Julian Barnes on ainus kirjanik, kes on Prantsusmaal võitnud nii Prix Medicis kui ka Prix Femina kirjandusauhinna. Nüüd kuulutati ta kodumaa tähtsaima kirjanduspreemia võitjaks. Foto: reuters/scanpix
Inimesed
20. oktoober 2011, 06:58

Bookeri kirjandusauhinna sai Julian Barnes

Briti kirjanik Julian Barnes võitis Bookeri raamatuauhinna neljandal katsel. Neljandat korda Man Booker Prize’i ehk Bookeri auhinna finalistide hulka valitud 65aastasele Barnesile tõi võidu romaan "The Sense of an Ending" ("Lõpu aimus"). Kuue finaali jõudnud teose seast lühim, 150leheküljeline raamat räägib lapsepõlvesõprusest ning mälu ebatäiuslikkusest, vahendab BBC News. Jutustaja, keskealine mees Tony Webster, mõtiskleb enda ja lapsepõlvesõprade elusaatuste üle.

Viieliikmelise žürii esinaine, endine siseluureteenistuse MI5 juht dame Stella Rimington ütles, et ehkki peategelane tundus talle esmalt üsnagi igav, osutus too viimaks hoopis teistsuguseks. "See raamat räägib inimkonnast. Keegi meist ei tea, kes me tegelikult oleme – esitame end kõikvõimalikel viisidel," ütles Rimington.

Kihlveokontorites eelsoosikuks peetud Barnes tänas 50 000 naelsterlingi ehk 57 000 euro suurust auhinda vastu võttes žüriid tarkuse ja sponsoreid tšeki eest, aga avaldas tänu ka teose kujundajale Suzanne Deanile. "Need teist, kes on mu raamatut näinud – mida te selle sisust ka ei arvaks –, nõustuvad ilmselt, et see on üks kaunis ese." Eesti keeles on Barnesi teostest ilmunud "Maailma ajalugu 10 1/2 peatükis" Tõnis Leemetsa tõlkes.

Nädal enne tänavuse Bookeri laureaadi väljakuulutamist teatas grupp Briti kirjandustegelasi omapoolse auhinna Literature Prize asutamisest. Nad süüdistasid Bookeri žüriid liigses vastutulekus rahva maitsele. Bookeri žürii esimees Rimington võrdles süüdistajaid KGBga ning väitis, et nood kasutavad laimamist, destabiliseerimisoperatsioone, salasepitsusi ja topeltagente. Saatuse iroonia: vaatamata käärimisele Briti kirjandusareenil on tänavusi Bookeri lõppvaliku raamatuid müüdud rohkem kui eales varem. Võrreldes mullusega on müük kasvanud 127%.