!

Kadri Kõusaar: "Unenäod ja reaalsus on minu jaoks sama olulised!" (20)

Kirjanik Kadri Kõusaar tõdeb, et tema jaoks on unenäod sama tähtsad kui reaalsus, sest unes nähtu peegeldab meie alateadvust. Ka oma uue raamatu süžee leidis ta unenäost.

Kõusaare sõnul võib ta oma unenägudele loota, sest need on väga reaalsed: "Ma ei näe unes mingeid abstraktseid elukaid, planeete või mingit sigrimigri psühhedeelsust. Mul on reaalsed inimesed, reaalsed karakterid ja enamasti situatsioonid, milles ma olen ise olnud." Paljud temasugused kunstiinimesed usaldavad unes nähtut, arvab kirjanik: "Unenäod ja reaalsus on minu jaoks isegi sama olulised. Nad ju ikkagi peegeldavad meie alateadvust."

Ka oma uue raamatu jaoks leidis ta inspiratsiooni just unenäost. Kõusaar meenutab aasta algust: "Ma nägin, et oli teine maailmasõda ja ma varjan oma seinakapis kahte juuti, isa ja poega. Mängin nendega malet ja klaverit. See on ilus, aga samal ajal ka õudne situatsioon."

Tema uue raamatu "Alfa" peategelane Anna leiab end sarnasest olukorrast, kuid tegevus on tõstetud utoopilisse tänapäeva. Oma varjatavate sõprade kaitseks peab Anna tapma naabrinaise. Kõusaare sõnul oli mõrva kirjutada väga raske: "Ma plaanisin seda teha neljandas peatükis, aga see lükkus hoopis raamatu lõppu." Kirjanik lihtsalt ei suutnud varem ette kujutada, mis lükkab inimese ettekavatsetud mõrvani. "Mul on valme ja anekdootlike lugusid pikitud vahele, et ma säästan mitte ainult lugejat vaid ka ennast," ütleb Kõusaar.

Kuula videost, kuidas kirjanikul endal kogemused antisemitismiga on ning miks tal kulus seitse aastat, et uue romaaniga välja tulla.