Video: Viljar Voog
Inimesed
6. november 2011, 13:29
Õhtulehe video!

Minevikku sukeldunud Anu Välba: "Uskumatu, mis elu me oleme elanud!" (41)

Täna õhtul alustab ETV ekraanil uus telemäng "Tippkohtumine", kus kuulsustest koosnevate võistkondade ette pannakse videoklipid kahekümne või kolmekümne aasta tagusest ajast. Õhtuleht Online käis esimese saate salvestusel ning rääkis saatejuht Anu Välba ning võistkondade kaptenite Rohke Debelakki ning Urmas Vainoga.

"Tippkohtumine on telesõu, kus stuudios on kaks võistkonda ja me oleme välja valinud suure hulga ETV videopärle, mille kohta me esitame küsimusi, ootame õigeid vastuseid ja kes kõige rohkem punkte kogub ongi võitnud," selgitab saadet saatejuht Anu Välba. "Küsimused on nii šõumaailmast kui ka elust, mida me mõned aastakümned tagasi üheskoos oleme elanud ja mida me võib-olla kipume unustama. Päris värvikas elu on meil seljataga!"

"Kuna saatejuht Anu on üliilus ja esimeses saates on kõik mängijad mehed, siis mina tunnen, et on kohustus hoida neid mängijaid tagasi, et nad püsiksid diivanil," selgitab kaptenite rolli Urmas Vaino. "Samas on see ka tasakaalustusmoment: kui Anu on nii ilus, siis meie toome selle teise poole," muigab tema kõrvalt Gaute Kivistik ehk kapteninimega Rohke Debelakk.

Esimeses saates võib näha videopärleid aastatest 1980 kuni 1996. Välba sõnul ei pane pärast arhiivides sumpamist teda enam miski üllatuma: "Meil ei kuku enam suu lahti, aga teil võib see lahti kukkuda küll, sest on uskumatu, mis elu me oleme elanud, mis juttu me oleme rääkinud ja mis asju me oleme omanud. See on väike ekskursioon lähiminevikku ja sealt tagasi tulles on tuju palju parem, et me elame siin, kus me elame."

Vaino meenutab tolles lähiminevikus teleri ees istumist: "Ma arvan, et me vaatasime sel ajal telekat rohkem. Tol ajal pidi seda tegema ka erinevatel põhjustel: meie kodust telekat pidi vaatama ka selle pärast, et saada pilt ette! Sa pidid taguma telekat. Sa pidid olema tähelepanelik ja märkama seda hetke, kui pilt hakkab eest ära minema. Sel ajal oli teleka vaatamise kogemus intensiivsem: sa vaatasid nii programmi, kui ka jälgisid tehnilises plaanis, kuidas on!"

Kuula videost, kuidas Debelakk ja Vaino meenutavad oma sõbra Contra esimesi televisioonivaatamisi!

Esimene "Tippkohtumine" on ETV ekraanil juba täna õhtul kell 20.30. Kaptenite kõrval võtavad koha sisse Jaan Rekkor, Andrus Vaarik, Mart Juur ja Andrus Kivirähk. Kolme saates nähtud videoklippi on saate järgselt võimalik vaadata ka Õhtulehe veebilehel.