RAADIO-GERLI: Praegu teeb Gerli Padar raadio Elmari mammutprogrammi «Päevapüüdja» kord või paar nädalas. Kolmapäevaseks saatepäevaks pani ta spetsiaalselt rohelised rõivad selga: «No ma olengi ju roheline veel.» Foto: Aldo Luud
Inimesed
1. oktoober 2011, 08:59

Raadiohääl Gerli Padar: "Võtame vabalt! Vahepeal naeratame!" (17)

Klirr! Vaikse sahinaga langeb stuudiopõrandale kõrvarõngas. Hooga kõrvaklappe pähe sättinud Gerli muigab. "Tuleb teine ka ära võtta." Saate "Päevapüüdja" alguseni on neli minutit, seega harjutab Gerli kannatlikult ilmateate ludinal ette lugemist. Teda ja Veiko Soomi ootab ees neljatunnine otse-eetri-pingutus.

Stuudiotempo tõuseb sekunditega, uudisteplokk juba jookseb. "On sul ettekujutus olemas, mida teeme?" küsib Veiko vastu eetrit. Koolitüdruku korrektsusega vuristab Gerli paberite krabina saatel plaanid ette, et lõpuks hõisata: "Võtame vabalt! Vahepeal naeratame!"

Uudiste lõpp tähendab algajale raadiohäälele teatraalset köhatustejada: "Köhime hääle puhtaks." Ning pisukest naeru. Õigupoolest naerdakse sel pärastlõunal stuudioruumis ütlemata palju. Mis sest, et "Päevapüüdja" pole saatejuhtidele meelakkumine. Neli tundi eetrit. Telefoniintervjuud. Üllatuskõne. Soovisaade. Ning lugematud korrad ilmateadet.

Suu räägitakse puhtaks

"Rubriik," väänab Gerli pärast esimest rääkimiskorda itsitades nägu ja moodustab midagi hääldamatut – "rubiik". Naerab. Tantsib pukktoolil istudes eetris kõlavale laulule kaasa. "Võtsin juba lehe ette, sain aru, mis tuleb," paneb ta end katsumuse "Suu puhtaks" tarvis valmis. Lühikoosolek. Veiko: "Millal te viimasel ajal oma naisele, mehele või lapsele ütlesite midagi armsat? Me ei ole üldse selliseid teemasid teinud. Sina ütlegi, et ma armastan sind – millal te viimati ütlesite seda viimati oma vanamoorile, kellega olete 50 aastat koos elanud.

Gerli hüüab kõrvale: "Mind praegu hellitatakse, praegu on hellusefaas! Kõik asjad teeb partner ära, mina olen nagu lill!" Veiko naer: "See on alguse asi."

Elmari peatoimetaja Owe Petersell pistab pea stuudioukse vahelt sisse. Kuidas-läheb-küsimusega. "Ta kirjutab, et Padar ropendab kogu aeg," luiskab toolitantsija Gerli. Ühtegi krehvtisemat sõna Gerli suust igal juhul ei pudene.

Hingetõmbepaus saab otsa. "Kell on 15.17 ja "Suu puhtaks" rubriik on pühendatud...Gerli, ütle sina, mis teema see on," annab Veiko sõnajärje üle. Gerli teeb kiirreageerimist nagu vana raadiohunt: "Sellisele nunnule teemale, et meie tahaksime teada, millal teie viimati ütlesite oma kallimale või lähedastele, et teie armastate neid. Ühel tavalisel päeval tuli tunne, et ütlesite seda." Juttu jagub kauemaks. "Võib-olla lükkame müüdi eesti meeste tundetuse kohta ümber," pakub Veiko. Laul peale, saatejuhid tõmbavad hinge.

Kuniks esimene kõne sees. Veiko kuulab rõõmsa kannatlikkusega ära kaunis pika arvamusavalduse. "Ega ei pea seda armastust nagu öeldakse kogu aeg nina alla hõõruma," kõlab helistaja võidukas avaldus.

"Siit tulebki välja, et generatsioonivahed on," mõtiskleb Gerli pärast intervjuu lõppu. "Minu laps ütleb mulle päevas mitu korda, et armastab mind."

Veikol on käed-jalad tööd täis. Poetab: "Armas!" ja asub äsjatehtud intervjuud eetrikõlblikuks kõpitsema. "See helistaja hakkas kokutama vahepeal," sosistab Gerli järelkuulamisel, täis vaimustust. Järgmine helistaja, kellega Gerli vapralt vestleb, eetrisse ei pääse. "Ta oli vist purjus," tähendab Gerli. Owe Petersell avaldab vargsi imestust, et eetris armastusejuttu aetakse: "Mis tundelised teemad."

Järgmine kõne. Jälle mees. Ei kokuta. Ei ole vintis. On mees, kes kinnitab, et ütleb kolmesesõnalist maagilist lauset iga päev ja ergutab teisigi seda tegema. Mitu korda päevas. Gerli särab: "Meil on väga hea meel selle üle, et teie tahate kõike seda öelda. Öelge seda ikka tihedamini ja mõttega."

Gerli harjutab keskendumist

Tundelise teekonna lõikab läbi järjekordne ilmateade. Põhjalik Gerli on ninapidi pabereis: "Kuidas õigesti öelda – Kaberneemes või Kaberneemel?" Veiko lubab selle kohanime ka vahele jätta. Looda sa! "Kaberneemel!" kõlab Gerli suust kui võidumarss. Nagu oleks talle isiklik rõõm tolle paiga ilmakraade teada anda.

Hingamispaus. Kõpitsetud arvamuseavaldused siirduvad eetrisse. Saatejuhid rapsivad omasoodu edasi. Uus kõne. Katkeb. Uuesti sama number. Pääseb sisse küll. Jälle mees. Ühmava kõnestiiliga. Gerli naerab kõne järel laginal: "Ma ei saanud ühestki sõnast aru alguses!" Tollele mehele armastuseteema korda ei lähe. Tal on kindel idee: "Aadu tervitab oma naist Erikat!" Aadu väljendas tundeid ja läks tegudele? "Jah," naerab Gerli. "See oli nii naljakas." Aadu tervitus rändab eetrisse saate viimases tunnis. Soovisaate aegu.

Tundlemistund saab otsa. Asi võetakse kokku. Põlvkondade erinevus, mis muud. Vanemad eelistavad sõnadele tegusid, nooremad on julgemad end ka sõnades väljendama. Eetripausi aegu arvab Gerli, et tegelikult peaks "ma armastan sind" tihemini ütlema. "See tekitab lähedastes turvatunnet," avaldab Gerli, kelle peres on hoolimise näitamiseks käigus nii sõnad kui ka teod. Vabad pelgamisest kolmetähelist lauset odavdada.

Signatuuri aegu lööb Gerlis korraks laulja välja. "Elmaa-aar" kõlab ebagerliliku falsetiga üle stuudiotoa. Sedapuhku toolitantsuta. Kuidas Gerli, tuntud rahmeldis, kannatlikult tund tunni järel pukktooli otsas istuda maldab? "Ma ei ole rahmeldis," avaldab lauljatar muiates. "Mulle meeldib. Kuna mulle on raadiotöö nii uus, siis minu jaoks on see põnev. Kogu aeg pead olema reageerimisvalmis ja keskendunud. Mul läheb vahel nii kiiresti mõte jooksma: keegi helistab, ütleb: tere, mina olen Lea, soovin seda ja seda lugu ja kõne lõpuks ma enam ei mäletagi enam, mis ta nimi oli."

Tavaliselt juhtuvat see siis, kui helistaja soovib kogemata lugu, mis Gerlile endale midagi meenutab, on haugi mälu kohal. "Mul läheb kohe aju ära – selles on asi. Pean harjutama."

Pille Rebane portaalist "Anname ära"

Kui tundlemistund läbi, ootab Gerlit ees uus katsumus. Tüngakõne. Saate algul muretult maha hüütud fraas "Andke teada, keda me võiksime üllatada ja kellele me võiksime vahva kõne teha ja nii-öelda natukese muda üles ajada!" on reaalsuses tõeline pingutus. "Ma ei oska ju," ohkab lauljatar. Veiko on kannatlik kui tantsuõpetaja. "See on nii raske," ohkab Gerli uuesti.

Gerlist saab Pille Rebane. Portaalist "Anname ära". Kiirarutelu. "Teeme kohe ära," pakub Veiko. Gerli läheb riskile ja pakub Kristile Telliskivi kirbuturul kauplemiskohta. "Teie saate ise omi asju ka müüa, aga point oleks ikkagi see, et te müüte kuulsuste asju," improviseerib Gerli muretult. "Näiteks Tanel Padar on meile siia toonud igasugu vahvaid asju. Ja veidi kummalisi asju ka."

Gerli on tõeline müügimees. "Meil on ekstreemsemaid asju ka – sekspesu ja kõrgete kontsadega platvormsaapaid, kas te selliseid asju olete ka nõus müüma? Aga äkki panete selga ka? Et oleks meelelahutuslik osa ka selle müügil." Kuniks saabub tüngakõne finaal, kus kaardid lauale lüüakse. "Proua oli peaaegu nõus," ilmutab Gerli siirast imestust. "Ta isegi selle peale ei läinud närvi, kui öelda, et sekspesu selga ja platvormid jalga. Ütles, et vähekasutatud sekspesu kuulsuselt – see kõlab ju hästi! Ta jäi täiega uskuma."

Kui üllatuskõne eetrisse paiskub, kirjeldab Veiko tüngakõne karisid: "Kui ikka üllatuskõne ära teed, on selg märg. Pead ju täielikku jura ajama." Gerli näost on näha, et kirbuturu ja seksipesu-jutt oli pingutav küll. Veiko kiidab: "Arvan, et täna oli okei."

Ülim pingutus: maanteeinfo

Kuid tüngakõne pole kannatuste raja lõpp. "Maanteeinfo," ütleb Veiko napilt. Paus. "Seda on päris palju. Aga see on hea trenn."

Gerli ilmutab rõõmsameelsust: "Kõigepealt kätekõverdused, siis auto lükkamine ja siis tuleb maanteeinfo." Enamvähem nii see ongi, sest maanteeinfo paistab väljatrükina olevat sama pikk kui Tartu–Tallinna maantee. Gerli hakkab pominal harjutama. Tema poolelt kostab vaid täpsustavaid küsimusi ? la: "Ütlen ikka, et täna õhtul kella üheksast, mitte kahekümne ühest?" Teispool lauda noogutatakse.

"Iga vea eest 5 kätekõverdust," naerab Gerli maanteeinfo-trenni vahepeal. "Õhtul lähed ära, ei jaksa enam autot ka juhtida." Sõna "betoneerimistööd" jääb Gerlil põiki suhu kinni, seevastu teelõikude nimed, mida pole elu sees kuulnudki, tulevad ludinal.

Muusikapausi aegu laseb Gerli jälle naeru: "Maanteevennad on kõvasti ette võtnud – mul tuli kohe mõnusalt neid kätekõverdusi! Kõvasti läks sassi." Hetketemperatuurid jooksevad piinarikkale maanteeinfole kohe otsa. Ilmselt on mõlemal saatejuhil juba nahk märg. Vaatamata päästvatele naerupausidele.

"Minule on raadiotöö mitu korda keerulisem kui telesaade," tunnistab Gerli naerupausi aegu. "Teles ütleb pilt tuhat sõna. Isegi kui paned puusse, siis pööritad kas või silmi. Aga raadios – iga su sõna on tähtis." Sõnakunsti harjutab lauljatar raadiostuudios igal juhul ülipüüdlikult. Enesele omase põhjalikkusega.