VIIS VOKALISTI: Ansambli Greip koosseisu kuuluvad (vasakult) tenor Fred Rõigas, alt Mari Holm, bass Reimo Kiisk, sopran Karin Leetsar ja bariton/beatbox Rauno Muttik. Foto: Erakogu
Saund
29. oktoober 2011, 09:00

Ansambel Greip: inimhäälega saab teha pea kõiki helisid (7)

Vokaalansambli Greip, kelle tõlgendus palast "Vihma loits" juba mitmendat kuud raadioedetabeleid vallutab, ühe laulja Reimo Kiisa sõnul ei tea paljud, et kitarriheli annab täiesti vabalt tekitada ka inimhäälega. "Häälega saab vastavaid abivahendeid kaasates teha praktiliselt kõike."

Hiljuti esines Pärnust pärit viisik Greip ühel Tallinna üritusel, mida peeti mitmes liigendatud ruumis korraga. Kes külalistest parajasti ansamblit silmast silma ei näinud, võis kõige muu taustal vabalt üldse mitte aru saada, mida nad kuulavad: heliliselt olid kohal basskitarr, trummid ja ka ülejäänud täiskoosseisus elektriline ansambel, ainult et lauljate häälepaelte abil tekitatuna. Lisaks tehakse maailmas vokaalmuusika tarvis täiuslikke efektiplokke (mida Greip esialgu küll veel ei kasuta).

Häälematerjali töökorras hoidmine on aga meie kliimas, kus üheksa kuud kestavad selged talvemeeleolud ja ülejäänud kolmel suusk lihtsalt kehvemalt libiseb, muidugi omaette teadus. "Risk on kõrge. Delikaatne värk, sest esinemisi ära jätta ei saa. Just hiljuti laulsimegi jälle nii, et ühel liikmel oli arst kõripõletiku tõttu laulmise ära keelanud," poetab Reimo.

Kuues ansambli liige on helimees

Vokaalansambli võimaluseks eristuda on kaasata esinemistele ootamatuid külalisi, nagu Uku Suviste, mõni räppar või isegi instrumentaliste. Mõjuvat kuulajatele sama värskendavalt nagu kohviubadega täidetud purgi nuusutamine parfümeeriapoes.

Viimastel aastatel käima läinud koostöö pundi isikliku helitehniku Madis Isandaga on vokaalansambli Greip täiesti uuele tasemele viinud. "Ka Madis on meiega ühes koolis käinud. Nüüd ongi nii kujunenud, et alati helistatakse talle, sest ta teab peast, mis tehnikat meile vaja on tellida. "A cappella ansamblile on helimees sama oluline kui rokkbändile pillide häälestaja," tõdeb Reimo.

Heliproovi tehakse a cappella ansamblile enne esinemist nagu tavalisele bändile.

"Kõik võetakse ükshaaval läbi. Näiteks kui mina teen beatboxi, siis kõik soolo- ja basstrummid ning muud vidinad proovime eraldi läbi. Helipilt jookseb digipuldis iga loo jaoks eraldi. Kõige selle eest vastutab Madis. Vahepeal tekib küll puldi poole vaadates tunne, et mis ta seal niimoodi sebib – tšätib kellegagi Facebookis või? Tegelikult võtab meile heli tegemine higimulli otsaette. Ta peab kõiki lugusid peast teadma ja õigel ajal nuppe vajutama. Me teeme proove ka temaga koos," kõneleb Greibi liige Rauno Muttik.

Oma näo leidmine alles ees

Lugude tehnilise keerukuse pärast Greip ilma helimeheta esineda ei tahagi. "Eks meil ole need kolm kuni viis sünnipäevalugu ka muidugi, mida päris ilma tehnikata ära laulda, aga kontserdile ilma enam ei lähe."

Mis suunas Greip liigub? Professionaalseteks muusikuteks Rauno sõnul keegi viiest vähemalt esialgu hakata ei kavatse. "Eks elu näitab, midagi lõplikku ei tahaks ennustada." Nende viimasel plaadil leidub segamini kõiksugu stiile, alates koostööst Pärnu räppari B2H-ga kuni ehedate, ilma igasuguse tümpsuta rahvalaulutöötlusteni välja. Isekeskis on arutatud, et pärast "Vihma loitsu" plahvatuslikku edu võiks grupp tegelikult folgirida edasi ajada.

"Kahtlemata on tarvis omanäolisust, mitte et meid teataks kui tublit lauljate kollektiivi, kes võib lihtsalt igasuguse tümaka ära laulda. Aga me alles otsime oma tõelist nägu," võtab Rauno teema kokku. Oma lugusid on Greip seni teinud ühe käe sõrmedel. "Vaikselt hakkab tulema," lubavad mehed.

Lähiplaanidesse kuulub lauljate viisikul kindlasti "Eesti laulust" osavõtt.