Foto: Arno Saar
Inimesed
23. november 2011, 07:09

Eestis elav hindu: "Elu on Eestis nagu lill, siin ei ela krokodill!" (65)

"Eestlane on võrreldes minu kodumaa inimestega otsekohesem, temas puudub sisemine salakavalus," kiidab Eestis elav India päritolu massöör Inderjit Parwana meie rahvuskaaslasi.

2009. aasta aprillist Eestis elanud sikhi usku India mees Inderjit ehk Vicky, nagu teda kutsutakse, tunneb end kaugel Põhjalas väga koduselt. "Eesti on suure tulevikuga väike maa," hüüatab ta. Oma kodumaal Indias koguni filmirežisöörina töötanud ja Hispaanias kaupluse pidamisega elatist teeninud mees teenib Eestis leiba hoopis India pea- ja näomassaaži tehes.

Olgu öeldud, et vabalt võiks Vickyt tema tõmmu jume, soengu ja näokuju poolest ka Lõuna-Ameerika pärismaalaseks pidada. Paljude Eesti inimestega kokku puutunud hindu mulje meie väikerahvast on üllatavalt positiivne. Tõmmu mees eelistabki üllatuslikult omasugustele pigem reserveerituks peetud tuimavõitu põhjamaalasi.

Armastab Eesti kooke

"Kui eestlased alguses näisidki pisut kinnised, sain üsna kiiresti aru, et sisimas olete sõbralikud ja soojad. Indias on inimesed oma temperamendilt palju elavamad ja energilisemad, kuid siinsed inimesed tunduvad jälle igas mõttes viisakamad nii oma käitumises kui kõnes. Eestlane on võrreldes minu kodumaa inimestega otsekohesem, temas puudub sisemine salakavalus. Minu jaoks on see kõva plusspunkt."

Veel meeldivad tõmmunahalisele Vickyle meie viljakas pinnas, kus kõik mahaistutatu hästi kasvab (India põllumeestel pidavat saak või selle ikaldumine palju rohkem ilmastiku suvast sõltuma) ning aastaaegade vaheldumine. "Elu on Eestis nagu lill, siin ei ela krokodill," vuristab ta hammaste välkudes puhtas eesti keeles.

Üldiselt on elu Eestis tõmmu Vicky jaoks turvaline. Ta väidab, et pole siinoldud mõne aasta jooksul mingeid võõraviha ilminguid täheldanud. Pigem imestab ta, kuidas üle Eesti tema juurde massaažikabinetti tulijad oma pea ja keha nii rahulikult eksootilise välimusega võõra mehe kätesse usaldavad. "Nad ei pahanda isegi, kui ma massaaži tehes nende soengu sassi ajan, kuna luban neile, et neil saab olema hea enesetunne."

Kuid kas mees on kuulnud ütlust, et eestlase parimaks toiduks on teine eestlane? Vicky raputab pead. "Esimest korda kuulen. Muidugi ei saa teil siin tänaval suvalise inimese juurde astuda, talle õlale patsutada ja öelda, et oled ta sõber. Kuid minu kogemus ütleb, et eestlast veidi lähemalt tundma õppides osutub ta enamasti pingevabaks ja mõnusaks kaaslaseks."

Vicky peab oma kodumaa India kööki üheks maailma rikkalikumate ja paremate hulka kuuluvaks, sestap pole ta end ülearu hästi kurssi viinud kohalike toitumistraditsioonidega. "Jah, meil kasutatakse palju õlisid ja suhkrut, aga nii õli- kui suhkrukoguseid on võimalik ise süüa tehes vähendada. Mitte toit ei ole süüdi, kui see on ebatervislik, vaid toidu valmistaja. India toit on mu lemmik ja seda on Eestis täiesti võimalik teha."

Katrini ja Vicky peres on komme, et pühapäeviti teeb pidulikuma India vaimus lõuna just mees. Ka mitmeid kordi Indias viibinud Katrin orienteerub sealses köögimajanduses hästi, aeg-ajalt lisavad nad retsepte idamaisesse infoportaali www.idamaa.com.

Kuid kohalik kondiitrite maailm avaldab hindust massöörile kõvasti muljet. "Mulle maitsevad väga teie koogid, mis on tõesti väga-väga head! Veel meeldivad mulle Eestis kanalihatooted, näiteks jogurtimarinaadis kana, mida sageli ostan."

Õpetab eestlasi rikkaks saama

Veel on Vickyle jäänud mulje, et mõiste "tervislik" on Eestis pisut üle ekspluateeritud. "Eestlased muretsevad minu arvates liigselt oma tervise pärast. Tegelikult on üks asi veel, mida eestlased oma igapäevaelus pidevalt taga ajavad, ja see on energia. Nii et rahvusvahelises plaanis hinnates võib öelda, et rohkem kui rahast, on eestlane huvitatud tervisest ja energiast," muigab ta.

Ühest asjast ei tea Vicky Eestis siiski mitte midagi – poliitikast. "Ma vihkan poliitikat ja arvan, et inimesed peaksid sellest eemale hoidma! Me ei räägi Katriniga kunagi poliitikast, säilitamaks tunnet, et kõik läheb sujuvalt ja kenasti. Ja kui see tunne säilib, siis lähebki kõik hästi."

Nagu tema kirjanikust kaasa Katrin Aedma, otsustas ka Vicky raamatu välja anda. Vicky isa on luuletaja ja temal endalgi on üle 300 luuletuse ja mõistuloo. Esimese raamatu nimeks sai aga "Money Mantra" (Raha mantra) ja selles annab sikhi traditsioonide järgi (tunnustatakse ainujumalat, kes ei loonud inimest mitte selleks, et teda karistada, vaid et ta suudaks jõuda oma tegeliku kosmilise eesmärgini. – Toim) üles kasvanud mees kõigile nõu, kuidas igaüks saaks oma materiaalset olukorda veidi paremale järjele upitada. Lootus on, et raamat ilmub kunagi ka eesti keeles.

Hetke järele mõelnud, on Vicky nõus mõnd nippi ka Õhtulehe lugejatega jagama. "Kõigepealt tuleb endas välja arendada vastav suhtumine. Inimene võib ju tahta rikkaks saada, aga kui ta ei oska rikkusest rikaste kombel mõelda, ei tule sellest midagi välja," teab mees.