Võtab asju tõsiselt: «Selleks, et lavale pikalt püsima jääda on vaja kõvasti vaeva näha ja ennast tõestada,» on Timo Tammesalu veendunud. Sestap on tema eeskujuks kõik artistid, kes on seda suutnud. Ning neid eeskujusid pole vähe. Foto: Teet Malsroos
Saund
22. oktoober 2011, 08:58

Laulja Timo Tammesalu: "Mu perekond arvas, et ma ei pea viisi." (13)

Kunagise popduo "Club 96" laulja upitab hooga üles oma soolokarjääri

"Muusikat olen siiski teinud muusika enda pärast. Ei ole tundnud, et peaksin kitarri haarama või lavale laulma hüppama, selleks et tüdrukutega suhelda," naerab laulja Timo Tammesalu, et pole pidanud kitarri toel ühegi neiu südant võitma. Tal on põhjust nii enesekindlat lauset välja öelda – tema esiklugu "Mesinädal" püsib kümnendat nädalat raadio Elmari edetabelis. Raadiokuulajate tahtel.

Laulja Timo Tammesalu tõi pildile Mikk Targo, kes kunagi kooslusega "Club 96" (Triin Niitoja ja Timo Tammesalu) terve plaaditäie omaaegsete hittide cover’eid üllitas. Tänaseks ajalooks saanud bändist laulukarjääri alustanud Timo keskendub praegu sooloartistina läbilöömisele.

Samas Elmari edetabelis, kus Timo püsib, hoiab juba nädalaid end sees ka tema endine bändikaaslane Triin Niitoja. Ning kui Timolt küsida, kumb neist sinna tabelisse pikemalt püsima jääb, Timo või Triin, muigab mees, et koledat konkurentsi ta ekskolleegiga ei näe: "Eks see paistab, aga arvan, et peamine on, et meie mõlema lool on juba läinud väga hästi."

Praegu on Timo ette võtnud üsna raske tee – ise muusikamaailmas läbi lüüa. Ilma agarate produtsentide abita. Kuid ennast müüma, nii et nutt oleks kurgus, ta veel pidanud pole. "Kui oled aega ja energiat millessegi pannud, siis hindad seda rohkem," sõnab ta rahulikult. "Mingeid kompromisse peab alati tegema ja ka vaeva nägema aga usun, et edu tuleb ikka läbi meeldiva kogemuse. Kui ajad õiget asja ja eeldusi, tahet ja püsivust on, küll see tulemus siis ka lõpuks tuleb. Siiani on hästi läinud."

Lauljaks kasvamine on Timo puhul käinud isemoodi rada pidi. Seda sorti tegelane, kes hakkas lapsena enne laulma kui rääkima, ta ei olnud. "Lapsena hakkasin enne röökima kui rääkima," muigab Timo. "Nii ütlesid mulle vanemad." Seega ei olnud tal enne Tallinna poistekoori sattumist muusikaga mingit erilist suhet. "Ei mäleta küll, et enne kui poistekoori läksin oleksin hirmsasti laulda tahtnud," räägib ta. "Aga see, et koori üldse läksin, see tuli ikka sisetunde ajel. Mäletan, kuidas isa luges lehest kuulutust ette. Et toimuvad katsed ja tegi nalja, et äkki tahan proovida."

Noodid lendasid põrandale

Isa öeldud nali sai aga perekonnale ootamatult tõeks. Timo ootamatu innukuse tõttu. "Kui kuulsin, et lauljaid otsitakse, ütlesin, et tahan minna ja jäin endale kindlaks," jutustab Timo. "Keegi peale vanaema minuga katsetele kaasa tulla ei julgenud, sest mu perekond arvas, et ma ei pea viisi. Aga tõsisem lauluvaimustus tekkis alles seoses popmuusikaga."

Küll mäletab Timo, et tollases poistekooris oli ees vägev seltskond. Teiste seas

Mikk Saar, Uku Suviste ja Koit Toome. Eeskujud missugused! Ning et kogu kooriaeg oli sõna otseses mõttes lahe. Ning eks naljagi sai. "Eriti äge oli muidugi, et sai reisida, mis oli sellel ajal kõva sõna," räägib Timo. "Meenub selline seik, et mul hakkas häälemurre tulema ja laulda sel hetkel väga ei saanud. Aga Saksamaa-reisil oli õnneks vaja kedagi, kes klaverimängijal lehte keeraks. See jäi siis minu ülesandeks. Kõik laabus, kuni ühel kontserdil õnnestus mul kogu patakas noote keset lugu maha tõmmata. Noodid lendasid põrandale laiali, klaverimängija oli segaduses ja mina hakkasin punastades kiirelt lehti kokku korjama. See oli küll päris piinlik."

Võtab asju rahulikult

Et poistekoorile järgnes koostöö Mikk Targoga, tundub asjade loomuliku käiguna. "Tundsin Mikku tegelikult juba enne kui tal "Club 96" idee tuli," räägib Timo. "Olin ammu tahtnud hirmsasti temaga koostööd teha, sest see on muljetavaldav, mida ta laulukirjutaja ja muusikuna korda on saatnud. Siis, kui "Club 96" päevakorda tuli, olin kohe hakkamist täis."

Nii hakkamist täis, et kui juhtus stuudiost läbi astuma ning Targo mainis, et on plaanis bänd käima lükata, võttis kohe tuld. "Mikk palus kohapeal ühe loo valida ja pani mu mikri taha laulma," kirjeldab Timo. "Lugu osutus küll oodatust väljakutsuvamaks aga paistis, et mu esitus meeldis ja peale seda hakkas asi vaikselt arenema." Veidi aja pärast leidis Targo Timo kõrvale ka Triinu ning kogu projekt päädis cover’ite plaadiga. Koostööpartnerid aga tulevad ja lähevad. Praegu on Timo kõrval Rick Rask, kelle loodud on edetabeliloo "Mesinädal" muusika ja sõnad. "Raskil oli see lugu juba eelnevalt valmis, jäi ainult natuke kohendada ja võisingi sisse laulda," kõneleb Timo ja lisab, et praegu kirjutavad nad Rickiga mõlemad uusi lugusid. "Tulemas on nii minu kui tema loomingut."

Seda aga, et Timo kohe plaaditäie uute lugudega oma fänne jalalt rabaks, oodata ei ole. Kaks laululoojat on otsustanud aega võtta. "Plaati niipea oodata ei ole, võtame selleks aega ega kiirusta," muigab mees, kel on praegustel esinemistel tagataskust võtta vaid paar enda lugu. "Kõige olulisem on, et see, mida teeme, oleks hea," ilmutab laulja taas iseendale omast rahulikkust. "Esinemiseks on praegu paar enda lugu, seega setini, mis ainult mu oma lugudest koosneks, läheb veel aega."