EAVAHE EI PAISTA VÄLJA: Merle Jääger oma 15 aastat noorema elukaaslase Imrega Kadriorus Eesti 20. taasiseseisvumispäeva presidendi vastuvõtul. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
27. oktoober 2011, 06:58

Noor mees ja küps naine – kuidas neil kooselu sujub? (227)

"Minu meelest on loogiline, et naine peaks mehest vanem olema. Looduski on selle sedapidi sättinud," arvab 15 aastat noorema kallimaga kooselu nautiv näitleja Merle Jääger.

Staarpaari Demi Moore’i ja Ashton Kutcheri abielu purunemine on taas käivitanud igihalja vaidluse teemal, kas vanema naise ja noorema mehe armusuhe polegi juba ette määratud karile jooksma.

Naised elavad tavaliselt meestest kauem ja ka nende võimekus ning soov seksida püsivat üldiselt kõrgema eani. "Kui ma olen teatud eas naisterahvas ja ilgelt tahaks, aga mees on minust vanem, siis issand tule appi – peangi nüüd vibraatori peale jääma? Või siis lootma, et mees ei kuku trepist alla ega murra kõiki näpuluid, nii et ta oleks juba 300protsendiline impotent?" laiutab Merca käsi. Näitleja ja luuletaja usub, et vanema naise ja noorema mehe suhtemudel on paljudel inimestel hammaste vahel puhtast kadedusest.

Äsja 46aastaseks saanud Mercale pole kunagi olnud probleem valida elukaaslaseks endast mitu aastat isegi kümneid aastaid nooremaid mehi. Ilmselt on see geenides, sest augustis meenutas ta ajakirjas Naised, et tema setu mammagi elas koos 22 aastat noorema mehega.

Ühiskondlik arvamus teda ei kõiguta: "Las nad räägivad, ei saa ilma suud sulgeda! Ma ju avalik naisterahvas. Tähtis on minu meelest see, mida ma ise arvan ja kuidas ise ennast tunnen. No ei tunne end üldse selles vanuses, mida numbrid näitavad! Hakata vanusest lähtudes mingit koerakakapruuni kandma ja endale keemilisi lokke pähe tegema – siis see ei ole ju enam mina!" Sama kehtivat ka kallimate valikul.

"Olen visuaalselt tähele pannud, et kui on nii-öelda traditsiooniline suhe, kus mees on tükk maad naisest vanem, siis vananeb see naine kiiremini. Tean üht Tartu tütarlast, kes on oma mehest vähemalt 20 aastat noorem. Võttis vaid mõned aastad, kui ta hakkas juba kõndima nagu tema abikaasa, tõmbus kühmu ja mõjus kordades vanemana," jutustab Merca. "Noorem mees süstib aga naisesse nooruslikku energiat. Miks mina kogu aeg nii hea välja näen?" muigab ta.

Mingeid erilisi suhteprobleeme tema kogemuse põhjal vanema naise ja noorema mehe koosluses ei esine: "Minu meelest on absoluutselt igas koosluses probleemid ja ausalt öeldes olen minagi näinud küllalt situatsioone, kui mees on küll vanem, aga ikkagi on tal oma noorema naisega ema-poja suhe. Vanusest ei olene see üldse, see on rohkem isiksuses kinni."

Kui aga sood kõrvale jätta, siis eri põlvkondadel on ikkagi erinev taust, kas see ei sega? "See võib mingil määral mõjutada, aga samas ei pruugi. Praeguse suhte puhul olin ma äärmiselt üllatunud, kui sain teada, et minu 15 aastat noorem mees valdab vene keelt täitsa korralikul tasemel ja lisaks sellele kuulab ka teatud tüüpi vene muusikat, mida minagi hindan," toob Merca näite. Elukaaslane Imre teadvat bände, mida isegi temavanused venelased eriti ei tunne.

Imre on ajakirjale Naised öelnud, et moodustab Mercaga nii igapäevaelus kui ka teatris suurepärase tiimi: "Kui on ka mingisugused probleemid, siis need lahenduvad väga kiiresti. Vaja lihtsalt natukene mõelda ja kõik laabub."

Olga Makina: "Jätab maha, siis jätab."

Moefotograaf Olga Makina (44) ja avalike suhete spetsialist Raimond Kaljulaid (29) abiellusid 2008. aasta septembris. Kummalegi on see esimene abielu. "On hea, kui suhtes ollakse veidi eri tasanditel. Siis on hea teineteiselt õppida," selgitas Olga mullu juunis ajakirjale Anne & Stiil. Ehkki tal on vanust 15 aastat rohkem kui Raimondil, olevat pigem tema see, kes mehelt õpib: "Ta on lihtsalt nii fantastiline, nii avatud, nii soe inimene!" Hoiatused, et noorem mees läheb jätab ta maha ja läheb varem või hiljem uuele ringile, võtavad Olga õlgu kehitama: "Jätab, siis jätab." Tema filosoofia on, et õnnelik tuleb olla nüüd ja praegu. Ta arvab, et tänapäeval on just 20–30aastastel noormeestel pereväärtused ja kohusetunne paremini paigas kui paljudel kibestunud 40ndates meestel – nad ei kartvat end siduda.

Maire Aunaste ja 16 aastat noorem eksmees pesid meedias pikalt musta pesu

Armastatud telenäo Maire Aunaste ja temast 16 aastat noorema Indrek Sahki abielu algus oli nagu muinasjutt: kohtuti telesaate "Reisile sinuga" salvestusel, koliti tormakalt kokku ja peeti enneolematu turvamisega suurejoonelised pulmad. Aunastele oli see teine abielu. Peatselt kolis paar USAsse, kust Maire üksi tagasi tuli. Lahutuse järel pildus paar teineteisele meedia vahendusel tükk aega süüdistusi. Muu hulgas teatas Indrek Kroonikas 2005. aastal lahkumineku väidetavatest põhjustest rääkides, et suurem peoloom olnud nende kooselus just Maire – naine olevat sõbrustanud alkoholiga, samuti väitis mees, et teab paarist truuduse murdmise juhtumist. Aunaste (kes on Sahkist avalikkusele samuti üsna tumedates värvides pildi maalinud) pole mehe selleteemalisi väiteid teadaolevalt kinnitanud ega ümber lükanud, küll aga tabati ta 2004. aasta septembris veinisena autoroolist.

Tiiu Järviste: ei saa ju tunnete vastu

Ettevõtja Tiiu Järviste ja tema kauaaegse elukaaslase ning kihlatu Andrei Štšemelevi vanusevahe on veelgi suurem – 17 aastat. Probleeme pole see ajakirja Mood väljaandja Tiiu (48) sõnul kunagi kaasa toonud. "Meievahelises suhtes ei ole selliseid spetsiifilisi ebakõlasid kohe üldse-üldse. Samas kuulen ma päris tihti oma sõbrannadelt, et neil on kodus kolm last – kaks last ja mees, kes on veel kõige suurem titt. On ju ka üldlevinud tõdemus, et mehed jäävad lasteks, ainult mänguasjad lähevad vanusega aina suuremaks!"

Mullu märtsis avaldas ta Naistelehes arvamust, et vanema naise pärast peab hoopis mees palju pingutama, et armastust võita. Naisele on see aga hea indikaator: ta näeb ära, kas ja kuivõrd on antud mees valmis tema nimel vaeva nägema. Nüüd lisab Tiiu, et küpsel naisel on noortega võrreldes ka mehe jaoks palju plusse: "Üle 35aastane naine on jõudnud sellisesse meeldivasse ikka, kus ta tohib pisiasjades rahumeeli otsekohene olla. Temas on ilu, tarkus, elukogemus ja elunägemus – tal ei ole vajadust tunnetest ja seksist enam alalõpmata ümber nurga rääkida."

Ühtegi miinust ei oskagi ta noorem-mees-vanem-naine suhtevariandi puhul välja tuua. Stereotüübid – näiteks noorema kui energilise ning vanema kui passiivsema vastuolu – lihtsalt ei pidavat paika.

"Meil on elu nii hästi läinud, et keegi pole õelutsema kippunud," rõõmustab Tiiu ja ütleb, et see on pigem müüt, et kõik halvustavalt vaatavad. "Ühiskond on pidevas muutumises, peremudelid koos sellega: samasoolised elavad armastuses ja ühiskonna poolt heakskiidus, isad on lastega õnnelikult vanemapuhkusel jne. Meil on intelligentsed, mõtlevad ja arvestavad sõbrad, tuttavad, vanemad ning minu lapsed (17aastane Ian ja 29aastane Eero – K.A.). Nad hindavad pigem meie suhte kaunist koostoimimist, mitte suurt vanusevahet."

Tiiu on Andreid kiitnud kui parimat meest, kes tal on olnud. Just temaga kohtudes sai äridaam tunda tõelist hoolitsust ja soojust. "Looduse ja tunnete vastu ei saa ikka midagi teha. Kehakeemia teeb meie eest kõik ära – partner kas meeldib ja on seksikas kas kohe või ei ole temas mitte miskit ligitõmbavat. Vanusega pole siin midagi pistmist, kui oled ise enda tunnete vastu aus," rõhutab Tiiu.

Mart Viisitammele on abikaasa ka sõber ja võitluskaaslane

Poliitik Mart Viisitamm (31) kosis 2005. aasta märtsis suisa 20 aastat eakama keeletoimetaja Hilvi Bergmanni. Pulmapidu peeti Pärnus Ammende villas. "Arvan, et paljud unistavad vaimusilmas, et neil oleks selline suhe nagu meil," õhkas Hilvi aasta pärast pulmi Naistelehe intervjuus. Erakonnakaaslased Keskerakonnast toetavat teineteist kõiges: "Peale selle, et olen abikaasa, olen Mardile ka sõber, võitluskaaslane ja töökaaslane." Otsus koos olla tulnud aga mõlemale väga raskelt. "Kuigi Eestis on kindlasti kümneid meiesarnaseid paare, ei ole nemad iga päev meedia kõrgendatud tähelepanu all. Meie oleme esimesed jäämurdjad," arvab Hilvi. Vanusevahe häiris esiti tedagi. "Aga nüüd olen sellega harjunud, kodus me ju selle peale ei mõtle. Tema tahe võtta vastutust ja otsustusvõime on need omadused, mis teevad Mardi oma east tunduvalt küpsemaks," leiab ta.

Margit Hakomaa peresse sulandus mees valutult

Neli aastat koos olnud ning kahe aasta eest kihlunud ettevõtja Margit Hakomaa (40) ja laevandusspetsialist Tanel Härma (31) abiellusid augustis. "Abiellusime hästi vaikselt, sest tahtsime seda päeva hoida iseendale," ütles nüüdsest abikaasa nime kandev Margit Naistelehele. Pruudi-peiu vanemad said nende naitumisest teada alles pärast registreerimist pidulikul, lähisugulastele korraldatud õhtusöögil. Vertigo terrassil peetud pulmapeole kutsusid Margit ja Tanel sõpru hariliku kokteilipeo nime all – alles kohale jõudnuna taipasid külalised, millega tegu. Kuu algul rääkis Margit ajakirjale Naised, et Taneli sulandumine perekonda polnud keeruline, vaid sujus loomulikult: "Mul ei ole selle kohta teistele mingit nõu anda, kuidas uut suhet näiteks lastele eelnevast abielust selgeks teha. Tanel tegi selle meile nii lihtsaks! Ta on emotsionaalselt intelligentne. Temas on palju küpsust ja meil ei olnud ühtegi tõrget, see kõik käis loomulikult." Seda, et Tanel on perehoidja, näidanud juba suhte algul see, kuidas ta oma ema ja vanaema hoidis. Varem on Margit abielus olnud endast 17 aastat vanema restoraniärimehe Auri Hakomaaga, kellelt ta sai lahutusprotsessiga 21 miljonit krooni.

Kristjan Kangurile jagab naine soovitusi

Korvpallur Kristjan Kangur (28) on juba viis ja pool aastat koos Inge Rootslasega (39). Aprillis 2009 sündis elukaaslastel poeg (Ingel on ka varasemast kooselust poeg). Mõlemad on pärit Pärnust ja tundsid teineteist juba ammu enne armumist. Kristjan on Kroonikale öelnud, et Inge jagab soovitusi ja püüab rahustada, kui miski on nässu läinud. "Temast on palju abi, sest ta püüab tuju üleval hoida. Me saame väga hästi läbi. Kõik on super!" Inge sõnul on Kristjan väga hea ja hooliv inimene.