Inimesed
17. oktoober 2011, 07:20

Liis Laigna sõnatu roll paneb publiku pisaraid valama (6)

"Meelepuudega inimese mängimine teeb ettevaatlikuks, kuna on oht, et jäljendamine muutub mingilt maalt piinlikuks," tunnistab Endla teatri näitleja Liis Laigna, kes Endla teatris kehastab pimekurt Helen Kellerit. Ja õnnestunult – etenduste lõpus aplodeerib pisarates publik püsti seistes.

Liis Laigna (27) rõõmustab, et temasugune noor näitleja saab suures lavastuses peaosalist mängida. "Helen Kelleri puhul on tegu maailmakuulsa inimesega ning see tõik teeb rolli eriti vastutusrikkaks," tunnistab ta.

Helen Keller jäi nimelt poolteiseaastaselt pimedaks ja kurdiks, kuid tänu asjatundlikule õpetusele õppis ta suhtlema, kirjutas raamatuid ja sai aktiivseks ühiskonnategelaseks. Liis Laignale tähendab see sõnatut rolli.

Kuidas päriselus maailma läbi kõigi meelte tajuv Laigna selleni jõudis?

Ta räägib, et alustas rolliks valmistumist külaskäikudega Tallinna Heleni Kooli, kus Eestis pimekurte õpetatakse. Seal jälgis ta puudega laste õpetamist, uuris punktkirjas raamatuid, jälgis pimedate kehalise kasvatuse tundi ja söögivahetundi. "Sellest koolist õhkus soojust, hoolivust ja sallivust," võtab Laigna, kellel isiklikku varasemat kokkupuudet puuetega inimestega pole, kogetu kokku.

Rolli lihvimiseks jälgis Laigna hoolega meelepuudega laste liikumist, kehahoiakut, silmi. "Mul on palju stseene Triin Lepikuga, kes mängib Heleni õpetajat, tegime kahekesi palju proove. Meelepuudega inimese mängimine teeb ettevaatlikuks, et jäljendamine mingilt maalt piinlikuks ei muutuks," ütleb Laigna.

Noor näitlejanna tunnistab, et Helen Kelleri osatäitmine on pannud teda rohkem puuetega inimestele mõtlema. "Tahaks aidata, olla olemas, aga kuidas?" ei tea Laigna veel päris täpselt, kuid kõik, kes lähevad "Imetegijat" vaatama, saavad teatrist osta Heleni helkureid. Nende müügist saadav tulu läheb Eesti Pimekurtide Tugiliidu toetuseks, et lapsed saaksid õppida laulmist ja pillimängu.

Liis Laigna loodab, et lavastus tuletab meelde, et meie hulgas on ka neid, kes vajavad erilist hoolt ja kui tähtis on ümbritsevatesse inimestesse empaatiaga suhtuda. "Ja seda, et igale lapsele tuleb anda õppimiseks võimalus, olgu ta siis puudega või mitte," rõhutab ta. Kuna näitleja näeb kummardamise ajal publiku hulgas pisarates inimesi, on ta kindel, et etenduse sõnum jõuab ka kohale.

Laupäeval mängiti pimedatele ja kurtidele

Etendusega "Imetegija" tähistas Endla teater ka laupäeval rahvusvahelist valge kepi päeva. Sel õhtul toodi laval nähtav ja kuuldav ka nendeni, kes tavaetendusel helist või pildist ilma jääksid. Nii said kuulmislangusega inimesed kõrvaklappidest kätte tugevama heli, vaegnägijaile anti kõrvaklappide kaudu teada, kes kuidas laval liigub. Suurema kuulmispuudega vaataja sai aga vastavalt oma vajadustele jälgida lava ülaservas jooksvaid subtiitreid või viipekeelset tõlget lava kõrval. Pea pooled kohad olid välja müüdud saalis täidetud vaegkuuljate- ja nägijatega, kes varem teatris vähe või üldsegi mitte polnud käinud.

Seriaaliga "Kodu keset linna" tegi lõpu

Suurem osa eestlasi mäletab Liis Laignat igaõhtusest teleseriaalist "Kodu keset linna" Steni pruudi Dorana. Kaks hooaega ekraanil olnud Dorat tänavu enam näha pole olnud. "See etapp sai minu jaoks läbi," kinnitab Liis Laigna, et selles rollis teda enam näha ei saa.